Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την αναζήτηση της Google

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την αναζήτηση της Google
Balikpapan, 1 May 24. Google search engine website on laptop screen Photo: Shutterstock
Η εταιρεία μόλις ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει ένα μείγμα από νέες δυνατότητες που θα απομακρύνουν την Αναζήτηση Google ακόμα περισσότερο από την παραδοσιακή της σελίδα.

Μπορεί οι AI Περίληψεις της Αναζήτησης Google να μην έκαναν και την καλύτερη αρχή, η εταιρεία όμως δεν κρύβει τη βεβαιότητά της ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον του βασικού της προϊόντος.

Η εταιρεία μόλις ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει ένα μείγμα από νέες δυνατότητες που θα απομακρύνουν την Αναζήτηση Google ακόμα περισσότερο από την παραδοσιακή της σελίδα. Θα χρησιμοποιήσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης Gemini για να αλλάξει τόσο τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα αποτελέσματα όσο και τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες κάνουν ερωτήματα στην Google.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια εντελώς νέα εμπειρία Αναζήτησης που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να οργανώσει τη διάταξη της σελίδας, ομαδοποιώντας τα αποτελέσματα σε διαφορετικές κατηγορίες και φέρνοντας βίντεο, συνδέσμους από φόρουμ (όπως το Reddit και το Quora) και άλλα γραφικά στοιχεία στην κορυφή της σελίδας.

Το αποτέλεσμα φαίνεται να απέχει πολύ από μια απλή λίστα ιστοσελίδων.

«Από την οπτική του χρήστη, αυτή είναι μια αρκετά δραματική αλλαγή σε σχέση με το πού ήμασταν πριν», δήλωσε η Rhiannon Bell, αντιπρόεδρος εμπειρίας χρήστη της Αναζήτησης Google, σε ένα στρογγυλό τραπέζι με δημοσιογράφους.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, η Google βλέπει αυτή τη νέα σελίδα αναζήτησης ως χρήσιμη μόνο για πιο ανοιχτού τύπου ερωτήματα, στα οποία οι AI Περίληψεις δεν μπορούν να απαντήσουν απευθείας. Γι’ αυτό, στην αρχή, θα ενεργοποιείται μόνο όταν οι χρήστες αναζητούν ιδέες για συνταγές — αν και σχεδιάζει να το επεκτείνει και σε άλλα θέματα με την πάροδο του χρόνου.

Η νέα σελίδα αναζήτησης θα είναι διαθέσιμη μόνο σε κινητά προς το παρόν, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει η βασική εμπειρία τόσο στα κινητά όσο και στους υπολογιστές στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κύριο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι βλέπουμε αυτή την εμπειρία ως εξαιρετική για εξερεύνηση και έμπνευση», δήλωσε η Bell. «Και γι’ αυτό είναι ιδανική εκεί όπου δεν υπάρχει μια σωστή απάντηση».

«Μπορούμε να αρχίσουμε να κατηγοριοποιούμε αυτό το περιεχόμενο για εσάς με τρόπους που προηγουμένως δεν μπορούσαμε», είπε η Bell.

Φυσικά, αυτό δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργούν οι κατατάξεις της Αναζήτησης Google — ένας συνεχώς εξελισσόμενος και δυσνόητος αλγόριθμος — σε αυτό τα νέο φορμάτ. Οι ειδικοί στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) και οι εκδότες προσπαθούν να κατανοήσουν τις Περίληψεις AI της Google, και αυτές οι νέες αλλαγές θα δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα ερωτήματα για το πώς οι ιστοσελίδες θα αποκτούν ορατότητα στην εποχή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι μια δύσκολη ισορροπία, αλλά υπάρχουν και καλά νέα για τους εκδότες: Η Google αναφέρει ότι εισάγει υπερσυνδέσμους στα αποτελέσματα των Περίληψεων AI. Μέχρι τώρα, οι απαντήσεις από την τεχνητή νοημοσύνη περιλάμβαναν συνδέσμους μόνο κάτω από αυτές, αλλά πλέον οι χρήστες θα βλέπουν συνδέσμους μέσα στο κείμενο που θα οδηγούν απευθείας στην πηγή των πληροφοριών. Η Google αναφέρει ότι οι πρώτες δοκιμές έδειξαν αυξημένη κίνηση προς τις συνδεδεμένες ιστοσελίδες, αν και δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία.

Επιπλέον, η Google θα προσθέσει διαφημίσεις στις Περίληψεις AI, οι οποίες θα εμφανίζονται κάτω από απαντήσεις όπου η Google θεωρεί ότι είναι «σχετικές τόσο με το ερώτημα όσο και με την παρεχόμενη απάντηση», σύμφωνα με μια δημοσίευση στο εταιρικό blog.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρήση του Google Lens για αναζήτηση

Η Google αναβαθμίζει το Lens, μια δυνατότητα που χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού για να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με ό,τι βλέπει.

Οι χρήστες μπορούν να τραβήξουν ένα βίντεο και να κάνουν ερωτήσεις στο Lens σχετικά με το περιεχόμενο του βίντεο. Για παράδειγμα, μπορεί να τραβήξουν βίντεο ενός πουλιού και να ρωτήσουν το Lens να το αναγνωρίσει, και το Lens θα δώσει μια απάντηση που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι χρήστες μπορούν επίσης απλά να στρέψουν την κάμερα προς κάτι και να κάνουν μια ερώτηση στο Lens με τη φωνή τους σε πραγματικό χρόνο.

Οι προσθήκες φαίνεται να είναι ένα ακόμα βήμα προς το Project Astra της Google που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος, όπου ο χρήστης στο βίντεο έστρεφε το κινητό του προς διάφορα αντικείμενα σε ένα δωμάτιο και έκανε ερωτήσεις. Ο χρήστης αλληλεπιδρούσε με ένα chatbot βασισμένο στο Gemini της Google, αν και η βασική ιδέα ήταν η ίδια: επιτρέποντας στη Google να «δει» και να κατανοήσει τον κόσμο γύρω σας.

Επιπλέον, η Google ενισχύει τις δυνατότητες αγορών του Lens. Αντί να δείχνει απλά παρόμοια αντικείμενα όταν οι χρήστες στρέφουν το Lens σε ένα αντικείμενο, τώρα θα δίνει περισσότερες πληροφορίες όταν ψάχνουν για ένα αντικείμενο, όπως κριτικές και συγκρίσεις τιμών από διάφορους λιανοπωλητές.

«Σήμερα, το 20% όλων των αναζητήσεων στο Google Lens σχετίζονται στην πραγματικότητα με αγορές, κάτι που είναι αρκετά ενδιαφέρον», δήλωσε ο Lou Wang, διευθυντής προϊόντος του Lens.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: