Πώς να διατηρείτε τον έλεγχο εκχωρώντας τον σε άλλους
- 09/09/2014, 20:00
- SHARE
Οι CEOs πρέπει να επιλέγουν εκείνες τις λεπτομέρειες που είναι πιο σημαντικές γι’ αυτούς, και να εκχωρούν τον έλεγχο για ο,τιδήποτε άλλο.
του Τζάστιν Κιτς*
Τα βιβλία επιχειρηματικών συμβουλών δεν συμφωνούν πάνω σε πολλά, αλλά υπάρχει ομοφωνία ως προς μια συγκεκριμένη συμβουλή προς τους ανώτερους διευθυντές: εστιάστε στα μεγάλα πράγματα και αφήστε τις λεπτομέρειες στην ομάδα σας.
Εγώ πέρασα όλη την καριέρα μου κάνοντας το αντίθετο. Και πιστεύω ότι αυτή εν πολλοίς είναι η αιτία της επιτυχίας που είχα μέχρι τώρα.
Σήμερα, όταν δουλεύω με νέους διευθύνοντες συμβούλους, τους ενθαρρύνω να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τη δική μου μέθοδο διοίκησης που εστιάζει στα μικρά πράγματα. Μπορεί αυτό να ακούγεται περίεργο, ωσάν να ενθαρρύνω τον διευθύνοντα σύμβουλο να δράσει σαν μικρο-μάνατζερ. Όμως, αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, έχω καταλάβει ότι χτίζει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, βγάζει τον καλύτερο εαυτό από τους καλύτερους εργαζόμενους, και συνθέτει ομάδες υψηλής απόδοσης.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, και ιδιαίτερα οι ιδρυτές μιας εταιρείας, συχνά βρίσκονται εν μέσω δύο αντιφατικών παρορμήσεων. Αφενός, θέλουν να προσλάβουν άριστους εργαζόμενους που θα πάνε την επιχείρηση ένα βήμα παραπέρα με την ποιότητά τους. Αφετέρου, πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν ένα σαφές όραμα για κάθε πτυχή του πώς πρέπει να διοικούνται οι εταιρείες τους, και πάσχουν από τελειομανία. Αυτό σημαίνει ότι συχνά υποκύπτουν στον πειρασμό να εμπλέκονται σε κάθε λεπτομέρεια των λειτουργιών της εταιρείας, αντί να δίνουν εξουσία στους θαυμάσιους ανθρώπους που έχουν προσλάβει.
Με άλλα λόγια, οι διευθύνοντες σύμβουλοι μικρο-διοικούν. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε έναν εκνευρισμένο, δίχως ηθικό, καθηλωμένο οργανισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η προσέγγισή μου μπορεί να δουλέψει με επιτυχία.
Καθώς η startup μου ξεκίνησε να αναπτύσσεται γρήγορα, έπιασα τον εαυτό μου να θέλει να ακολουθήσει την τελειομανή μου παρόρμηση χωρίς να υποσκάψω την ικανότητα της ομάδας μου να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά της χρησιμοποιώντας τη δική της κρίση. Οι ιδέες μου είχαν κάποια αξία, αλλά ερμηνεύονταν από την ομάδα ως εκκλησιαστικά διατάγματα και έτσι οι εργαζόμενοι είτε ακολουθούσαν τυφλά, είτε απλά εκνευρίζονταν. Έτσι, συνέταξα ένα προφορικό συμβόλαιο με όλα τα ηγετικά μου στελέχη, που περιείχε όλες τις αποφάσεις που εκχωρούσα σ’ αυτούς (τις περισσότερες) και μια λίστα λεπτομερειών τις οποίες ήθελα εγώ προσωπικά να επιβλέπω (λιγοστές).
Για παράδειγμα, στην περίπτωση του επανασχεδιασμού μιας μείζονος ιστοσελίδας, έδωσα στις ομάδες σχεδιασμού και προώθησης την εξουσία να καθορίσουν τη δομή, την εμφάνιση και τη ροή σελίδων της ιστοσελίδας. Εξάλλου, τους είχα προσλάβει ακριβώς επειδή ήταν ειδικοί σ’ αυτά τα πράγματα. Ήθελα να νοιώθουν ότι έχουν την αυτονομία που χρειάζονται για να επιτελέσουν την εργασία τους.
Όμως, κράτησα το δικαίωμα άσκησης βέτο ως προς τα χρώματα και τις γραμματοσειρές – ναι, έχω μια μανία με το σχέδιο. Με συμπεριέλαβαν επιτόπου στις συγκεκριμένες αποφάσεις, και την ίδια στιγμή αποφάσισαν να μου δίνουν εικόνα της προόδου του πρότζεκτ, χωρίς εγώ να ενοχλώ την ομάδα.
Στη συνέχεια, έκανα και μια προσθήκη σ’ αυτή τη συμβολαιακή σχέση μου με τους διευθυντές. Αν δεν έδινα εντός 48 ωρών την ανατροφοδότησή μου πάνω σε κάποιο ζήτημα της δικαιοδοσίας μου, τότε έχανα το δικαίωμα της παρέμβασης στη σχετική απόφαση της ομάδας. Οι διευθυντές της εταιρείας μου χάρηκαν με την εν λόγω προσθήκη. Τους έδειξε ότι σέβομαι τον χρόνο και την εξουσία τους.
Γενικότερα, το να δίνω στους εργαζόμενους ελευθερία κινήσεων για τα μεγάλα πράγματα ενώ την ίδια στιγμή εμπλέκομαι στις λεπτομέρειες κάποιων μικρότερων ζητημάτων μου επιτρέπει να ικανοποιώ τη μανία μου για τελειότητα στις λεπτομέρειες, αφήνοντας ταυτόχρονα τους εξαιρετικούς εργαζόμενους να επιτελέσουν άριστα το έργο τους. Παραδέχομαι ότι είναι λίγο παράδοξο να έχεις τον έλεγχο εκχωρώντας τον, αλλά προσπαθήστε το. Ίσως ανακαλύψετε ότι δουλεύει για σας όπως έχει δουλέψει για μένα.
*Ο Τζάστιν Κιτς είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της curious.com, εταιρείας που ειδικεύεται στη δια βίου εκπαίδευση.
Διαβάστε ακόμη:
Τι χρειάζεται για να χτίσετε τη δική σας επιχείρηση;