Πώς είναι να έχεις κάνει 100 συνεντεύξεις για δουλειά σε 8 μήνες
- 27/08/2015, 14:30
- SHARE
Να είστε συγκεκριμένοι για το τι θέλετε, να είστε θετικοί και άλλες συμβουλές για όσους ψάχνουν δουλειά.
«Είμαι ένας πολεμιστής με πνεύμα πολεμιστή», αυτή είναι η φράση που έκανε την Brittney Oliver να παραμείνει θετική και να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο όταν έμεινε για 8 μήνες άνεργη.
Σε αυτό το διάστημα η Oliver πήγε σε περισσότερες από 100 συνεντεύξεις, από τη παραδοσιακή συνέντευξη, τηλεφωνική συνέντευξη, συνέντευξη μέσω βίντεο και… οτιδήποτε άλλο αρκεί να βρει δουλειά.
Η διαδικασία αυτή για τους περισσότερους είναι ψυχοφθόρα, καθώς όσο δεν βρίσκουν ανταπόκριση τόσο μειώνεται η αυτοπεποίθηση τους. Η ίδια παραδέχεται πως έμαθε πολλά για τον εαυτό της αλλά και για τη διαδικασία εύρεσης εργασίας που την έκαναν σοφότερη και αύξησαν την αυτοπεποίθηση της.
Ας δούμε τις συμβουλές που μοιράζεται με το κοινό:
1. Η τελειότητα είναι και για τους δύο
Όταν θέλετε να ξεκινήσετε τη καριέρα σας, δε πρέπει να κοιτάτε να ταιριάζετε μόνο εσείς με την εταιρεία, αλλά και η εταιρεία να ταιριάζει σε εσάς. Η Oliver τονίζει πως όταν αποφοίτησε το μόνο που ήθελε είναι να μείνει στην Νέα Υόρκη και να δουλέψει στις δημόσιες σχέσεις. Δεν είχε κάποια συγκεκριμένη στο μυαλό της και έτσι χρειάστηκε να υποκριθεί πως είναι η τέλεια υποψήφια για κάποια θέση όταν στην πραγματικότητα δεν την ένοιαζε και αυτό γιατί οι εταιρείες θέλουν άτομα τα οποία να προσαρμόζονται. Μην το κάνετε αυτό. Να είστε συγκεκριμένοι στο τι ψάχνετε σε μια δουλειά και μη διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες πριν κάνετε κάποια αίτηση.
2. Κάντε την έρευνα σας
Οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα σας παραπέμψουν σε κάποια ηλεκτρονική αίτηση, όπου θα πρέπει να ξαναπεράσετε ουσιαστικά χειροκίνητα ολόκληρο το βιογραφικό σας. Αντίθετα ιστοσελίδες όπως το Indeed, MediaBistro και το LinkedIn είναι τα τέλεια εργαλεία για να σας βοηθήσουν στην αναζήτηση σας. Πολύ καλή λύση είναι επίσης να βρείτε κάποιο άτομο απ’ την εταιρεία που σας ενδιαφέρει. Το LinkedIn είναι ο «τέλειος σύμμαχος» αφού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με τους τωρινούς εργαζόμενους και να ρωτήσετε σχετικά για μια θέση. Η ίδια δίνει ένα παράδειγμα όπου είχε κάνει μια αίτηση εργασίας και την είχαν καλέσει στην Ατλάντα. Η έρευνα της στο Glassdoor απέδειξε πως η εταιρεία ήταν call center και όχι εταιρεία μάρκετινγκ – οπότε και γλύτωσε πολλά χρήματα.
3. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια
Οι επαγγελματικές και προσωπικές σας σχέσεις μπορούν να σας βοηθήσουν όταν ψάχνετε για δουλειά. Οι μέντορες, το δίκτυο αποφοίτων και οι συνάδελφοί σας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και να σας βοηθήσουν να δομήσετε καλύτερα τις αιτήσεις σας και να σας βοηθήσουν να δείτε πως θα κινηθείτε στο μέλλον.
4. Η ζωή δεν είναι ένα φίλτρο του Instagram
Να θυμάστε να μην ζήσετε τη ζωή μέσα από ένα φίλτρο. Το ταξίδι της εργασίας σας είναι μοναδικό και μπορεί να πάρει χρόνο. Όσο βλέπετε τους φίλους σας να ανεβάζουν πόσο χαρούμενοι είναι στη δουλειά τους, μπορεί να νιώσετε απογοήτευση γι αυτό αποφύγετε για λίγο καιρό τα social media και επικεντρωθείτε στο στόχο σας!
5. Ανοίξτε τους ορίζοντες σας
Αν έχετε σπουδάσει μάρκετινγκ μην επικεντρώνεστε μόνο στις αντίστοιχες θέσεις. Θα δείτε πως υπάρχουν κι άλλα «μονοπάτια», όπως οι επικοινωνία, οι δημόσιες σχέσεις κλπ.
6. Σκεφτείτε θετικά
Αντί να βλέπετε τα αρνητικά σε μια συνέντευξη που δεν είχε το αποτέλεσμα που θέλετε, επικεντρωθείτε στο τι μάθατε και τι μπορείτε να βελτιώσετε την επόμενη φορά.