Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στη μάχη κατά του καρκίνου

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στη μάχη κατά του καρκίνου
Photo: pixabay.com
Καινοτόμο AI εργαλείο μπορεί να ανιχνεύσει 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου με ακρίβεια 98,2%.

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα καινοτόμο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να ανιχνεύσει 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου με ακρίβεια 98,2%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Biology Methods & Protocols”. Το εργαλείο, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Imperial College του Λονδίνου, χρησιμοποιεί την ανάλυση της μεθυλίωσης του DNA για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Σύμφωνα με το Interesting Engineering, επιστήμονες στη Βρετανία έχουν αναπτύξει ένα επαναστατικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ανιχνεύει 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Imperial College του Λονδίνου, η χρήση της μεθυλίωσης του DNA για την ανίχνευση και την ταξινόμηση του καρκίνου είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας που πλέον ενσωματώνει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεθυλίωση του DNA είναι μια κρίσιμη βιοχημική διαδικασία που ρυθμίζει τη γονιδιακή έκφραση και την επιγενετική κληρονομικότητα. Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αναλύει τα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA σε δείγματα ανθρώπινου ιστού, κάτι που αποδείχθηκε το κλειδί για την επιτυχία του, καθώς κατάφερε να ανιχνεύσει τον καρκίνο με ακρίβεια 98,2%.

Ο καρκίνος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, με 19 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 10 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, καθιστώντας την έγκαιρη διάγνωση και πρόγνωση απολύτως κρίσιμη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «οι περισσότεροι καρκίνοι είναι θεραπεύσιμοι και ιάσιμοι αν ανιχνευθούν αρκετά νωρίς», κάτι που κάνει αυτό το εργαλείο ιδιαίτερα σημαντικό.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Biology Methods & Protocols” δείχνει ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου, προσφέροντας νέα ελπίδα στην καταπολέμηση αυτής της θανατηφόρας ασθένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: