Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Blockchain θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία
- 04/11/2019, 20:30
- SHARE
Το πάνελ απαρτίστηκε από τους Νίκο Μωραϊτάκη, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Workable, Αλέξη Πανταζή, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Hellas Direct, Αστυάναξ Κανακάκη, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Norbloc, Κωστή Γκιόκα, επικεφαλή μηχανικό λογισμικού της Plum Fintech και Σωτήρη Μπαντά, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Centaur Analytics. Ο Αθανάσιος Λαδόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας LAPO Blockchain, ανέλαβε να συντονίσει τη συζήτηση.
Όπως προέκυψε από την συζήτηση, η χρήση τόσο της Τεχνητής Νοημοσύνης όσο και του Blockchain, είναι ικανή να ανατρέψει τόσο την ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία, όσο και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ενώ το όφελος της Ελλάδας από την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 190 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2035. Επίσης, οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα hub για έρευνα και ανάπτυξη για άλλες χώρες και κατ’ επέκταση να αποτελέσει παράδειγμα καινοτομίας για τη Νότια Ευρώπη. Προτού όμως ακολουθήσει η χώρα την τεχνολογική αυτή εξέλιξη, πρέπει πρώτα να αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων της.
Ο Νίκος Μωραϊτάκης ισχυρίστηκε ότι «Το blockchain μπορεί να κάνει πράγματα που στο παρελθόν θεωρούνταν απίθανα. Η χρήση του θα αλλάξει τη φύση πολλών επαγγελμάτων και θα διαταράξει όλα τα διεθνή συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα.» Επίσης, υποστήριξε ότι «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τη βαρύτητα που έχουν ορισμένα στοιχεία στα βιογραφικά των ατόμων, καθώς θα μεταβάλλει τον τρόπο προεπισκόπησης και αξιολόγησής αυτών.»
Σύμφωνα με τον Αλέξη Πανταζή: «Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, ακόμη και αν κανείς δεν είναι ποτέ εντελώς έτοιμος για αυτή. Στον ασφαλιστικό κλάδο, το Βlockchain θα επιτρέψει την ασφαλέστερη μεταφορά των δεδομένων και τη διασφάλιση των προσωπικών αρχείων των χρηστών. Η μεγάλη δυσκολία έγκειται στο να συντονίσει κανείς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι η τεχνολογία είναι έτοιμη, αλλά οι άνθρωποι δεν είναι» δήλωσε ο Αστυάναξ Κανακάκης.
Ο Κωστής Γκιόκας υποστήριξε ότι «Η τεχνολογική πρόοδος είναι κάτι που οι άνθρωποι πρέπει να υιοθετήσουν. Η ταχύτητα της ενσωμάτωσης, βέβαια, μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Οπωσδήποτε, όμως, οι επόμενες γενιές θα είναι ολοένα και πιο εξοικειωμένες με τις νέες τεχνολογίες, είναι μια φυσική διαδικασία».
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Μπαντά, «Προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, οι νέες τεχνολογίες πρέπει να είναι προσβάσιμες σε κάθε εταιρεία, οπουδήποτε στον πλανήτη. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφορά στο να αξιοποιεί κανείς άλλες τεχνολογίες και διαφορετικές δεξιότητες που δεν συναντώνται στον τόπο του. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρά θεμέλια στα Μαθηματικά και στη Βιολογία και τα πανεπιστήμια μας είναι ικανά να παράξουν αυτό το σύνολο δεξιοτήτων.»