Πώς οι startups επανασχεδιάζουν τις πόλεις
- 21/05/2015, 20:35
- SHARE
Οι ψηφιακές εφαρμογές συμμετέχουν στην προσπάθεια για ταχύτερες μετακινήσεις, καθαρότερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή.
Οι πόλεις μεγαλώνουν, οι κάτοικοι γίνονται όλο και περισσότεροι και χρειάζονται υποδομές -ΜΜΜ, νερό, αποχέτευση, κλιματισμό, ηλεκτρισμό, αγαθά κάθε είδους-, αλλά υπάρχει και ένα όριο πέρα από το οποίο όλος αυτός ο κόσμος προκαλεί μποτιλιάρισμα, μόλυνση, θόρυβο, υπερκατανάλωση και, μοιραία, χειρότερη ποιότητα ζωής.
Σήμερα ζει στις πόλεις το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγει το 75% των αερίων του θερμοκηπίου. Είναι απαραίτητο οι εκπομπές αυτές να περιοριστούν, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την πρόβλεψη ότι το 2050 ο αστικός πληθυσμός θα φτάσει τα 6 δισ.
Πρωτοπόρος στην προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα των πόλεων είναι το Urban.Us, ένας συνεργατικός σχηματισμός και VC (στην εικόνα οι ιδρυτές Shaun Abrahamson και Stonly Baptiste), στο οποίο συμμετέχουν startups που έχουν σκοπό να κάνουν καλύτερη τη ζωή στις πόλεις με δραστηριότητες που ποικίλουν, από τη διαχείριση νερού και αποβλήτων μέχρι τις μετακινήσεις και τα «έξυπνα» κτίρια. Αρωγοί τους είναι διάφοροι ειδικοί, επενδυτές, αλλά και πελάτες.
Σύμφωνα με το Urban.Us, οι startups είναι το ιδανικό όχημα για αυτήν την προσπάθεια αφού εκ φύσεως είναι καινοτόμες, κινούνται ταχύτατα, δοκιμάζουν και υιοθετούν λύσεις και εξαπλώνονται εύκολα. Και οι δύο τομείς που βλέπει τις περισσότερες προοπτικές είναι οι μετακινήσεις και η εξοικονόμηση ενέργειας.
Το ride sharing που έχει κατακτήσει τον κόσμο μέσω της Uber και της Lyft, ξεκίνησε ως car sharing με το Zipcar και το Car2go. Άλλες καινοτόμες εταιρείες στην αυτοκίνηση είναι οι Waze και, φυσικά, η Tesla. Η νέα γενιά υπηρεσιών είναι το ride sharing με πουλμανάκια από εταιρείες όπως οι Bridj, Chariot, Leap, Skybus και Rallybus. Τέλος βλέπουμε όλο και περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα, ποδήλατα, ακόμα και πρωτοποριακές παράξενες συσκευές όπως το Onewheel.
Στο θέμα της κατανάλωσης νερού και τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η Rachio προσφέρει ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος για κήπους το οποίο χρησιμοποιεί 30% λιγότερο νερό προσαρμόζοντας το πότισμα ανάλογα με τον καιρό και τη θερμοκρασία. Υπολογίζεται ότι το 50% του νερού που ξοδεύεται για πότισμα πάει χαμένο και η Rachio έχει εξοικονομήσει ήδη από τα εγκατεστημένα της συστήματα 117 εκατ. λίτρα νερού.
Η Radiator Labs βοηθά στη μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιείται για να ζεστάνει παλιά κτίρια στις βορειοδυτικές ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα σπίτια αυτά έχουν σώματα καλοριφέρ που δεν ρυθμίζονται ως προς την ένταση με αποτέλεσμα οι ένοικοι όταν ζεσταίνονται να ανοίγουν απλώς τα παράθυρα. Η εταιρεία κατασκευάζει καλύμματα για τα σώματα τα οποία επιτρέπουν να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία. Ειδικοί ανεμιστήρες αποβάλλουν την περίσσεια θερμότητα, και σταματούν αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.
Η Blocpower βοηθά οργανισμούς και κτίρια να αλλάξουν εντελώς την υποδομή κλιματισμού τους, ακόμα και όταν μόνοι τους δεν μπορούν.
Σχολεία, εκκλησίες και μικρές επιχειρήσεις δύσκολα πετυχαίνουν δανεισμό ή καλές τιμές. Η εταιρεία ομαδοποιεί τα project και τα διαπραγματεύεται ως ένα έργο με τους προμηθευτές χαμηλώνοντας τις τιμές και μειώνοντας τον κίνδυνο για τον δανειστή.
Ταυτόχρονα, η ομαδοποίηση αυτή επιτρέπει την κοινή κατασκευή και χρήση ηλιοσυλλεκτών και άλλων περιβαλλοντικά φιλικών λύσεων.