Πώς να φαίνεται ότι δουλεύετε περισσότερο, ενώ εσείς ξεκουράζεστε
- 14/06/2015, 19:28
- SHARE
Οι υποχρεώσεις της δουλειάς συνδυάζονται θαυμάσια με τον ελεύθερο χρόνο και την προσωπική σας ζωή. Αρκεί να μάθετε πώς να «ξεγελάτε» το σύστημα.
Όλα είναι θέμα στρατηγικού σχεδιασμού. Γιατί να βρίσκεστε μέρα-νύχτα στο γραφείο όταν αρκεί να φαίνεται ότι βρίσκεστε μέρα-νύχτα στο γραφείο; Γιατί να παραμελείτε την προσωπική και οικογενειακή σας ζωή όταν μπορείτε θαυμάσια να την απολαμβάνετε ενώ όλοι στη δουλειά νομίζουν ότι τα δίνετε όλα για την επιτυχία της εταιρείας;
Όπως γράφει η Laura Vanderkam στο βιβλίο I Know How She Does It: How Successful Women Make the Most of Their Time, πρέπει να ξεφύγετε από την παρεξήγηση πως μόνο η επαγγελματική επιτυχία εγγυάται την προσωπική επιτυχία. Η επιτυχία έρχεται από τον τρόπο που αξιοποιείτε τις ώρες στο γραφείο, όχι απλώς από την ποσότητά τους.
Τι να κάνετε; Καταρχάς αποφύγετε φράσεις που σας περιορίζουν όπως «Έχω παιδιά και για αυτό δεν πηγαίνω ποτέ σε βραδινά επαγγελματικά event». Αν το πείτε πολλές φορές, κανείς δεν θα σας υπολογίζει πια και θα μείνετε εκτός και από τις εξελίξεις και από τις πιθανές προαγωγές. Ορίστε έναν λογικό αριθμό, π.χ. δύο ή τρία event ή εξόδους ή δείπνα το μήνα. Το να αφιερώνετε τρία από τα 30 βράδια του μήνα σε τέτοιες συναντήσεις δεν θα βλάψει την οικογένειά σας και θα δίνει πάντα την εντύπωση ότι συμμετέχετε στα δρώμενα της εταιρείας.
Αν είστε ο προϊστάμενος, έξοδοι σαν αυτές θα βοηθήσουν ώστε να σας βλέπουν οι συνεργάτες σας ως έναν κανονικό άνθρωπο που μιλάει, γελάει, τρώει, πίνει και επικοινωνεί, γεγονός που θα επιδράσει θετικά και στην αξιολόγησή σας. Όχι πάντα δικαίως, αλλά συμβαίνει.
Στο επαγγελματικό ταξίδι βρείτε ποιους από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια πόλη θα θέλατε να συναντήσετε. Κλείστε ραντεβού μαζί τους για πρωινό, γεύμα ή ποτά. Καλέστε τους στο συνέδριο (τα πάνελ έτσι κι αλλιώς έχουν λιγότερη αξία από το networking), κάντε γνωριμίες, αποδεχτείτε προσκλήσεις για ποτά μετά το τέλος του προγράμματος. Κοινωνική ζωή εν ώρα εργασίας. Win-Win.
Κάντε «δημόσιες σχέσεις» σε κάθε διάλειμμα. Αντί να παλεύετε με το inbox σας σηκωθείτε και μιλήστε με συναδέλφους ή πηγαίνετε στο απέναντι καφέ για μια γρήγορη συνάντηση. Όλοι μας χαζεύουμε που και που στο γραφείο μας, γιατί να είναι στο Facebook ή στο Youtube και να μην είναι μιλώντας με κάποιον για κάτι ενδιαφέρον;
Έτσι επενδύουμε στις σχέσεις μας, έτσι οι άνθρωποι μας βλέπουν περισσότερο στη δουλειά, έτσι έχουμε κοινωνική ζωή -έστω και στο γραφείο- έτσι φεύγουμε ήσυχοι για το σπίτι χωρίς την ανησυχία του «μήπως φεύγω πολύ νωρίς;».