Πώς η «βέλτιστη ψυχική κατάσταση» θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τέλεια τη μέρα σας

Πώς η «βέλτιστη ψυχική κατάσταση» θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τέλεια τη μέρα σας
Photo: pixabay.com
Στο Hyperefficient: Optimize Your Brain to Transform the Way You Work, η συγγραφέας και νευροεπιστήμονας Dr. Mithu Storoni υποστηρίζει ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλός σας και η αναδιοργάνωση του προγράμματός σας γύρω από αυτό μπορούν να αλλάξουν την εστίαση και την παραγωγικότητά σας.

Της Natalie McCormick

Δυσκολεύεστε να παραμείνετε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, αφήνοντας κενά για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή στηριζόμενοι στην καφεΐνη για να φτάσετε μέχρι τις 5 μ.μ.; Δεν φταίτε εσείς, φταίει το πρόγραμμά σας, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο.

Στο Hyperefficient: Optimize Your Brain to Transform the Way You Work, η συγγραφέας και νευροεπιστήμονας Dr. Mithu Storoni υποστηρίζει ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλός σας και η αναδιοργάνωση του προγράμματός σας γύρω από αυτό μπορούν να αλλάξουν την εστίαση και την παραγωγικότητά σας. Συγκεκριμένα, βρήκε ότι ο εγκέφαλος κορυφώνεται ως προς την εστίαση από τις 9 ή 10 π.μ. έως τις 1 ή 2 μ.μ., και μετά πάλι από τις 3 ή 4 μ.μ. έως τις 8 ή 10 μ.μ. Αυτές είναι οι καλύτερες στιγμές για να ολοκληρώσετε εργασίες που απαιτούν προσοχή, λέει η Storoni.

Προκειμένου να επωφεληθείτε από αυτούς τους κορυφαίους χρόνους εστίασης, η ίδια συμβουλεύει να έχετε μια δομημένη εργάσιμη ημέρα χρησιμοποιώντας μπλοκ 90 λεπτών με ενδιάμεσα διαλείμματα 10 έως 20 λεπτών για να καθαρίζει το μυαλό και να κεντράρει εκ νέου. Συνιστά να βάζετε το πιο δύσκολο έργο στην αρχή κάθε μπλοκ, ώστε να επιστρέφετε σε αυτό με φρέσκο ​​και ξεκούραστο μυαλό. Εργαστείτε στην πιο δύσκολη εργασία για 20 έως 30 λεπτά πριν προχωρήσετε σε ευκολότερες εργασίες που μπορείτε να ολοκληρώσετε στον υπόλοιπο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόλις κουραστείτε, το μυαλό σας ξεφεύγει από αυτή τη βέλτιστη ψυχική κατάσταση που απαιτείται για τη γνώση. Δουλεύοντας πάνω σε δομημένα τμήματα, δεν αναγκάζετε τον εγκέφαλό σας να δουλεύει με μεγάλη ένταση και άρα δεν το κουράζετε», λέει η Storoni. «Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνετε σε μια βέλτιστη ζώνη και να συνεχίσετε να εργάζεστε για 90 λεπτά συνεχόμενα».

Αν και η Storoni συμβουλεύει να υπάρχουν διαλείμματα μεταξύ κάθε μπλοκ, αν θέλετε μπορείτε να κάνετε ένα μικρότερο τάιμ-άουτ 10 λεπτών για να μην χάνετε τη δυναμική σας. Αν μπορείτε να αντέξετε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα, η ίδια προτείνει 20 λεπτά. Για όσους βρίσκουν τους εαυτούς τους «ψυχικά κουρασμένους και ασύνδετους», προτείνει να κάνετε μια άσκοπη εργασία, όπως να καθαρίσετε τον χώρο σας, να κάνετε μια βόλτα έξω στον καθαρό αέρα ή απλά να μην κάνετε τίποτα. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στην «ενεργητική διανοητική απόσπαση» λύνοντας ένα σταυρόλεξο, παίζοντας ένα παιχνίδι ή κάνοντας λίγη γιόγκα.

Το πότε θα φάτε μεσημεριανό κατά τη διάρκεια της βελτιστοποιημένης ημέρας που προτείνει η Storoni εξαρτάται από εσάς. Μπορεί να βρείτε ένα σημείο στάσης μεταξύ 12:30 μ.μ. και 1 μ.μ. Απλώς προσέξτε την «πτώση μετά το μεσημεριανό», ένα αίσθημα υπνηλίας που πολλοί άνθρωποι βιώνουν μετά το φαγητό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που μπορεί να νιώθετε υπνηλία αλλά δεν έχετε επιστρέψει ακόμα στη δουλειά, η Storoni προτείνει έναν σύντομο υπνάκο.

«Ο προγραμματισμός ενός 20λεπτου ύπνου αναζωογονεί πραγματικά ολόκληρη τη διαμόρφωση του εγκεφάλου σας, δίνοντάς σας ψυχική αντοχή για να παρατείνετε την καλή ποιότητα εργασίας για το δεύτερο μισό της ημέρας», καταλήγει η Storoni.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com