Πώς η Θεσσαλία θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της μετά το πλήγμα του Daniel

Πώς η Θεσσαλία θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της μετά το πλήγμα του Daniel
Το σχέδιο για μια ανθεκτική Θεσσαλία, τα 15 νέα Π.Ο.Π. προϊόντα και οι επενδύσεις σε Υγεία, Τουρισμό, Αγροδιατροφή και Πολιτισμό.

Της Μαρίας Ακριβού

Τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια για να δημιουργήσει μία ανθεκτική Θεσσαλία, η στήριξη της δημόσιας υγείας και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, η ενίσχυση της αγροδιατροφής και η σύνδεσή της με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς και η κατασκευή αθλητικών κέντρων σε περιοχές που τα έχουν ανάγκη, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής του Δημήτρη Κουρέτα.

Παρουσιάζοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εστιάζοντας στις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel, ο οποίος στο πέρασμά του κατέστρεψε σπίτια, επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο και στέρησε τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας, ο κ. Κουρέτας τόνισε πως για όσους γνώριζαν την κατάσταση και τα έργα που έπρεπε να υλοποιηθούν και δεν υλοποιήθηκαν, αυτό που συνέβη δεν ήταν αναπάντεχο.

Το 90% των ρεμάτων δεν είχε καθαριστεί ποτέ

«Είναι μια περιοχή εκτεθειμένη στην οποία υπήρχαν έργα προς υλοποίηση, τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Ήδη από τα χρόνια του Ξέρξη είχε χαρακτηριστεί ως πλημμυρική ζώνη. Όταν αναλάβαμε, στήσαμε γρήγορα μέσα σε έξι μήνες το πρώτο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της χώρας βασισμένο στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα. Εγκαινιάστηκε πριν τις Ευρωεκλογές, στις 4 Ιουνίου και πια έχουμε στα χέρια μας χρήσιμες πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν τη σωστή διαχείριση του νερού αναλόγως της στάθμης του. Έχει δημιουργηθεί ένα γεωπληροφοριακό σύστημα δεδομένων. Στην πράξη διαπιστώσαμε πάρα πολλά ασυντήρητα ρέματα, τα οποία σε ποσοστό 90% δεν είχαν καθαριστεί ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, σήμερα είναι σε θέση να παρακολουθούν, σε πραγματικό χρόνο, τα μετεωρολογικά δεδομένα, ενώ στήνουν διαρκώς σταθμίμετρα ώστε να έχουν ξεκάθαρη εικόνα του όγκου της βροχής και να μπορούν να προβλέψουν μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει. Το δίκτυο περιλαμβάνει 50 μετεωρολογικούς σταθμούς σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, 7 σταθμούς μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, 14 σημεία μέτρησης της στάθμης των ποταμών. Πρόσθεσε, πως μέσα στο 2024 διαχειρίστηκαν επιτυχώς τρία διήμερα έντονης βροχής, σχεδόν το 40% του Daniel.

«Αν κάτι τέτοιο υπήρχε στον Daniel, θα είχαμε το χρόνο να ειδοποιήσουμε 8 ώρες πριν τους πολίτες ώστε να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και ζωντανά. Τα μεγάλα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα γι’ αυτό́ και πρέπει να δημιουργήσουμε πλημμυρικές ζώνες. Τοποθετήσαμε 70 κάμερες και παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο αν βρέχει έντονα ή χιονίζει. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί και ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας». Να σημειωθεί ότι Περιφέρεια έχει αναπτύξει δίκτυο συνεργασιών με αερολέσχες και ραδιοερασιτέχνες, ενισχύοντας τις δυνατότητες άμεσης κινητοποίησης σε περιπτώσεις πυρκαγιών και άλλων έκτακτων αναγκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ φέτος καταγράφηκαν περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι, καμία δεν διήρκεσε περισσότερο από 1,5 ώρα (πλην μιας), γεγονός που οφείλεται στον καλύτερο συντονισμό και τη συνέργεια που έχει επιτευχθεί με την Πυροσβεστική Διοίκηση από τότε που ολοκληρώθηκε το σχέδιο μετεγκατάστασής της στο κτήριο της Περιφέρειας. ​

Η πανώλη οδήγησε σε θανάτωση 23.032 αμνοεριφίων

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα πανώλης που εντοπίστηκαν στην Θεσσαλία και συνιστούν μια «υγειονομική βόμβα», ανέφερε πως ιχνηλάτησαν περίπου 1 εκατομμύρια αιγοπρόβατα και περιόρισαν τη ζημιά θανατώνοντας 23.032 ζώα από 1,7 εκατ. στο σύνολο. «Δεν σας κρύβω ότι μας ανησυχεί η περίπτωση του Αλμυρού γιατί πηγαίνουν οι κτηνοτρόφοι και πετάνε μέσα στο ποτάμι τα νεκρά ζώα.

Έχουμε να καταγράψουμε κρούσμα από τις 7/1/2025. Θεωρώ ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε ξεμπερδέψει». Τόνισε δε ότι, σε ότι αφορά των αριθμό των αμνοεριφίων που χάθηκαν στον Daniel, άγγιξαν τις 100.000 και πως, λόγω της έλλειψης ζωικού κεφαλαίου στη χώρα, πολλοί κτηνοτρόφοι χρειάστηκε να πάρουν ζώα από το εξωτερικό. Προς αποφυγή τέτοιου είδους ελλείψεων στο μέλλον, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικά ινστιτούτα, θα προχωρήσει στη δημιουργία του “θεσσαλικού προβάτου”, το οποίο θα παρουσιαστεί επισήμως στην Agrothessaly.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κουρέτας έκανε εκτενή αναφορά στα έργα ύψους 117 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel. Τα υλοποιηθέντα έργα μετά τον Daniel σε 432 σημεία παρέμβασης σε όλη τη Θεσσαλία ανέρχονται σε 75 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2024 τα έργα προς υλοποίηση ανέρχονται σε 42 εκατ. ευρώ. ​

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Καρδίτσα 10.000 με 15.000 στρέμματα δεν έχουν καλλιεργηθεί ακόμα

«Έχουν ξεκινήσει αντιπλημμυρικά έργα ύψους 42 εκατ. ευρώ τα περισσότερα από τα οποία θα τελειώσουν το φθινόπωρο του 2025. Αυτά που θα γίνουν και θα ξεκινήσουν φέτος το καλοκαίρι αποτιμώνται σε 38,6 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα τελειώσουν το καλοκαίρι του 2026. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μέχρι στιγμής, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το 50% αντίστοιχου φαινομένου. Στην Καρδίτσα 10.000 με 15.000 στρέμματα δεν έχουν καλλιεργηθεί ακόμα από τα 700.000 συνολικά. Θα έλεγα ότι τα επίπεδα αποκατάστασης είναι ικανοποιητικά».

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, ο Περιφερειάρχης έδωσε τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των αιτούντων, έχει ήδη λάβει τις επιχορηγήσεις. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 43.447 αιτήσεις, εκ των οποίων οι αιτήσεις με διαπιστωμένες ζημιές ανέρχονται σε 28.830. Εξ αυτών, οι ​ 19.365 έχουν λάβει ήδη την επιχορήγηση. «Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο» δήλωσε εμφατικά.

15 νέα Π.Ο.Π. προϊόντα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας

«Η Θεσσαλία συνεισφέρει 12 δις ευρώ στο ΑΕΠ. Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να χτίσουμε πάνω στην ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Δημιουργήσαμε 15 νέα Π.Ο.Π. προϊόντα που θα προσφέρουν στην τοπική οικονομία. Σήμερα πρωτογενής τομέας και μεταποίηση αγγίζουν τα 1,2 δις ευρώ και τα Π.Ο.Π. προϊόντα αποτιμώνται σε 250 εκατ. ευρώ. Και ένα 20% επιπλέον να πάρουμε, από τα νέα προϊόντα που περιμένουμε να εγκριθούν από την Ε.Ε., μόνο κέρδος είναι για την τοπική οικονομία». Τα προϊόντα συνδέονται άμεσα με την ιστορία και την παράδοση της περιοχής, ενώ ορισμένα από αυτά όπως τα Μήλα Αγιάς, τα Ακτινίδια Δέλτα Πηνειού, το Αχλάδι Κρυστάλλι Τυρνάβου και τα Κάστανα Μελιβοίας, Αμπελακίων και Ζαγοράς αποτελούν βασικά εξαγώγιμα αγαθά της Θεσσαλίας.

Μαζικός τουρισμός, Κέντρα Υγείας και κτήρια δημόσιας τάξης

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι είναι προσωπικό του στοίχημα και η ανάδειξη του μαζικού αθλητισμού. Ειδικότερα, 8 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία κλειστών κολυμβητηρίων και επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για κλειστά γυμναστήρια.

ην ίδια ώρα, επενδύσεις θα γίνουν στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου και την προαγωγή της οδικής ασφάλειας, όπως επίσης και στον εκσυγχρονισμό κτηρίων δημόσιας τάξης, καθώς στην πλειονότητά τους, είναι παλιά, σε άσχημη κατάσταση, και σε πολλές περιπτώσεις οι υποδομές δεν εξυπηρετούν ηλικιωμένους και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

«Η προτεραιότητά μας είναι κυρίως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας. Πρόσφατα ανακοινώσαμε έργα 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, εξοπλίζοντας τις κλινικές με τεχνολογικά μηχανήματα, που δεν έχουν άλλα νοσοκομεία της χώρας συνολικής αξίας 3,8 εκατ. ευρώ για το 2025. Για το 2025 τα κονδύλια που θα αφιερώσουμε στις κοινωνικές δομές και δράσεις ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια και στη στήριξη της δημόσιας υγείας στα 11,3 εκατομμύρια» κατέληξε ο κ. Κουρέτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: