Πώς να οκταπλασιάσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας
- 08/06/2015, 20:30
- SHARE
Τις πετάμε επειδή δείχνουν άδειες, όμως δεν είναι. Μάθετε για το gadget που θα τις αναστήσει και θα χρησιμοποιήσει την ενέργειά τους μέχρι τέλους.
Οι κυλινδρικές μπαταρίες που έχουμε στο τηλεκοντρόλ μας, στο ποντίκι και άλλες συσκευές, μεγέθους ΑΑ και ΑΑΑ έχουν ονομαστική ισχύ 1,5 Volt. Όμως σταματούν να δίνουν ενέργεια όταν η τάση τους πέσει στο 1,2 Volt και τότε τις πετάμε, παρότι το 80% της ενέργειας είναι ακόμα μέσα τους και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Το Batteriser, η νέα συσκευή που θα πωλείται μόλις 2,5 δολάρια από το φθινόπωρο στο Amazon, υπόσχεται να «στίψει» όλη την ενέργεια που βρίσκεται στην μπαταρία μέχρι την τελευταία ρανίδα και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μέχρι και 8 φορές. Σαν να πιέζεις το σωληνάριο της οδοντόκρεμας μέχρι να αδειάσει εντελώς.
Για παράδειγμα, μια τυπική ΑΑ μπαταρία σταματά να λειτουργεί μετά από 240 ώρες χρήσης στο τηλεχειριστήριο, 95 λεπτά σε φορητά ηχεία και μόλις 38 λεπτά σε ένα τηλεκατευθυνόμενο παιχνίδι. Οι δημιουργοί του Batteriser υπόσχονται 1.185 λεπτά στο τηλεχειριστήριο (5 φορές περισσότερη χρήση), 570 λεπτά στα ηχεία (6 φορές) και 355 λεπτά στο παιχνίδι (9 φορές).
Το Batteriser υποχρεώνει τη μπαταρία να δίνει 1,5 Volt ακόμα και όταν η πραγματική της τάση έχει πέσει στα 0,6 Volt.
Περισσότερες από 15 δισ. μπαταρίες μιας χρήσης πωλούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ένα αμερικανικό σπίτι έχει 28 συσκευές που λειτουργούν με αυτή την πηγή ενέργειας.
Το Batteriser θα κυκλοφορήσει για μπαταρίες ΑΑ, ΑΑΑ, C και D-cell με το σετ των 4 να κοστίζει μόλις 10 δολάρια. Μια επένδυση που φέρνει πίσω τα λεφτά της από την πρώτη χρήση.
Η νέα εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με κατασκευαστές μπαταριών προκειμένου να ενσωματωθεί η τεχνολογία της στα προϊόντα τους. Το ίδιο και με τα καταστήματα Wal-Mart για πώληση από τα ράφια τους.
Δείτε πώς λειτουργεί
Ωστόσο είναι και εκείνοι που δεν πείθονται από τις υποσχέσεις και κάνουν τα δικά τους τεστ για να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς των δημιουργών. Σύμφωνα με το blog hackaday.com οι αριθμοί που αναφέρουν (1,3 Volt, 80% της ενέργειας) δεν ισχύουν και εξηγούν στη σελίδα τους γιατί.