Πώς η τεχνητή νοημοσύνη «διευρύνει ένα χάσμα δεξιοτήτων που οι εργαζόμενοι καλούνται να γεφυρώσουν»
- 05/06/2023, 17:00
- SHARE
Όσον αφορά την παραγωγική ικανότητα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις μηχανές. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τα αφεντικά να προσπαθούν να ωθήσουν τους εργαζομένους προς αυτή την κατεύθυνση.
Το reskilling και το upskilling είναι καλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Άντι Μπερντ, CEO του εκπαιδευτικού γίγαντα Pearson Education. Παραδοσιακά, αυτό σήμαινε την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και νέων αντικειμένων σπουδών, που είναι η βασική δραστηριότητα της Pearson. Αρχικά γνωστή για τις πολυάριθμες εκδόσεις βιβλίων της, η μεγαλύτερη εταιρεία εκπαίδευσης στον κόσμο παρέχει τώρα εκπαιδευτικό υλικό, αξιολογήσεις και αμέτρητα πακέτα ψηφιακών εκπαιδευτικών ενοτήτων.
Η Pearson προσφέρει επί του παρόντος μια τεράστια γκάμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εργαζομένους σχετικά με τις πολλαπλές χρήσεις και εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Γιατί αυτή η στροφή; Σύμφωνα με τον Μπερντ, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσθέσουν στο «ρεπερτόριό» τους την ευχέρεια στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Με πολλούς τρόπους, η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη κινούνται ταχύτερα από την πραγματική ζωή», δήλωσε ο Μπερντ. «Αγωνιζόμαστε να τις προλάβουμε, και ο αντίκτυπος που έχει αυτό σε εμάς τόσο ως άτομα όσο και ως εταιρείες είναι η ανάγκη για συνεχές reskilling και upskilling».
Ποιους εννοεί ο Μπερντ; Βασικά, εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και της ιατρικής, επιλέγουν τα διαδικτυακά μαθήματα της Pearson. Στα προγράμματα περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα: “Introducing Machine Learning”, “Pragmatic A.I.: An Introduction to Cloud-Based Machine Learning”, και “Artificial Intelligence: Structures and Strategies for Complex Problem Solving”.
Φυσικά, αυτά τα προϊόντα σημαίνουν ότι ο Μπερντ έχει έναν καλό λόγο, επιχειρηματικά, να υποστηρίζει την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Έχει δίκιο όμως σε ένα πράγμα: Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σε ξέφρενο ρυθμό, με τις εξελίξεις να εμφανίζονται ταχύτερα από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαχειριστούν. Μόνο το 2022, η OpenAI λάνσαρε το πανταχού παρόν ChatGPT και η Google εγκαινίασε το DeepMind, το οποίο προέβλεψε τη δομή σχεδόν κάθε γνωστής πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα.
Όμως η πολύ μεγάλη ταχύτητα μπορεί να επιφέρει ενδεχόμενη καταστροφή. Πάνω από το ένα τρίτο των εμπειρογνωμόνων δήλωσαν ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφή πυρηνικού επιπέδου».
Τον τελευταίο καιρό, το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων των επιχειρήσεων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων έχει διευρυνθεί σε όλους τους τομείς και η ραγδαία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης συνιστά ένα μεγάλο μέρος αυτού του φαινομένου. Σύμφωνα με έρευνα της Dell Technologies, πάνω από το ένα τρίτο (37%) των ατόμων της γενιάς Z θεωρούν ότι η εκπαίδευσή τους δεν τους προετοίμασε με τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται για να προχωρήσουν στην καριέρα τους. 56% των μελών της γενιάς Z πιστεύουν ότι έχουν πολύ βασική ή καθόλου εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες.
Τα εργαλεία και οι ενότητες της Pearson μπορούν να εντοπίσουν τα άτομα που χρειάζονται reskilling και τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται τροποποίηση. Ο στόχος είναι πάντα να προστίθενται δυνατότητες, όχι να μειώνονται οι θέσεις εργασίας. «Για παράδειγμα, αν είστε λογιστής, διαθέτετε ήδη το 25% των δεξιοτήτων που χρειάζεστε για να γίνετε επιστήμονας δεδομένων», επισημαίνει ο Μπερντ. «Επομένως, χρειάζεται μόνο λίγο reskilling καθώς διαθέτετε ήδη κάποιες από τις βασικές ικανότητες για να μεταβείτε από την εργασία Α στην εργασία Β».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: