Πώς η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει τον δρόμο για την παράλληλη απασχόληση

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει τον δρόμο για την παράλληλη απασχόληση
Photo: pixabay.com
Μελέτη της Morgan Stanley αναδεικνύει τις νέες τάσεις στην εργασία και τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία.

Αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει μέρος της εργασία σας, γιατί να μην πιάσετε και μια δεύτερη δουλειά;

Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από ερευνητές της Morgan Stanley.

Η επενδυτική τράπεζα πραγματοποίησε έρευνες σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ινδίας, για να πάρει μια ιδέα σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχουν ή σχεδιάζουν να αναλάβουν περισσότερες από μία θέσεις εργασίας ή να δημιουργήσουν πολλαπλές πηγές εσόδων με άλλους τρόπους.

Επίσημα δεδομένα που παρακολουθεί η Morgan Stanley δείχνουν ότι το 5% του πληθυσμού απασχολείται σε πάνω από μία θέσεις εργασίας, με αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται κατά 5% ετησίως. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, αποτελεί επιλογή περίπου του 8-10% του πληθυσμού, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται με ρυθμό άνω του 18% ετησίως, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Morgan Stanley πραγματοποίησε παρόμοια μελέτη περίπου πριν ένα χρόνο και από τότε η τάση της παράλληλης απασχόλησης έχει ενταθεί, με την ανάπτυξη του generative AI να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την αλλαγή.

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε έκρηξη στα συγκεκριμένα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων του ChatGPT και του Bard, τα οποία βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, σε λιγότερο χρόνο.

«Ο κύριος παράγοντας είναι η εμφάνιση της φθηνής ή δωρεάν και γρήγορα “δημοκρατοποιημένης” πρόσβασης σε εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης», τόνισαν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι προβλέπουν έσοδα 400 δισ. δολαρίων από παράλληλη απασχόληση μέχρι το 2030, με το generative AI να συνεισφέρει περίπου 83 δισ. δολάρια από αυτά. Σε ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο, η τράπεζα βλέπει 1,4 τρισ. δολάρια σε εισόδημα από πολλαπλές εργασίες, με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη να συμβάλλει με 300 δισ. δολάρια από αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: