Πώς υποδέχθηκε το ν/σ του Υπ. Τουρισμού ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων
- 20/01/2025, 12:20
- SHARE
Η θέσπιση προδιαγραφών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού αποτελεί «ένα θετικό και απαραίτητο βήμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών φιλοξενίας μας και χαιρετίζουμε την ψήφιση τους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Stama Greece.
«Ως σύνδεσμος, έχουμε ανακοινώσει τις θέσεις μας και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας προς τα αρμόδια υπουργεία με υπόμνημά μας στις 19 Μαΐου 2024 στο οποίο προτείναμε την επίσημη υιοθέτηση προδιαγραφών που θα ενισχύουν την ποιότητα της παρεχόμενης διαμονής και την ασφάλεια των επισκεπτών μας αν και τη συντριπτική πλειοψηφία τους τις εφαρμόζουμε από καιρό» αναφέρεται.
«Αν και το νομοσχέδιο αρχικά καταρτίστηκε χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου, η πρόσφατη συμμετοχή μας στην επιτροπή της Βουλής αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα. Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δικαιώνει τις θέσεις του Stama και των συνεργαζόμενων φορέων όπως η ΠΟΜΙΔΑ και το τελικό αποτέλεσμα των προσπαθειών μας κρίνεται ως επιτυχημένο», τονίζει ο Σύνδεσμος.
Παράλληλα, ο Stama υπογραμμίζει ότι «η απαλοιφή του περιορισμού για κύρια χρήση κατοικίας αποτελεί ορόσημο για τη βραχυχρόνια μίσθωση, διασώζοντας επενδύσεις εκατομμυρίων και εξασφαλίζοντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης γιατί η βραχυχρόνια μίσθωση συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία και ενισχύει τις τοπικές κοινότητες μέσω ταξιδιωτικών δαπανών και νέων θέσεων εργασίας.
Διασώθηκαν μεγάλες επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει αλλά και θα γίνουν στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα πολλοί χώροι θα διατηρήσουν το δικαίωμα να βρίσκουν μια νέα χρήση και όχι να αφήνονται στην εγκατάλειψη και στη λήθη του χρόνου».
Στην ίδια ανακοίνωση, ο Stama επισημαίνει: «Δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι οι προκλήσεις για την αγορά μας βρίσκονται μπροστά και ότι το προϊόν μας έχει επιβαρυνθεί με δυσβάσταχτα τέλη διαμονής εξισώνοντας μας με 5* ξενοδοχεία αλλά και άλλες διατάξεις και ελέγχους που δεν απαιτούνται σε άλλες μορφές φιλοξενίας.
Παρά τις υψηλές επιβαρύνσεις, παραμένουμε δεσμευμένοι στην παροχή ανώτερων υπηρεσιών φιλοξενίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος» και συμπληρώνει: «η τελική μορφή του νομοσχεδίου, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ως υπεύθυνου θεσμικού φορέα για την προάσπιση των συμφερόντων των επαγγελματιών της βραχυχρόνιας μίσθωσης και την ανάδειξη της συνεισφορά μας στην εθνική οικονομία, στις τοπικές κοινότητες και την επιχειρηματικότητα».