Πώς να πείσετε τον εργοδότη σας να εργάζεστε απ’ το σπίτι
- 07/08/2015, 19:30
- SHARE
Αν πιστεύετε ότι αυτή η μορφή εργασίας σας ταιριάζει, θα πρέπει να κάνετε το αφεντικό σας να σας εμπιστευτεί.
Η δουλειά απ’ το σπίτι έχει γίνει ένας απ’ τους πιο δημοφιλείς τρόπος εργασίας πλέον. Κι όμως, στη πραγματικότητα δεν μπορούν όλοι να δουλέψουν απ’ το σπίτι.
Πριν βιαστείτε να πάρετε αυτή την απόφαση πρέπει να είστε σίγουροι. Αν αλήθεια πιστεύετε πως αυτή η μορφή εργασίας είναι η πιο αποδοτική για εσάς, θα πρέπει να περάσετε στο επόμενο στάδιο – να πείσετε τον εργοδότη σας.
Ας δούμε όλα όσα πρέπει να γίνουν πριν μετατρέψετε το σαλόνι σας σε γραφείο:
1. Ρωτήστε τον εαυτό σας : Είμαι προετοιμασμένος;
H εργασία από το σπίτι ακούγεται ιδανική αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι για όλους. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τη δομή ενός περιβάλλοντος γραφείου και η «αυτό- διαχείριση» μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Πριν συζητήσετε το θέμα της εργασίας απ’ το σπίτι με τον προϊστάμενό σας δείτε αν αυτή η επιλογή είναι η καλύτερη για εσάς.
Η επιστροφή στο γραφείο είναι πάντα μια επιλογή, αλλά θα πρέπει να θυμάστε πως αν αλλάξετε γνώμη ο εργοδότης σας θα είναι διστακτικός αν προκύψει κάποιο παρόμοιο θέμα στο μελλον.
Πριν κάνετε κάποια κίνηση, λοιπόν, απαντήστε στις ερωτήσεις – και μη ξεχνάτε πως δε μπορούν όλες οι δουλειές να γίνουν εξ αποστάσεως.
Πόσο χρόνο ξοδεύετε σε meetings;
Είστε σε θέση να εκτελέσετε τα καθήκοντά σας εκτός γραφείου;
Θα έχετε όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για το γραφείο στο σπίτι σας ;
Μπορεί η εταιρεία σας υποστηρίξει υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι ;
Έχετε ένα ισχυρό ιστορικό αξιοπιστίας και υψηλής ηθικής;
2. Δώστε τους σωστούς λόγους
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει να εργαστεί απ’ το σπίτι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και δεν είναι ποτέ οι ίδιοι για τον καθένα. Μπορεί να είναι για να εξοικονομήσετε χρήματα απ’ τις μετακινήσεις ή για να έχετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι αυτοί θα πρέπει να τους εξηγήσετε στον εργοδότη σας. Αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα , όπως ένα άρρωστο σύζυγο, η έγκριση είναι εύκολη σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να είστε αρκετά πειστικοί και να εξηγήσετε γιατί θα μπορέσετε να αποδώσετε καλύτερα απ’ το σπίτι.
3. Προτείνετε μια δοκιμαστική περίοδο
Αν το αφεντικό σας δεν έχει πει ακόμα το «ναι» ζητήστε μια δοκιμαστική περίοδο. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να αποδείξετε πως ήταν σωστή η απόφαση σας να δουλεύετε απ’ το σπίτι αφού η παραγωγικότητα σας αυξήθηκε. Αν τον πείσετε κατά τη περίοδο αυτή, η κατάσταση της εργασίας απ’ το σπίτι θα γίνει σίγουρα μόνιμη.
4. Να είστε ευέλικτοι
Παρά το γεγονός ότι πολλοί εργοδότες γίνονται όλο και πιο ανοιχτοί στο να εργάζονται οι υπάλληλοι από το σπίτι, κάθε εταιρεία φαίνεται να έχει ένα διαφορετικό σύστημα . Αν θέλετε να εργαστείτε από το σπίτι σε πλήρη απασχόληση , αλλά το αφεντικό σας δεν το δέχεται προτείνετε δύο ή τρεις μέρες την εβδομάδα να εργάζεστε από το σπίτι. Όπως η δοκιμαστική περίοδος, αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να αποδείξετε την αποτελεσματικότητά σας δουλεύοντας απ’ το σπίτι.
5. Πρώτα το καλό της εταιρείας
Όπως είπαμε προηγουμένως , ο στόχος σας σε αυτή τη συζήτηση δεν είναι να πείσετε τον εργοδότη σας ότι θα είστε πιο ευτυχισμένοι αν εργάζεστε από το σπίτι, αντ ‘αυτού θα πρέπει να επικεντρωθείτε στα συμφέροντα του εργοδότη σας πρώτα τονίζοντας πως θα αυξηθεί η παραγωγικότητα σας.
Βρείτε να σωστά επιχειρήματα για να μπορέσετε να πείσετε το αφεντικό σας ότι η εργασία από το σπίτι είναι εξίσου επωφελής για την εταιρεία όπως θα ήταν για σας. Για παράδειγμα:
Η εργασία από το σπίτι αυξάνει την παραγωγικότητα .
Η εργασία από το σπίτι μειώνει τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου
Οι εργαζόμενοι που εργάζονται από το σπίτι έχουν λιγότερες μέρες ασθενείας
Μειώνοντας τον χρόνο των μετακινήσεων όσοι δουλεύουν απ’ το σπίτι μπορούν να εργαστούν περισσότερες ώρες
6. Αποδείξτε πως είχατε δίκιο!
Αν σας δοθεί η ευκαιρία να δουλέψετε απ’ το σπίτι πρέπει να δώσετε το 110% του εαυτού σας. Πρέπει να αποδείξετε και σε εσάς πως πήρατε τη σωστή απόφαση και πως αποδίδετε καλύτερα απ’ το σπίτι, αλλά και στο εργοδότη σας πως δεν έκανε λάθος που σας εμπιστεύτηκε και σας έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Πρέπει να είστε διαθέσιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας σας, να απαντάτε στα τηλέφωνα και στα email. Η δουλειά απ’ το σπίτι δε σημαίνει πως τεμπελιάζετε.