Πώς υποδέχτηκαν στη Γερμανία τις ελληνικές πρόωρες εκλογές

Πώς υποδέχτηκαν στη Γερμανία τις ελληνικές πρόωρες εκλογές
German Chancellor Angela Merkel (L) shakes hands with Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) at the start of an EU-CELAC Latin America summit in Brussels, Belgium June 10, 2015. REUTERS/Yves Herman - RTX1FYTT

Μεικτά συναισθήματα για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί.

Με επιφυλακτικότητα αλλά και με κατανόηση υποδέχθηκαν στη Γερμανία την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί οδηγώντας σε νέες εκλογές. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, κοινός παρονομαστής πολλών δημοσιογραφικών σχολίων και αναλύσεων είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εδραιώσει την ισχύ του απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προβάλλει ένα αγωνιστικό προφίλ διεκδίκησης απέναντι στους δανειστές.

Πολλοί διατυπώνουν το ερώτημα ή και την αμφιβολία, εάν ο πρωθυπουργός, επιτυγχάνοντας την πλειοψηφία ή και την αυτοδυναμία εντός συνόρων, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα όσα είχε υποσχεθεί εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε μία ιδιαίτερα αγωνιστική ομιλία στο διάγγελμά του, θέλοντας να αυτοπροβληθεί ως ένας πρωθυπουργός που αγωνίζεται για την Ελλάδα απέναντι στις επιταγές της Ευρώπης. Για το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF βασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να απαλλαγεί από τους εσωκομματικούς αντιπάλους, καθορίζοντας ο ίδιος τους συμμετέχοντες στις λίστες.

Τι αναφέρουν οι εφημερίδες
Κατανόηση για τη νέα προσφυγή στις κάλπες φαίνεται να εκφράζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine: «Με νέες εκλογές η Ελλάδα θα έχανε χρόνο, αλλά θα κέρδιζε σταθερότητα και ικανότητα διαχείρισης. Ο Τσίπρας είτε θα μετατρέψει την έντονη επιδοκιμασία προς το πρόσωπό του σε απόλυτη πλειοψηφία για ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένο από το έρμα της αριστερής πλατφόρμας, είτε θα σχηματίσει έναν σταθερό συνασπισμό με το αστικό κόμμα της Ν.Δ. Σε τελική ανάλυση τα δύο μεγάλα κόμματα ακολουθούν τα τελευταία χρόνια παρόμοια πολιτική, παρά τη διαφορετική ιδεολογική τους προέλευση».

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt στην Αθήνα εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θέτει την εσωκομματική αντιπαράθεση υπεράνω των συμφερόντων της χώρας» καθώς με τις νέες εκλογές επιδιώκει να υπερβεί τη διαίρεση του κυβερνώντος κόμματος.

Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου έχει διαφορετική προσέγγιση : «Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ και η συντηρητική Ν.Δ., έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη του κόσμου με την διαφθορά, το πελατειακό σύστημα και την οικονομική κακοδιαχείριση που ακολουθούσαν. Η Ευρώπη πρέπει να εύχεται να τηρήσει ο Τσίπρας τα όσα είχε υποσχεθεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Σε περισσότερη σταθερότητα, μέσω της νέας κυβέρνησης, ελπίζει η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Bild», που σημειώνει η κ. Μέρκελ ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τη Βραζιλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«H βοήθεια υπό τον ΕΜΣ και οι απαραίτητες γι’ αυτήν μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί με το ελληνικό κράτος, όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει, επομένως, ό,τι έχει συμφωνηθεί», δήλωσε ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν, στην εφημερίδα «Rheinische Post». «Περιμένουμε ότι οι υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν ως το φθινόπωρο» πρόσθεσε ο κ. Σπαν.

Τι δηλώνουν οι Γερμανοί πολιτικοί
Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Κ.Ο. του συγκυβερνώντος χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Γκέρντα Χάσελφελντ δήλωσε στο Βερολίνο ότι «η όποια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες υπάρχουν δεσμεύσεις, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταβληθούν τα δάνεια». Διευκρίνισε πάντως ότι οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να «προσφέρουν και μία ευκαιρία», ώστε να ενισχυθεί η δέσμευση του ελληνικού λαού στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, που δεν εκπροσωπείται πλέον στη Βουλή, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις: «Ποιος ξέρει, εάν η επόμενη κυβέρνηση στην Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις;» διερωτήθηκε. Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται τη Βραζιλία, ανέφερε στην πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ ότι η παραίτηση Τσίπρα «είναι μέρος της λύσης, όχι μέρος του προβλήματος». Αυτό φέρεται να έχει δηλώσει η ίδια η Ρούσεφ σε δημοσιογράφους.

Βέβαιος για την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Bernd Riexinger, ο οποίος, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Νοτιοδυτικής Γερμανίας SWR, χαρακτήρισε λογική την καθαρή τομή, από την πλευρά του πρωθυπουργού, προκειμένου να λάβει σταθερή πλειοψηφία. Δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει μακροπρόθεσμα με αυτόν τον τρόπο, δήλωσε ο κ. Ρίξινγκερ και εξέφρασε επιφυλάξεις εάν οι περικοπές συντάξεων, η αύξηση του ΦΠΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις, μπορούν να δημιουργήσουν ανάκαμψη της οικονομίας. «Ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να μην τα εφαρμόσει όλα ένα προς ένα, αλλά να εμποδίσει την κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς.

Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ – ΜΠΕ