Πώς να πάτε καλά σε μια βίντεο-συνέντευξη για δουλειά
- 16/08/2014, 15:38
- SHARE
Ολοένα και περισσότερες εταιρείες συναντούν μέσω διαδικτύου τους υποψηφίους υπαλλήλους τους.
Ψάχνετε για δουλειά; Προσπαθήστε να χαμογελάτε, γιατί είναι πολύ πιθανό να σας τραβήξει η κάμερα. Στις ΗΠΑ η εταιρεία παροχής προσωπικού OfficeTeam ανακάλυψε ότι έξι στους δέκα εργοδότες χρησιμοποιούν βιντεο-συνεντεύξεις «αρκετά» ή «πολύ συχνά». Ιδού λοιπόν τι πρέπει να κάνετε για να περάσετε με επιτυχία μια τέτοια, συχνά αγχωτική διαδικασία:
1. Φτιάξτε το περιβάλλον που θα φαίνεται στην κάμερα
«Το να επιλέξεις ένα λάθος χώρο για μια τέτοια συνέντευξη μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ησυχία, ότι δεν υπάρχουν σκυλιά που γαυγίζουν ή κάτι άλλο που θα ενοχλεί», συμβουλεύει ο Ρόμπερτ Χόσκινγκ, διευθυντής της OfficeTeam. Προσέξτε επίσης τον φωτισμό και τα παράθυρα πίσω, ώστε να μην υπάρχουν σκιές στην εικόνα σας. Και σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν σκουπίδια τριγύρω – ή τα βρώμικα ρούχα της γυμναστικής σας.
2. Τεστάρετε τον εξοπλισμό
Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τον υποψήφιο να τεστάρει τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσει, ώστε να εξοικειωθεί με αυτόν. Ελέγξτε ότι όλα λειτουργούν καλά, και ιδιαίτερα το βίντεο. Ζητήστε από κάποιον γνωστό σας να σας πει αν σας βλέπει κι αν σας ακούει καλά.
3. Φορέστε κάτι κι από κάτω – παντελόνι, φούστα, ο,τιδήποτε!
Αν και το πιθανότερο είναι ότι θα κάθεστε όλη την ώρα, καλό είναι να φοράτε κανονικά όλα τα ρούχα σας, έτσι ώστε να είστε χαλαρός – ειδικά αν χρειαστεί να σηκωθείτε. Μην φορέσετε ρούχα με έντονα σχέδια και χρώματα, γιατί αυτό θα αποσπά την προσοχή του συνομιλητή σας.
4. Προετοιμαστείτε κατάλληλα
Μπορεί σε μια βιντεο-συνέντευξη να μην είστε στον ίδιο χώρο με τον άλλον άνθρωπο, αλλά δεν παύει να συμμετέχετε σε μια πραγματική συνέντευξη. Γι’ αυτό, εξοικειωθείτε με τη δουλειά και με την εταιρεία. Διαβάστε με προσοχή την περιγραφή της θέσης, καθώς και το πώς περιγράφει η ίδια η εταιρεία τον εαυτό της.
5. Διατηρήστε οπτική επαφή με τον συνομιλητή σας
Αποφύγετε τα νευρικά τικ και το να χτυπάτε τα πόδια κάτω απ’ το τραπέζι. Και παρ’ όλο που μπορεί να σας φαίνεται λογικό να κοιτάτε την οθόνη, οι ειδικοί συμβουλεύουν να διατηρείτε οπτική επαφή με την κάμερά σας. Είναι απαραίτητη για να συνδεθείτε με τον συνεντευξιαστή, ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο μαζί σας.
6. Προσέξτε τι λέτε
Αφήστε στην άκρη τα βογγητά και τους μορφασμούς, μιλήστε σιγά και σταθερά, και χαμογελάστε. Διατηρήστε ένα φιλικό τόνο στην ομιλία σας, και δείξτε ότι ενδιαφέρεστε για την κουβέντα.
7. Καθίστε σε ευθυτενή στάση
Μην καμπουριάζετε, και μη γέρνετε προς τη μία ή την άλλη μεριά. Κάτι τέτοιο μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη ότι δεν παίρνετε τη συνέντευξη στα σοβαρά, ή ότι έχετε βαρεθεί. Και μην σταυρώνετε τα χέρια: υποδηλώνει κλειστή και αμυντική στάση.
Διαβάστε ακόμη:
Πότε και πώς να ζητήσετε αύξηση