Πώς με βοήθησε η Ελλάδα να πετύχω ως επιχειρηματίας
- 19/07/2018, 15:00
- SHARE
Μια επιλογή από αντίδραση κατέληξε να μου δώσει πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να περίμενε κανείς.
του Geoff Desreumaux*
Όλη μου τη ζωή έχω υπάρξει ένας επιχειρηματίας εν εξελίξει. Πρόκειται για μια νοοτροπία, μια ώθηση, μια ανάγκη να δημιουργώ κάτι. Απέτυχα αρκετές φορές. Έμαθα. Άλλαξα. Συνέχισα να προσπαθώ. Σήμερα είμαι συνιδρυτής των We Are Social Media, FEWL και Snapr, και πρόκειται να ξεκινήσω και μια νέα startup.
Μετακόμισα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2007. Ήταν λίγο μετά την πτώχευση μιας από τις πρώτες μου επιχειρήσεις. Ήθελα πάρα πολύ να ξεκινήσω μια επιχείρηση, και η εστίασή μου δεν ήταν να γίνω καλός επιχειρηματίας ούτε να κάνω κάτι που μου άρεσε ή στο οποίο ήμουν καλός. Αυτό ήταν το πρώτο δίδαγμα.
Τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν ξεκίνησα το We are Social Media στην Αθήνα, δεν ήταν παρά μια ταπεινή σελίδα στο Facebook με μερικές χιλιάδες ακολούθους. Σήμερα (και μετά από δύο μεγάλες διεθνείς κινήσεις) το We are Social Media είναι μια από τις κορυφαίες ανεξάρτητες πηγές ειδήσεων και απόψεων γύρω από το ψηφιακό μάρκετινγκ, καλύπτοντας το μάρκετινγκ των κοινωνικών μέσων, το σχετικό lifestyle, και πολλά άλλα ενδιάμεσα θέματα. Πλέον, έχουμε γίνει ένας πολύτιμος πόρος που εμπιστεύονται χιλιάδες κορυφαίοι επαγγελματίες για να ενημερώνονται σε καθημερινή βάση. Προσελκύουμε πάνω από μισό εκατομμύριο εξαιρετικά πιστούς αναγνώστες σε πέντε ηπείρους.
Κάνε ό,τι αγαπάς και αγάπα ό,τι κάνεις
Γεννήθηκα στη Γαλλία, αλλά ήταν η Ελλάδα αυτή που με έκανε ό,τι είμαι σήμερα. Ο ερχομός μου δεν ήταν από επιλογή, αλλά από αντίδραση. Χρειαζόμουν να πάω κάπου όπου θα μπορούσα να ξεκινήσω απ’ την αρχή. Η Ελλάδα έμοιαζε να είναι ο σωστός προορισμός. Γνώριζα κάποιους ανθρώπους, αλλά δεν ήξερα πολλά πράγματα για τη χώρα και τον πολιτισμό της, ούτε μιλούσα τη γλώσσα. Κατάλαβα, όμως, εξαρχής ότι αυτό το μέρος ήταν το κατάλληλο για μένα.
Ύστερα από πολλά χρόνια όπου εργάστηκα και έζησα στην Ελλάδα, γνώρισα την κουλτούρα και τους ανθρώπους, και επιβίωσα στην οικονομία της, συνειδητοποίησα ότι η Ελλάδα όχι μόνο με κέρδισε αλλά και μου δίδαξε τα πάντα γύρω απ’ το τι σημαίνει να είμαι επιχειρηματίας.
Ιδού επτά επιχειρηματικές αρχές που έμαθα ζώντας στην Ελλάδα:
- Η καινοτομία μπορεί να είναι κάτι το απλό
Οι απλούστερες ιδέες είναι σχεδόν πάντα οι καλύτερες ιδέες. Η καινοτομία έγκειται σε αυτό που κάνουμε όλοι καθημερινά. Σκεφτείτε κάτι που αντιμετωπίζετε καθημερινά και φανταστείτε μια λύση που θα σας διευκολύνει σε αυτό. Για μένα, αυτό το κάτι ήταν η δημιουργία περιεχομένου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε το snapr, την πρώτη πλατφόρμα που έφερε μαζί τους δημιουργούς περιεχομένου και τα εμπορικά σήματα για να παράγουν υψηλού επιπέδου, επίκαιρο, και σχετικό περιεχόμενο. Πρόκειται για μια απλή ιδέα που ανταποκρίνεται σε μια ταχέως αυξανόμενη ανάγκη των υπεύθυνων μάρκετινγκ.
- Δοκιμάστε και στη συνέχεια κάντε το, τώρα (μην περιμένετε)
Η ευκαιρία σου είναι τώρα. Μην θέτεις στον εαυτό σου πάρα πολλά ερωτήματα. Ξεκινήστε να δουλεύετε πάνω στην ιδέα σας, δοκιμάστε την, με τους φίλους και τους συναδέλφους σας, ή με μια απλή σελίδα προορισμού και μερικά ευρώ για διαφημίσεις στο Facebook. Μάθετε ή επιβεβαιώστε τι πρέπει να κάνετε διαφορετικά. Και συνεχίστε να το εξελίσσετε.
