Τι κάνει η Google για να κρατήσει τους καλύτερους υπαλλήλους της
- 08/05/2015, 18:00
- SHARE
Η «οικονομία της γνώσης» κι άλλες πολύτιμες συμβουλές για όλες τις εταιρείες από έναν τεχνολογικό «κολοσσό».
Όταν πριν μερικά χρόνια είχε ακουστεί για πρώτη φορά ο όρος «οικονομία της γνώσης» λίγοι πίστεψαν πως θα μπορέσει να νικήσει το οικονομικό κεφάλαιο.
Η άνοδος της, όμως, και η σημασία που δίνεται πλέον περισσότερο στην παραγωγή και διαχείριση δεδομένων κα πληροφοριών από ότι στην παραγωγή αντικειμένων έχουν αναδείξει τον καταλυτικό ρόλο που παίζει.
Οι εταιρείες δίνουν περισσότερο σημασία στην βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης για την αύξηση της προσφοράς του ανθρώπινου, αυτό σημαίνει πως φροντίζουν ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητες τους και τα ταλέντα της.
Ποια εταιρεία το ξέρει καλύτερα; Η Google.
Οι άνθρωποι είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μιας εταιρείας, και το να χάσει ταλαντούχους εργαζόμενους μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία για να τους αντικαταστήσει.
Ο Λάζλο Μποκ, επικεφαλής ανθρώπινων πόρων στη Google, είχε παραδεχτεί σε συνέντευξη στο Bloomberg πως λίγες είναι οι εταιρείες εκείνες που ξέρουν πώς να κρατήσουν τους καλούς υπαλλήλους.
«Οι άνθρωποι δεν μένουν για τα χρήματα» τονίζει ο Μποκ, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από το ένα τρίτο των 100 καλύτερων υπαλλήλων δε σκέφτονται μόνο με οικονομικά κριτήρια και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους παραμένουν στην εταιρεία.
Ας τους δούμε.
1. Το επίπεδο των ανθρώπων με τους οποίους εργάζονται
Οι σχέσεις εντός εταιρείας είναι πολύ σημαντικές για όλα τα άτομα της Google. Γι αυτό το λόγο δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση και στην πρόσληψη νέων ατόμων. Για να είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι πως έχουν προσλάβει το καλύτερο άτομο, σε κάθε συνέντευξη δίνουν το παρόν οι υπεύθυνοι του τμήματος, οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι ίδιοι οι συνάδελφοι.
2. Η αίσθηση ότι η δουλειά που κάνουν είναι σημαντική
«Οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν περισσότερα από το να βγάζουν απλά χρήματα. Θέλουν να κάνουν κάτι που να έχει πραγματική αξία», τονίζει ο Μποκ.
Όπως εξηγεί το να δίνουν οι ανώτεροι την εντύπωση στους εργαζόμενους πως κάνουν κάτι που έχει πραγματική αξία, προσδίδει στην εργασιακή σχέση περισσότερα, αφού δημιουργούνται σταθερές και δυνατές σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων και εταιρείας.