Πώς να πλουτίσεις ακολουθώντας τέσσερα βασικά βήματα
- 20/09/2022, 11:00
- SHARE
Το ενδιαφέρον του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία Sir Στέλιου Χατζηιωάννου κέντρισε ένας YouTuber, ο Χρήστος Τσούνης, ο οποίος μέσα από το κανάλι του συμβάλλει στην διάδοση μιας επιχειρηματικής κουλτούρας που στόχο έχει, αν όχι να μας κάνει πλούσιους, να μας βοηθήσει να βγάζουμε σταθερά ένα έξτρα εισόδημα προβαίνοντας σε τοποθετήσεις με προοπτική.
Η Financial Greeks – έχουν ήδη μετεξελιχθεί σε Financial Europeans – ήταν 1 από τους 4 νικητές των φετινών 13ων Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece. Πρόκειται για μια πλατφόρμα παραγωγής περιεχομένου, η οποία σήμερα διαχειρίζεται περίπου 300 financial influencers σε όλη την Ευρώπη και το επόμενο βήμα είναι να καθιερωθούν ως το κορυφαίο Δίκτυο Financial Infulencing στην Γηραιά Ήπειρο.
Ο Χρήστος Τσούνης πρόσφατα κυκλοφόρησε μέσα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος το βιβλίο του «Τα 4 βήματα του πλούτου» σε μια προσπάθεια να μοιραστεί την εμπειρία και τη γνώση του με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Σε συνέντευξή του στο Fortune παρουσιάζει τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν, σχολιάζει το φαινόμενο των κρυπτονομισμάτων και μας μυεί σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, όσον αφορά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας.
Με το ξέσπασμα της πανδημίας, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις το δικό του κανάλι στο youtube, σχολιάζοντας θέματα οικονομικής φύσεως. Περίμενες ότι ένα περιεχόμενο που σχετίζεται με τον κόσμο των επιχειρήσεων και απευθύνεται σε ένα πιο εξειδικευμένο και περιορισμένο κοινό θα είχε αυτή την απήχηση;
Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να πάει καλά, αλλά δεν περίμενα να πάει τόσο καλά. Ήδη στο εξωτερικό υπήρχαν κανάλια που μιλούσαν για προσωπικά οικονομικά και επενδύσεις, με μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο ήταν σε πολύ αρχικά στάδια και ένα κανάλι που μας παίρνει από το χέρι και μας βοηθάει να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας έλειπε.
Στο κάτω κάτω η σωστή διαχείριση των οικονομικών μας είναι μια ανάγκη που έχουμε όλοι, είτε βγάζουμε 500€ τον μήνα, είτε βγάζουμε 40.000€ τον μήνα. Το μόνο που έκανα εγώ από την μεριά μου ήταν να τα βάλω κάτω και να αρχίσω να μιλάω με απλά λόγια για πράγματα που με ενδιαφέρουν: επιχειρήσεις και επενδύσεις.
Υπάρχει θεωρείς επενδυτική κουλτούρα στην Ελλάδα; Είναι επαρκώς καταρτισμένοι οι Έλληνες σε οικονομικής φύσεως θέματα;
Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Με την στενή έννοια του όρου, δεν θεωρώ ότι σαν λαός είμαστε επαρκώς καταρτισμένοι. Βέβαια είμαστε και αρκετά άτυχοι, διότι από την έρευνα μου οι δύο κύριες συγκυρίες που μας κράτησαν πίσω ήταν η φούσκα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα τέλη του 90, και η οικονομική κρίση στις αρχές του 2010. Με την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι περισσότεροι πήραν τις επενδύσεις από φόβο. Μετά από λίγα χρόνια ήρθε και μια μακροχρόνια οικονομική κρίση που δεν άφηνε τον περισσότερο κόσμο να βάλει λεφτά στην άκρη προκειμένου να τα επενδύσει. Έτσι μείναμε λίγο πίσω.
Ωστόσο, όλοι μας έχουμε μέσα το επενδυτικό μικρόβιο, το οποίο μάλιστα είναι και άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα μας. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε από γονείς/ παππούδες κάποιο ακίνητο για εκμετάλλευση, αλλά ακόμα και αν δεν έχουμε, θέλουμε όλοι μας να αποκτήσουμε ένα ακίνητο για να το νοικιάζουμε και να εισπράττουμε τα ενοίκια. Άρα όλοι μας λίγο ή πολύ σκοπεύουμε να ασχοληθούμε με τις επενδύσεις.
