Πως να πληρώνεστε πιο γρήγορα στη δουλειά
- 29/07/2014, 14:45
- SHARE
Επτά βήματα ώστε να μη ξανακαθυστερήσει ο εργοδότης σας τη μισθοδοσία.
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να είσαι εντάξει στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις και ο εργοδότης να μην ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Αν έχετε έρθει και εσείς σε δύσκολη θέση και είδατε τον τραπεζικό σας λογαριασμό να αδειάζει επειδή δεν σας έχουν βάλει τα χρήματα της μισθοδοσίας σας, δείτε πως μπορείτε να μην ξανάρθετε αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση:
1. Πάρτε όλα τα χρήματα μπροστά
Πρέπει να ξεφύγετε από τη λογική που λέει πως μια δουλειά μπορεί να πληρωθεί σε δύο φάσεις. Μια προκαταβολή και μια μετά το τέλος της εργασίας. Αν αφήσετε χρήματα για μετά, είναι πολύ πιθανόν να σας τα καθυστερούν για όσο εκείνοι επιθυμούν.
2. Όχι χρήματα; Όχι δουλειά
«Θα σας πληρώσουμε τον άλλο μήνα. Είμαστε καινούργια επιχείρηση, δείξτε κατανόηση». Σε ελεύθερη μετάφραση: Σας κάνουν επίκληση στο συναίσθημα και παγώνουν τις πληρωμές. Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να το δεχτείτε. Αν ο εργοδότης σας δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, ενημερώστε τον πως θα συνεχίσετε να παρέχετε τις υπηρεσίες σας όταν μπορέσει να σας αποζημιώσει γι αυτές.
3. Πολλαπλές πληρωμές
Εάν η φύση της εργασίας σας δεν επιτρέπει να πληρωθείτε όλα τα χρήματα με τη μία (όπως είπαμε στο πρώτο μήνα) σκεφτείτε να κάνετε άλλους διακανονισμούς. Όπως για παράδειγμα να πληρώνεστε κάθε φορά που ένα 10% της δουλειάς ολοκληρώνεται.
4. Στείλτε αμέσως το κοστολόγιο σας
Με όποιο τρόπο κι αν επιλέξετε να πληρωθείτε (όλα μπροστά, μισά-μισά, 10%) στείλτε αμέσως το κοστολόγιο σας στον εργοδότη. Συνήθως δεν πληρώνουν γρήγορα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να καθυστερείτε κι άλλο τη διαδικασία πληρωμής.
5. Κρατήστε επαφή
Με το να στείλετε απλά τον λογαριασμό δε σημαίνει πως θα πληρωθείτε κιόλας. Συνήθως οι εργοδότες βλέπουν «κενή» την ημερομηνία πληρωμής. Στείλτε ένα email ή πάρτε τηλέφωνο ώστε να βεβαιωθείτε πως έχουν λάβει το κοστολόγιο των εργασιών σας.
6. Συνεχίστε να κρατάτε επαφή…
Αν δεν λάβετε κάποια απάντηση, μπορείτε μέσα στις επόμενες 7 ημέρες να επικοινωνήσετε ξανά.
7. Κάντε το πιο προσωπικό
Εάν ο εργοδότης σας επιμένει να μη σας πληρώνει βρείτε «άλλους» τρόπους. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας έστειλε το εξής email: «Δεν είναι του χαρακτήρα μου τα μηνύματα για να υπενθυμίζουν τις πληρωμές, αλλά δυστυχώς ο λογιστής του πανεπιστημίου του γιου μου δεν έχει καθόλου χιούμορ σε ότι αφορά τις αργοπορημένες πληρωμές διδάκτρων. Θα εκτιμούσα αν μου βάζατε άμεσα τα χρήματα».
Διαβάστε ακόμα:
Δέκα πράγματα που δείχνουν πως δε σας αρέσει η δουλειά σας