Πώς να συζητάτε με κάποιον που διαφωνεί μαζί σας (χωρίς να γίνεται καυγάς)
- 31/01/2025, 23:00
- SHARE
Όταν προσπαθώ να διαμορφώσω ένα επιχείρημα—είτε πρόκειται για μια διαφωνία με έναν σύντροφο, έναν συνάδελφο ή ένα μέλος της οικογένειας—συχνά αναρωτιέμαι: «Ποια είναι τα αντικειμενικά γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν;»
Υποθέτω ότι αν παρουσιάσω τις σωστές πληροφορίες, οι άλλοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να συμφωνήσουν μαζί μου.
Ωστόσο, αυτό είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με την επιρροή και την πειθώ, λέει ο Kurt Gray, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.
«Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι να πιστεύουμε ότι τα γεγονότα είναι πανίσχυρα και ότι μπορούν να αλλάξουν τη γνώμη των ανθρώπων», λέει ο Gray, συγγραφέας του βιβλίου “Outraged: Why We Fight About Morality and Politics and How to Find Common Ground”, σε συνέντευξή του στο CNBC Make It.
Ακόμα και όταν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε έρευνες και δεδομένα που υποστηρίζουν μια θέση, συχνά επιλέγουν να μην τα πιστέψουν, σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Management.
«Λες τα γεγονότα σου στον άλλον, και εκείνος απαντά: “Αυτά δεν είναι σωστά. Αυτά δεν είναι αληθινά. Αυτά είναι κατασκευασμένα”», λέει ο Gray.
«Επειδή ζούμε σε διαφορετικά “οικοσυστήματα” πληροφόρησης, τα γεγονότα δεν έχουν πλέον την ίδια αξία και επιρροή που είχαν κάποτε».
Πώς μπορούμε πραγματικά να επηρεάσουμε κάποιον που διαφωνεί μαζί μας;
Η απάντηση, σύμφωνα με τον Gray, ξεκινά με την κατανόηση ότι δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί όσο νομίζουμε.
«Όλοι προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας και την κοινωνία μας», λέει. «Απλώς εστιάζουμε σε διαφορετικούς κινδύνους».
«Η δημιουργία μιας σύνδεσης έχει μεγάλη σημασία»
Για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας σε μια συζήτηση, πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους φόβους του άλλου.
«Τόσο συχνά πηγαίνουμε σε αυτές τις συζητήσεις με λάθος νοοτροπία. Δεν πρόκειται για διάλογο, αλλά για μια ευκαιρία να κερδίσουμε πόντους ή να κάνουμε τον άλλον να φανεί χαζός», λέει ο Gray.
«Μια πραγματική συζήτηση είναι αυτή όπου κάνουμε ερωτήσεις».
Για πιο ουσιαστικές συζητήσεις με κάποιον που διαφωνούμε, προτείνει τρεις βασικές κινήσεις:
- Προσπαθήστε να κατανοήσετε το κίνητρό τους: Ρωτήστε τους πώς έφτασαν σε αυτή τη γνώμη και εκφράστε γνήσια περιέργεια.
- Επικυρώστε το κίνητρό τους: Ακόμα κι αν διαφωνείτε, μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι καταλαβαίνετε πώς έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα.
- Δώστε έμφαση στην προσωπική σας σύνδεση: Αντί να τους «βομβαρδίζετε» με δεδομένα, μοιραστείτε μια προσωπική ιστορία που εξηγεί γιατί βλέπετε τα πράγματα διαφορετικά.
Οι άλλοι είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσουν την οπτική σας αν χρησιμοποιείτε προσωπικές εμπειρίες αντί για στατιστικά στοιχεία.
«Η δημιουργία μιας ανθρώπινης σύνδεσης έχει τεράστια σημασία», λέει ο Gray.
Ακόμα κι αν δεν καταλήξετε σε συμφωνία, και οι δύο πλευρές θα φύγουν από τη συζήτηση με μεγαλύτερη αίσθηση σεβασμού.
«Η νούμερο ένα συμβουλή μου είναι: Αν μπαίνεις σε μια συζήτηση για να “κερδίσεις”, έχεις ήδη χάσει. Κανείς δεν παραδέχεται ήττα σε θέματα ηθικής και αξιών», λέει ο Gray.
«Αντί να προσπαθήσεις να νικήσεις, προσπάθησε να καταλάβεις».