- Σκεφτείτε βραχυπρόθεσμα και προσαρμόστε
Τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής στην Ελλάδα μου δίδαξαν ένα πράγμα – το σημαντικότερο: σκεφτείτε βραχυπρόθεσμα. Μην χάνετε χρόνο σε ένα όραμα 10 ετών όταν δεν έχετε ούτε προϊόν για να πουλήσετε.
- Εργαστείτε σκληρά, παίξτε σκληρά
Τίποτα δεν έρχεται όταν στέκεστε ακίνητος. Εάν θέλετε να πετύχετε, δουλέψτε γι’ αυτό και στη συνέχεια δουλέψτε ακόμα σκληρότερα. Όμως, θα χρειαστείτε χρόνο και για χαλάρωση. Η Ελλάδα είναι το ιδανικό μέρος για επιχειρηματίες, επειδή μπορείτε να εργαστείτε σκληρά για δέκα ώρες και στη συνέχεια να χαλαρώσετε στην παραλία, να κάνετε πεζοπορία στα βουνά, ή να βγείτε βόλτα με τους φίλους σας – κι όλα αυτά την ίδια μέρα.
- Δεν ξέρετε τα πάντα
«Ένα ξέρω· ότι τίποτα δεν ξέρω» – ο Πλάτωνας είχε δίκιο. Και αυτή είναι η κατευθυντήρια αρχή των επιτυχημένων επιχειρηματιών. Αν προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα, θα αποτύχετε σε όλα. Εστιάστε σε αυτό που πραγματικά θα αναδειχθεί στην προωθητική δύναμη πίσω από την ιδέα σας.
- Δημιουργήστε μια καλή ομάδα γύρω σας
Η δύναμή σας έγκειται στην εξεύρεση ανθρώπων των οποίων τα σύνολα δεξιοτήτων θα συμπληρώνουν τη δική σας. Μην προσλαμβάνετε ανθρώπους επειδή τους γνωρίζετε ή επειδή είναι φίλοι ή συγγενείς σας, ούτε επειδή τους «χρωστάτε». Προσλάβετε ανθρώπους επειδή είναι οι καλύτεροι σε ό,τι χρειάζεστε.
- Μην το κάνετε για σας, κάντε το για αυτούς
Αυτή είναι η τελική και ίσως πιο σημαντική αρχή: η επιχείρησή σας θα είναι επιτυχής αν είναι χρήσιμη για τους άλλους. Ο προσωπικός πλούτος πρέπει να είναι ένας δευτερεύων παράγοντας· κι η θέλησή σας να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός. Το βασικό σας κίνητρο είναι ο αντίκτυπος της δουλειάς σας. Η δόξα και ο πλούτος θα ακολουθήσουν.
Ακολουθώντας αυτές τις επτά αρχές, εντοπίσαμε τι δεν λειτούργησε καλά στον κλάδο της διαφήμισης. Έχουμε στήσει το FEWL (From Europe With Love – Από την Ευρώπη Με Αγάπη) για να διορθώσουμε τα στραβά και να προσφέρουμε μια πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση στην ψηφιακά εστιασμένη διαφήμιση. Για πολλά χρόνια, η διαφήμιση ήταν εγωκεντρική. Ουσιαστικά, συνίστατο στο να κάνουν οι διαφημιστικές εταιρείες τους πελάτες τους να φαίνονται καλοί, και στο να βοηθούν οι πελάτες τις διαφημιστικές εταιρείες να συλλέγουν βραβεία δημιουργικότητας. Το FEWL έχει μια διαφορετική προσέγγιση: εστιάζουμε σε πραγματικές επιχειρηματικές λύσεις, με πολλές δόσεις δημιουργικής σκέψης και αγάπης για το εμπορικό σήμα. Συνεργαζόμαστε ήδη με μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες παγκοσμίως καθώς κι αυτές γνωρίζουν ότι ο καλύτερος πελάτης δεν είναι αυτός που αγοράζει για πρώτη φορά αλλά αυτός που επανέρχεται ξανά και ξανά. Δεν χρειάζονται πλέον ειδικές προσφορές για νέους πελάτες όταν αρχίζετε να φροντίζετε περισσότερο αυτούς που σας δίνουν ήδη την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους.
Με τα χρόνια, άλλαξα. Και το οφείλω στην Ελλάδα – στο ότι έμαθα μια νέα κουλτούρα, γνώρισα εκπληκτικούς ανθρώπους, και αναγκάστηκα να εστιάσω στο βραχυπρόθεσμο χωρίς να σταματήσω ποτέ να καινοτομώ. Εσείς τι ακριβώς περιμένετε;
* Ο Geoff Desreumaux είναι επικεφαλής στρατηγικής ανάπτυξης μάρκετινγκ και έχει έδρα τη Νέα Υόρκη.