Πώς η συνεργατική οικονομία μπαίνει στην αγορά επαγγελματικής μίσθωσης
- 30/06/2017, 19:13
- SHARE
Ο Χρήστος Μισαηλίδης αναλύει το μότο «Πληρώνεις το χώρο που σου είναι πραγματικά χρήσιμος».
Πολύ πριν το φαινόμενο του «sharing economy» λάβει τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα ο όμιλος Regus, ήδη από το 1989, δημιουργούσε μια καινούρια αγορά με βασικό αντικείμενο δραστηριοποίησης τη μίσθωση γραφείων για επαγγελματική χρήση. Μέχρι και σήμερα παραμένει leader στην παγκόσμια αγορά ενοικίασης επαγγελματικών χώρων, έχει παρουσία σε 110 χώρες διαθέτοντας 2.600 τοποθεσίες, ενώ ο στόχος είναι ο αριθμός τους να αγγίξει τις 20.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.
Στη χώρα μας η «παρθενική» εμφάνιση της Regus έγινε το 1998 και παρότι το αίσθημα την ιδιοκτησίας ακινήτων ήταν έντονο στην ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων – αφού μέχρι πρότινος τα ακίνητα θεωρούνταν το ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο – σιγά σιγά άρχισαν να προστίθενται στο πελατολόγιό της πολυεθνικές εταιρείες, και όχι μόνο, μεταξύ των οποίων Lenovo, Canon, HotelBeds, AVAYA, NOVOMATIC, TNS, Google, Booking, Expedia και TAP.
Πληρώνεις το χώρο που σου είναι πραγματικά χρήσιμος.
« Η μίσθωση γραφείων, είναι ένας τρόπος για να περιορίσουν οι εταιρίες τα κόστη τους ανάλογα με τη δραστηριότητα που έχουν. Σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν χώρο χωρίς να τον χρειάζονται. Η Regus σου δίνει την απαραίτητη ευελιξία. Γιατί να πληρώνεις ένα χώρο για 50 άτομα όταν έχεις 30, με το σκεπτικό ότι θα τον χρειαστείς στο μέλλον, όταν η εταιρεία σου μεγαλώσει» αναφέρει ο Χρήστος Μισαηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Regus για την περιοχή της Ασίας και Μέσης Ανατολής.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτό που κάνουν στην πράξη είναι ότι μισθώνουν γραφειακούς χώρους εργασίας σε τρίτες εταιρείες, επανδρωμένους με έπιπλα για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί ο πελάτης, από μια ώρα μέχρι αορίστου χρόνου. «Το συμβόλαιο είναι «κομμένο» και «ραμμένο» στις ανάγκες του εκάστοτε επαγγελματία. Οι τιμές μας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές γιατί το μέγεθος της εταιρείας μας επιτρέπει να μισθώνουμε ακίνητα για πολλά χρόνια και να πετυχαίνουμε και εμείς καλύτερες τιμές. Παράλληλα στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα θα έλεγα ότι είναι και οι έξτρα υπηρεσίες που παρέχουμε οι οποίες είναι χωρίς χρέωση».
Χώροι όπως είναι η κουζίνα, η αίθουσα αναμονής και το business lounge είναι κοινόχρηστοι και παρέχονται δωρεάν από τη Regus. Ειδικά συνεργεία είναι επιφορτισμένα με την καθαριότητα και την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, από τον καφέ μέχρι το εκτυπωτικό χαρτί.
Στόχος, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μισαηλίδης, είναι η δημιουργία ενός αισθήματος κοινότητας και όχι η απλή στέγαση πολλών εταιρειών σε ένα κτήριο. «Σκεφτείτε ότι μια εταιρεία πέντε ατόμων που δεν θα είχε ποτέ την οικονομική δυνατότητα να προσλάβει γραμματέα, τώρα έχει reception που απαντάει στις τηλεφωνικές της κλήσεις και στα μέιλ των πελατών της. Όλα πλέον κινούνται στη λογική του sharing economy. Ειδικά οι start ups αποφεύγουν να επενδύσουν σε έπιπλα και υποδομές προκειμένου να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μισαηλίδης.
Άνοιγμα 4 νέων καταστημάτων στην Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή η θυγατρική της Regus στην Ελλάδα διατηρεί τρία γραφεία στην Αθήνα και μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να προστεθούν άλλα τέσσερα. Ο πήχης που έχει τεθεί από την διοίκηση της εταιρείας για το ελληνικό τμήμα είναι υψηλός με τον κ. Μισαηλίδη να βλέπει σε βάθος τετραετίας 20 γραφεία συνολικά σε όλη τη χώρα, επένδυση που υπολογίζεται σε 30-40 εκατομμύρια ευρώ. Στο πελατολόγιο της συγκαταλέγονται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που συνεργάζονται για χρόνια, εταιρείες που επιλέγουν βραχυπρόθεσμη μίσθωση αλλά και πολλά start ups.
«Όταν υπάρχει κρίση αξιολογείς τα κόστη σου και κινείσαι με βάση το τι πραγματικά χρειάζεσαι. Πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να κάνουν downsizing και ήθελαν ένα πιο ευέλικτο μοντέλο γραφείου. Ειδικά οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ακόμα πιο προσεκτικές στις κινήσεις που κάνουν» τονίζει ο κ. Μισαηλίδης και προσθέτει πως υπάρχει συνεργασία με αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων που αναζητούν το κάτι παραπάνω από ένα απλό ενοίκιο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μοιράζονται τα έξοδα αλλά και τα κέρδη που προκύπτουν από τις μισθώσεις.
Για εκείνους δε που είναι με μια βαλίτσα στο χέρι και επιλέγουν την τηλεργασία υπάρχει και η business world card, η οποία ξεκινά από 49 ευρώ το μήνα και εξασφαλίζει πρόσβαση σε χώρους σε μερικά από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια. «Στα Regus express, όπως ονομάζονται, ο χρήστης της κάρτας μπορεί να κάνει ένα γρήγορο επαγγελματικό ραντεβού ή να αξιοποιήσει το χρόνο του όση ώρα θα περιμένει για να πετάξει όταν η πτήση του δεν είναι απευθείας και πρέπει να κάνει στάση πριν τον τελικό προορισμό».
Επιχειρώντας μια αποτίμηση της αγοράς καθώς και της πορείας της Regus μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Μισαηλίδης παραδέχεται πως η εταιρεία του ήταν από τους κερδισμένους της κρίσης. «Το 2016 σημειώσαμε μεγάλη αύξηση. Τα τρία υφιστάμενα κέντρα που διαθέτουμε είναι γεμάτα. Η πληρότητα αγγίζει το 85%. Έρχονται πελάτες και δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε.
Την ίδια ώρα, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημέρα επιβολής των capital controls, διευκρινίζει πως δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ως προς τις πληρωμές και προσθέτει πως η μητρική εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στη χώρα μας. «Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θα θέλαμε να είμαστε, όμως υπάρχει δυνατότητα στην αγορά για να κάνουμε maximize και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε» καταλήγει.