Πώς οι στρατηγικοί κακοπληρωτές γεμίζουν σήμερα τα ταμεία τραπεζών
- 03/04/2018, 10:19
- SHARE
Υπό τον κίνδυνο των πλειστηριασμών και της απώλειας των ιδιοκτησιών, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές σπεύδουν στις τράπεζες για να διευθετήσουν τις οφειλές τους.
Εντυπωσιακή βελτίωση έχει καταγραφεί μετά την έναρξη των πλειστηριασμών από τον περασμένο Δεκέμβριο στη συναλλακτική συμπεριφορά των δανειοληπτών, και ειδικά εκείνων που έχουν τη δυνατότητα, αλλά έως σήμερα δεν πλήρωναν τις δόσεις τους.
Tο γεγονός αυτό διακρίνεται και στις μηνιαίες εισπράξεις των τραπεζών από ρυθμισμένα και ενήμερα δάνεια αλλά και από την αύξηση των διακανονισμών με οφειλέτες που ήταν εξαφανισμένοι ακόμη και…χρόνια.
Υπό τον κίνδυνο απώλειας της ακίνητης περιουσίας τους, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, προσήλθαν στον πιστωτή τους προκειμένου να κλείσουν μία συμφωνία αποπληρωμής του χρέους τους.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το Βήμα από τους 1.773 πλειστηριασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, περίπου οι 340, δηλαδή 1 στους 5, έχουν ανασταλεί με πρωτοβουλία του ίδιου του δανειολήπτη, στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Οι παραπάνω τάσεις καταγράφηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2017 και ενισχύονται την εφετινή χρονιά, όσο περνούν οι μήνες και οι τράπεζες γίνονται πιο επιθετικές στην ανάκτηση των ανοιγμάτων τους.
Κοντά στους στόχους
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος για την εκτέλεση των επιχειρησιακών σχεδιασμών των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια, είναι ενδεικτικά της μεταστροφής της κλίματος.
Πιο αναλυτικά, το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς, η επίδραση των πλειστηριασμών στις τάξεις των οφειλετών, αν και εμφανής, δεν ήταν ακόμη τόσο μεγάλη όσο σήμερα, ενώ η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) που προήλθε από εισπράξεις και ρευστοποιήσεις ήταν σημαντική.
Στο διάστημα αυτό, οι εισπράξεις από ΜΕΑ προς το υπόλοιπο των ΜΕΑ, κινήθηκαν υψηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους, ενώ διαμορφώθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο και σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί (0,9% έναντι 0,6%).
Επιπρόσθετα και σε αντίθεση με την τάση που παρατηρήθηκε κατά το υπόλοιπο έτος, ο τριμηνιαίος ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) εμφανίζεται βελτιωμένος στο 1,8% και ξεπερνά για πρώτη φορά τον τριμηνιαίο δείκτη αθέτησης (default rate), ο οποίος εμφανίζει μειωτική πορεία, αγγίζοντας το 1,7%.
Καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο καταναλωτικό και επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, όπου η τριμηνιαία μείωση άγγιξε τo 14,8% και 4,4% αντίστοιχα.
Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο εμφανίζονται χαμηλές, καθώς σημειώθηκε τριμηνιαία μείωση μόλις 0,6%.
Το γεγονός αυτό συνδέεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, με την νομική προστασία που έχει εξασφαλίσει μεγάλος αριθμός οφειλετών μέσω του Νόμου Κατσέλη, αλλά και με την πιο ήπια μέχρι στιγμής στάση που τηρούν οι τράπεζες στη συγκεκριμένη κατηγορία πίστης, για κοινωνικούς λόγους.
Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των ΜΕΑ που τελεί σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία, ξεπερνά στα στεγαστικά δάνεια το 30%.
Το γεγονός αυτό δένει, μέχρι την εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία, τα χέρια των τραπεζών, οι οποίες αναμένουν την ελαστικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
Οι σχετικές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, θα συμβάλουν στην επίσπευση των σχετικών διαδικασιών και στον εντοπισμό όσων απολαμβάνουν προστασίας χωρίς να το δικαιούνται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις υποθέσεις που έχουν φτάσει έως σήμερα στα Ειρηνοδικεία, τα πιστωτικά ιδρύματα κερδίζουν το 40%, καθώς αποδεικνύεται ότι ο δανειολήπτης μπορούσε να πληρώνει τις δόσεις του.