Μέχρι πρότινος αντίστοιχη βιβλιογραφία και υλικό στο διαδίκτυο προερχόταν αποκλειστικά από ξένους οικονομολόγους – youtubers. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα;
Πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες, μην πω εκατοντάδες, κανάλια που μιλάνε για οικονομικά και επενδύσεις. Άλλα στέκονται στην οικονομική θεωρία, άλλα σε διάφορα επενδυτικά οχήματα και άλλα στα προσωπικά οικονομικά. Βέβαια, αυτό το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικό μόνο στα κανάλια που μιλάνε για οικονομικά. Πλέον υπάρχει μια πληθώρα θεμάτων που μπορεί να βρει κανείς στο ελληνικό YouTube, που αναλύονται και παρουσιάζονται με απλό τρόπο στο Ελληνικό κοινό. Η οικονομία και οι επενδύσεις είναι απλά άλλος ένας τομέας.
Ποιο θα έλεγες ότι είναι το προφίλ του μέσου Έλληνα επενδυτή;
Ο μέσος Έλληνας επενδυτής είναι πιο εξοικειωμένος με την ακίνητη περιουσία και με τη μικρή επιχειρηματικότητα ( βλ. καφετέρια). Στο θέμα του χρηματιστηρίου, χάνεται λίγο η μπάλα, γιατί οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το χρηματιστήριο σαν τζόγο και κυνηγάνε το γρήγορο κέρδος. Βέβαια κάτι τέτοιο οδηγεί πολύ συχνά σε ανεπανόρθωτη χασούρα της περιουσίας μας.
Το μυστικό είναι να κάνουμε αργά και σταθερά βήματα, χωρίς να προσπαθούμε να νικήσουμε την αγορά. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος του καναλιού μου στο YouTube. Να δείξω στον κόσμο, πώς μπορεί να γίνει πλούσιος όχι σε 1 βδομάδα αλλά σε δέκα ή και παραπάνω χρόνια. Δυστυχώς, όμως κανείς δεν θέλει να ακολουθήσει το μεγάλο μονοπάτι.
Δεδομένου ότι έχεις ασχοληθεί ενεργά με το επιχειρείν στήνοντας από νεαρή ηλικία τα δικά σου επιχειρηματικά projects, θα μπορούσες να μοιραστείς κάποια tips αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξει και τι πρέπει να αποφύγει κανείς όταν πρόκειται να πάρει επιχειρηματικό ρίσκο;
Το επιχειρηματικό ρίσκο δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά μπορούμε να το μετριάσουμε.
Κατά βάση έχω 2 κανόνες που προσπαθώ να τηρώ ευλαβικά:
- Όταν καταπιάνομαι με κάτι, το κάνω εμμονικά. Εκεί έξω ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Αν δε δουλέψεις εσύ εμμονικά, θα το κάνει κάποιος άλλος και θα σε ξεπεράσει.
- Βάζω προτεραιότητες. Ως επιχειρηματίας κι επενδυτής έχεις να λύσεις συνεχώς άπειρα ζητήματα. Εστιάζω σε αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αποτέλεσμα.
Ποια η άποψή σου για τα κρυπτονομίσματα; Είναι ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο ή θα το χαρακτήριζες ως “φούσκα”;
Η τεχνολογία του blockchain είναι υπέροχη και κατά πάσα πιθανότητα να είναι το επόμενο μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα. Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων θυμίζει πολύ τις εποχές 2000 που κάθε εταιρεία έβαζε ένα .com στο τέλος της για να δείξει την ενασχόληση της με το διαδίκτυο, πράγμα που την έκανε πιο ελκυστική στα μάτια των επενδυτών.
Η ιστορία αυτή κατέληξε στο dot-com bubble, του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ στις αρχές του 2000. Η αγορά των crypto μου θυμίζει λίγο το far west που επικρατούσε στο χρηματιστικό εκείνη την περίοδο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα κρυπονομίσματα είναι απάτες. Η Amazon ήταν μια από τις εταιρείες εκείνης της περιόδου και όλοι βλέπουμε που είναι τώρα. Απλά ξεχνάμε τις δεκάδες χιλιάδες των εταιριών που έκλεισαν οριστικά κι ας κοιτούσαν στη σωστή κατεύθυνση.
