Πώς η Tesla κέρδισε τον «πόλεμο» της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
- 06/08/2023, 16:07
- SHARE
Η χιονοστιβάδα των νικών για την Tesla στον πόλεμο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων συνεχίζεται. Τον Μάιο, η Ford Motor Company ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει τις θύρες φόρτισης της Tesla στα μελλοντικά της ηλεκτρικά μοντέλα.
Σύντομα ακολούθησε και η General Motors, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε δεσμευτεί υπέρ μιας αντίπαλης θύρας φόρτισης. Η Stellantis (Chrysler), η άλλη μεγάλη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, δήλωσε ότι αξιολογεί το πρότυπο φόρτισης της Tesla, όπως και η Toyota και άλλες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες που είπαν ότι εξακολουθούν να διερευνούν διάφορες επιλογές φόρτισης. Ακόμη και η μεγάλη ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας για τους σταθμούς διπλής φόρτισης αναγνωρίζει ότι το σύστημα φόρτισης της Tesla θα αναδειχθεί τελικά σε πρότυπο.
Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Εξάλλου, εδώ και χρόνια, οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν συσπειρωθεί γύρω από το format του συστήματος συνδυασμένης φόρτισης (Combined Charging System – CCS). Η Tesla ήταν ουσιαστικά μόνη της με το βορειοαμερικανικό πρότυπο φόρτισης (North American Charging Standard – NACS). Ο στόχος ήταν να ενωθούν όλοι γύρω από το ίδιο πρότυπο και έτσι να προωθηθεί η εξάπλωση των σταθμών φόρτισης στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.
Οι εταιρείες θεώρησαν την έλλειψη σταθμών φόρτισης ως βασικό εμπόδιο για την ταχεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όχι μόνο υποστήριξε το πρότυπο CCS, αλλά τώρα προσφέρει και δισεκατομμύρια δολάρια για την επιδότηση ενός δικτύου CCS. Οι συμβατικές αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η δημιουργία κλίμακας είναι πολύ δύσκολη στον κλάδο τους και επεσήμαναν το πρόβλημα της φόρτισης ως ένα από τα εμπόδια. Αλλά τώρα φαίνεται να τα παρατάνε – και να υποκύπτουν στο πρότυπο της Tesla.
Θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις. Μία είναι ότι οι φορτιστές NACS της Tesla ήταν πιο αξιόπιστοι από τους CCS, εν μέρει επειδή η Tesla μπόρεσε να απλοποιήσει τις διαδικασίες, όπως η Apple απλοποιεί το λογισμικό Mac OS καλύτερα από το λογισμικό της Microsoft. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι η Tesla επένδυσε έξυπνα σε χιλιάδες υπερφορτιστές που «γεμίζουν» τις μπαταρίες των αυτοκινήτων σε μόλις μισή ώρα, σε αντίθεση με τις μία έως δύο ώρες του CCS. Ένας τρίτος παράγοντας είναι ότι η Tesla συνεχίζει να θεωρείται “cool” και οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες ελπίζουν να κερδίσουν μέρος αυτού του “coolness” με το να συνταχθούν με τον ηγέτη της αγοράς αντί να τον πολεμήσουν.
Αυτοί οι παράγοντες παίζουν σίγουρα ρόλο, αλλά ακόμη και όταν ισχύουν, θέτουν το ερώτημα: Πώς αυτή η νεοσύστατη εταιρεία ηλικίας μόλις δύο δεκαετιών προηγήθηκε τόσο πολύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που είχαν την τεχνολογία για ηλεκτρικά οχήματα από τη δεκαετία του 1990; (Η GM προσέφερε το EV-1 το 1996).
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο Elon Musk και άλλοι ιδρυτές στάθηκαν απλώς τυχεροί, ότι βρήκαν μια πιο έξυπνη στρατηγική ή ότι η επιμονή τους καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών του 2000 και του 2010 απέδωσε καρπούς. Όμως, οι παλαιές αυτοκινητοβιομηχανίες εργάζονται πάνω σε ηλεκτρικά οχήματα εδώ και αρκετά χρόνια. Πώς είναι δυνατόν η Tesla να τους ξεπερνάει ακόμα;
Η απάντηση είναι ότι η Tesla λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, ακόμη και τώρα που παράγει δεκάδες χιλιάδες οχήματα. Μελέτησα δεκάδες εταιρείες από το 2006 έως το 2022 προκειμένου να μάθω για τους ευέλικτους καινοτόμους – αυτούς που επανειλημμένα πετύχαιναν σημαντικές εξελίξεις, παρά τις αλλαγές στις αγορές.
Η ερευνητική μου ομάδα περιόρισε τους κύριους παράγοντες σε οκτώ και η Tesla ήταν μεταξύ των εταιρειών που είχαν σχεδόν και τους οκτώ. Οι οκτώ παράγοντες ήταν οι εξής: υπαρξιακός σκοπός, εμμονή με αυτό που θέλουν οι πελάτες, επιρροή σε ανταγωνιστές, νοοτροπία νεοφυούς επιχείρησης ακόμη και μετά την κλιμάκωση, ετοιμότητα για έλεγχο του ρυθμού, bimodal λειτουργία, προδιάθεση για τόλμη, και ριζική συνεργασία.
Ας δούμε, π.χ., τη σημασία του υπαρξιακού σκοπού: Η Tesla στοχεύει να επιταχύνει τη μετάβαση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα, γι’ αυτό και έχει δεσμευτεί να προωθεί τα ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό είναι βαθύτερο από τη συνηθισμένη δήλωση εταιρικής αποστολής που χρησιμεύει κυρίως ως βιτρίνα – οι άνθρωποι το πιστεύουν πραγματικά.
Ο Musk και άλλοι αντιλήφθηκαν από νωρίς ότι οι άφθονοι σταθμοί φόρτισης ήταν απαραίτητοι για την ευρεία υιοθέτηση των αυτοκινήτων, οπότε επένδυσαν σημαντικά τόσο στην τεχνολογία όσο και στην τοποθέτηση αυτών των σταθμών. Το έκαναν αυτό παρόλο που η κερδοφορία αυτών των επενδύσεων δεν ήταν ξεκάθαρη στην αρχή. Ακόμα και συνειδητά απέρριψαν τις πωλήσεις προκειμένου να ολοκληρώσουν τη φόρτιση. Η Tesla ήταν γνωστό ότι καθυστερούσε να διαθέσει αυτοκίνητα σε μια αγορά επειδή δεν είχε κατασκευάσει αρκετούς σταθμούς φόρτισης. Επικεντρώθηκαν στην τόνωση της υιοθέτησης, οπότε ήθελαν ό,τι πωλούσαν να προσφέρει μια σχεδόν μαγική εμπειρία.
Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η Tesla είναι τώρα πρόθυμη να επιτρέψει σε άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων να χρησιμοποιούν τις θύρες της. Ο ίδιος ο Musk δήλωσε ότι η επέκταση της πρόσβασης στους σταθμούς NACS ήταν «ηθικά σωστή∙ αν είναι οικονομικά έξυπνη, μένει να το δούμε».
Διαβάστε περισσότερα:
Η Tesla είναι η νέα βασίλισσα στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων
Ποιος είναι ο χρήστης @X του Τwitter που νόμιζε ότι θα βγάλει εκατομμύρια από τον Έλον Μασκ