Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων
Photo: pixabay.com
Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης αν και έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στην υγειονομική φροντίδα, εγκυμονεί δεκάδες σοβαρούς κινδύνους, που μπορούν να βλάψουν τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) μπορεί να βλάψει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, προειδοποιούν γιατροί και ειδικοί υγείας, καλώντας για παύση της εξέλιξης της ΑΙ τεχνολογίας, μέχρι να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, The Guardian, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στην υγειονομική φροντίδα, βελτιώνοντας τη διάγνωση, τους τρόπους θεραπείας και την περίθαλψη. Όμως, η ραγδαία και χωρίς ρύθμιση ανάπτυξή της ενδέχεται να έχει και επιπτώσεις, όπως επισημαίνουν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Global Health επαγγελματίες υγείας από Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Κόστα Ρίκα και Μαλαισία.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με φάρμακα και υγειονομική φροντίδα «ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης σε ασθενείς, προβλημάτων με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια δεδομένων και επιδείνωση των κοινωνικών ή υγειονομικών ανισοτήτων λόγω λαθών της ΑΙ ή εσφαλμένης χρήσης της», τονίζουν, προειδοποιώντας παράλληλα για ευρύτερες, παγκόσμιες απειλές της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρώπινη υγεία, ακόμη και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ένα παράδειγμα βλάβης, ανέφεραν, ήταν η χρήση ενός παλμικού οξύμετρου με ΤΝ που υπερεκτίμησε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σε ασθενείς με σκουρόχρωμο δέρμα, με αποτέλεσμα την κακή αντιμετώπιση της υποξίας τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω και των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία από τη μαζική ανεργία, εάν τα συστήματα που βασίζονται σε αυτή εκτοπίσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, προσθέτουν οι επιστήμονες. Κίνδυνος, που, όπως επισημαίνεται, είναι από υπαρκτός καθώς, αν τα συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη υποκαταστήσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, η ΑΙ θα μπορούσε να αποδειχτεί επιβλαβής για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Σε συνδυασμό με τη ραγδαία βελτιούμενη ικανότητα διαστρέβλωσης ή παραποίησης της πραγματικότητας με deep fakes, τα πληροφοριακά συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υπονομεύσουν περαιτέρω τη Δημοκρατία προκαλώντας γενική κατάρρευση της εμπιστοσύνης ή οδηγώντας σε κοινωνικό διχασμό και συγκρούσεις, με επακόλουθες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία“, υποστηρίζουν.

Κινδύνους εγείρει και η απώλεια θέσεων εργασίας που θα συνοδεύουν την εκτεταμένη ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνολογίας ΑΙ, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από δεκάδες σε εκατοντάδες εκατομμύρια την προσεχή δεκαετία.

“Ενώ θα υπήρχαν πολλά οφέλη από τον τερματισμό της εργασίας που είναι επαναλαμβανόμενη, επικίνδυνη και δυσάρεστη, γνωρίζουμε ήδη πως η ανεργία συνδέεται άρρηκτα με επιπτώσεις στην υγεία και τη συμπεριφορά” επισημαίνει η ομάδα επιστημόνων.

“Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε πώς η κοινωνία θα ανταποκριθεί ψυχολογικά και συναισθηματικά σε έναν κόσμο όπου η εργασία είναι μη διαθέσιμη ή μη απαραίτητη, ούτε έχουμε σκεφτεί ιδιαίτερα για τις πολιτικές και τις στρατηγικές που θα χρειαστούν για να αποσυνδέσουμε την ανεργία με την υγεία”, προσθέτει.

“Με την εκθετική αύξηση της έρευνας και ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, η ευκαιρία για την αποφυγή σοβαρών και δυνητικά υπαρξιακών βλαβών περιορίζεται. Απαιτείται αποτελεσματική ρύθμιση της ανάπτυξης και της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την αποφυγή προβλημάτων. Εως ότου θεσπιστεί ένα τέτοιο ρυθμιστικό πλαίσιο, πρέπει να επιβληθεί μορατόριουμ στην ανάπτυξη της αυτοβελτιούμενης τεχνητής νοημοσύνης” προειδοποιούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: www.news247.gr