Πώς να επιτύχετε στον χώρο εργασίας μετά τον κορωνοϊό
- 24/05/2020, 19:00
- SHARE
Του Blair Sheppard*, weforum.org
Ακόμα και πριν από τον Covid-19, πολλοί εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο δεν διέθεταν κρίσιμες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών δυνατοτήτων.
Η διεύρυνση των δεξιοτήτων θα πρέπει να είναι κρίσιμο κομμάτι της αντίδρασης, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις αλλαγές που θα έρθουν μετά το τέλος της πανδημίας. Με άλλα λόγια, η κρίση του κορονοϊού έχει αναδείξει την ανάγκη να εξασφαλισθεί ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έχουν τις αναγκαίες τεχνολογικές δεξιότητες και πραγματική πρόσβαση στην εργασία.
Ενώ η Κίνα εμφανίζει ενδείξεις ανάκαμψης και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ημερησίως φαίνεται να σταθεροποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των νέων ανέργων στις ΗΠΑ αυξάνεται. Μάλιστα, 57% των Αμερικανών που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα ανέφεραν ότι ανησυχούν για μια πιθανή απώλεια της δουλειάς τους.
Σε κάθε περίπτωση, κάποια στιγμή θα έρθει η ανάκαμψη. Τι πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα επιστρέψουμε ισχυρότεροι στο εργατικό δυναμικό;
Καταρχήν, πολλές από τις δεξιότητες που χρειάζονται οι άνθρωποι για να βρουν δουλειά όσο διαρκεί η κρίση – αλλά και μετά απ’ αυτήν – είναι ψηφιακές. Σε μέρη όπου η πανδημία παραμένει μια ενεργή απειλή, πρέπει οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουλεύουν εξ αποστάσεως, μακριά από τους συναδέλφους τους. Πλάι στις ψηφιακές δεξιότητες, απαιτούνται ικανότητες όπως η συνεργασία, η δημιουργική επίλυση προβλημάτων, και η δεκτικότητα σε νέες ιδέες.
Επιπλέον, οι μάνατζερ και οι ηγέτες των ομάδων χρειάζονται εκείνες τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να δώσουν κίνητρο στους υπαλλήλους και να διοικήσουν διάσπαρτες ομάδες. Και όσοι αναζητούν εργασία θα κληθούν να ανταγωνιστούν σε ένα ψηφιακό και ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι.
Μια συνέπεια του Covid-19 είναι η επιτάχυνση των προσπαθειών των επιχειρήσεων να ψηφιοποιηθούν και να μεταβούν σε ένα μοντέλο πλατφόρμας. Μια επιχείρηση που ακολουθεί αυτό το μοντέλο υιοθετεί ουσιαστικά μια προσέγγιση που είναι ίδια με εκείνη των τεχνολογικών κολοσσών. Οι πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει αυτές οι εταιρείες αποτελούνται από οικοσυστήματα τεχνολογιών, υπηρεσιών και προϊόντων που φέρνουν μαζί καταναλωτές και παραγωγούς. Τα οικοσυστήματα αυτά μπορούν να μεγεθυνθούν ταχύτατα και ενθαρρύνουν τη συνεργασία τρίτων μερών.
Γραμμικά μοντέλα – όπως π.χ. η γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο – δεν είναι αρκετά ευέλικτα για να αντέξουν αποδιοργανωτικά φαινόμενα όπως ο Covid-19. Τέτοια φαινόμενα θα γίνουν ολοένα και πιο κοινά στην επόμενη δεκαετία, και άρα οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί οφείλουν να είναι σε θέση να λειτουργήσουν με επιτυχία σε έναν κόσμο βασισμένο σε πλατφόρμες.
Σε κάθε περίπτωση, τέλος, ξεκινήστε να προγραμματίζετε για το μέλλον, με τον ίδιο τρόπο που οι εταιρείες ορίζουν τη στρατηγική τους. Το κλειδί είναι να αρχίσετε να σκέφτεστε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η ζήτηση για δουλειά, και πώς θα πρέπει να προετοιμαστείτε γι’ αυτούς τους χώρους στους οποίους θα προκύψει ζήτηση. Προφανώς και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, και οι απαντήσεις που θα δώσετε θα είναι ασαφείς. Υπάρχει κάποιο είδος δουλειάς που θα έχει ισχυρή παρουσία σε μια ποικιλία σεναρίων για το μέλλον; Αυτό είναι ένα καλό σημείο για να αρχίσετε να δομείτε τη στρατηγική σας.
* Ο Blair Sheppard είναι επικεφαλής Παγκόσμιας Στρατηγικής & Ηγεσίας στην PwC.
Πηγή: weforum.org