Βέβαια επειδή η αγορά των crypto είναι περισσότερο «ανώριμη», σε σχέση με το χρηματιστήριο βλέπουμε εξωπραγματικές αποδόσεις. Και αυτό δίνει χώρο και σε απατεώνες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους αδαείς.
Η Financial Greeks ήταν 1 από τους 4 νικητές των φετινών 13ων Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece. Τι είναι αυτό που πιστεύεις έκανε τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου να στηρίξει την εν λόγω προσπάθεια και πώς αναμένεται να αξιοποιήσεις το χρηματικό έπαθλο που έλαβες;
Τα φετινά Stelios Awards είναι μία αναγνώριση των κόπων μου, από την πρώτη φορά που πάτησα rec στην κάμερα πριν από 2 χρόνια μέχρι και σήμερα. Είναι ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, που μου έχει αλλάξει την ζωή.
Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, αναγνώρισε κάτι που σιγά σιγά αρχίζει να εδραιώνεται στην αντίληψη του κόσμου: ότι μπορεί κάποιος από το YouTube να χτιστεί μια επικερδή και σοβαρή επιχείρηση. Το YouTube είναι μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί τις διαφημίσεις με πολύ πιο αποδοτικό τρόπο από την τηλεόραση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μπορείς να στήσεις ένα media business, που όχι μόνο επιφέρει καλά κέρδη, αλλά με κατάλληλη επιχειρηματική στρατηγική μπορεί να αποτελέσει βάση και για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Και όλα αυτά, με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Όσο για τα χρήματα που έλαβα, θα τα κάνω ότι και όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια μου: θα τα επενδύσω.
Πόσο ψηλά ανεβαίνει από εδώ και μπρος ο πήχης και πώς φαντάζεσαι την επαγγελματική σου ανέλιξη μέσα στην επόμενη τριετία;
Αυτή τη στιγμή οι Financial Greeks έχουν ήδη μετεξεληχθεί σε Financial Europeans. Έχουμε ενεργή παρουσία σε 12 χώρες, με χαρακτηριστικότερες τις Βουλγαρία, Κροατία, Αλβανία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και η κορωνίδα μας που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Financial Greeks διαχειρίζεται 7 οικονομικούς creators καθώς και 15 γενικού περιεχομένου, οι οποίοι, ωστόσο, προωθούν περιεχόμενο οικονομικής φύσεως.
Το μελλοντικό σχέδιό μας είναι να καθιερώσουμε τους «Financial Europeans» ως το κορυφαίο Δίκτυο Financial Infulencing στην Ευρώπη.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος το βιβλίο σου με τίτλο «Τα 4 βήματα του πλούτου». Τι διαφορετικό προσφέρει το εν λόγω βιβλίο στο αναγνωστικό κοινό από άλλα αντίστοιχα που κυκλοφορούν στην αγορά; Υπάρχει τελικά μυστικό για την οικονομική επιτυχία;
«Τα 4 βήματα του πλούτου» είναι ένα βιβλίο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ελληνικής πραγματικότητας. Τα περισσότερα βιβλία του χώρου πάσχουν σε ένα από τα δύο μέτωπα: είτε είναι πολύ θεωρητικά και στοχεύουν σε όσο το δυνατό περισσότερο κοινό, είτε στοχεύουν σε συγκεκριμένο κοινό, με συμβουλές που δεν μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα στην χώρα μας.
Προορίζεται για το ευρύ κοινό της Ελλάδας παραμένοντας όμως πρακτικό. Είναι γραμμένο σε πολύ απλή γλώσσα, ούτως ώστε ακόμα και ένα παιδί να μπορεί να το καταλάβει. Κοιτάζουμε βήμα βήμα όλη την πορεία, από το πώς να οργανώσουμε τα καθημερινά οικονομικά μας, μέχρι το πώς να βάλουμε το χρήμα να δουλεύει για εμάς. Πρόκειται ουσιαστικά για την απόσταξη της δικής μου επενδυτικής φιλοσοφίας!
Όσον αφορά στο μυστικό για την οικονομική επιτυχία, αυτό είναι ευρέως γνωστό. Απλά δεν αρέσει σε κανέναν. Πρέπει να αποταμιεύουμε ένα ποσό του εισοδήματός μας κάθε μήνα και να το επενδύουμε. Απλά πρέπει να το κάνουμε για 20 χρόνια. Κι αυτό ακριβώς δεν αρέσει σε κανέναν. Όπως λέω και στο βιβλίο, ο πλουτισμός απαιτεί Υπομονή, Επιμονή και Πειθαρχία.