Πώς να ξεκινήσεις τις επενδύσεις με μικρό κεφάλαιο

Πώς να ξεκινήσεις τις επενδύσεις με μικρό κεφάλαιο
Photo: pixabay.com
Θέλω να ξεκινήσω να επενδύω, αλλά δεν έχω μεγάλο κεφάλαιο…

Του Χρήστου Τσούνη

Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή έχουμε πει στον εαυτό μας αυτή τη φράση; Η ιδέα της επένδυσης μπορεί να φαίνεται τρομακτική, ειδικά αν δεν διαθέτουμε μεγάλο κεφάλαιο.

Στην πραγματικότητα όμως, το να αρχίσουμε να επενδύουμε με μικρά ποσά είναι όχι μόνο εφικτό αλλά και σοφό, καθώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του ανατοκισμού, αλλά και να μάθουμε περισσότερα για την επενδυτική διαδικασία.

Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί, πως μπορούμε να το κάνουμε μέσα από 5 απλά βήματα.

1. Καθορισμός στόχων και προϋπολογισμού

Το πρώτο βήμα είναι να καθορίσουμε τους επενδυτικούς μας στόχους. Θέλουμε να αποταμιεύσουμε για τη συνταξιοδότηση, να αγοράσουμε ένα σπίτι ή να δημιουργήσουμε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης; Οι στόχοι μας θα καθορίσουν την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στη πορεία.

Έπειτα, καθορίζουμε έναν προϋπολογισμό για τις επενδύσεις μας. Ακόμα και αν μπορούμε να διαθέσουμε μόνο 50€ τον μήνα, αυτό είναι ένα καλό ξεκίνημα. Η τακτική επένδυση μικρών ποσών μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά μακροπρόθεσμα.

Στις επενδύσεις χρειάζεται συνέπεια, οπότε είναι καλύτερο το να χτίσουμε μια συνήθεια όπου επενδύουμε 50€ το μήνα, από το να βάζουμε περισσότερα όταν και αν το θυμηθούμε.

2. Επιλογή επενδυτικών εργαλείων

Υπάρχουν πολλά επενδυτικά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με μικρό κεφάλαιο, αλλά το καλύτερο (και το πιο εύκολο για έναν αρχάριο), είναι τα ETFs.

Τα ETFs είναι επενδυτικά οχήματα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο. Φανταστείτε τα ως ένα καλάθι με πολλές μετοχές. Επενδύοντας σε αυτό, είναι σαν να επενδύουμε από λίγο σε κάθε μετοχή που έχει μέσα.

Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουν διαφοροποίηση, καθώς επενδύουν σε ένα ευρύ φάσμα μετοχών, και έχουν χαμηλά έξοδα διαχείρισης. Μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε επενδύοντας μικρά ποσά σε ETF που ακολουθούν δείκτες όπως ο S&P 500. Με το ETF VUAA να αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.

Και επειδή σίγουρα θα δείτε πως το VUAA είναι κοντά στα $105 αυτή τη στιγμή, η διαδικασία που θα ακολουθούμε αν για παράδειγμα εμείς διαθέτουμε 50€ το μήνα, είναι η εξής.

Όπως και να έχει, κάθε μήνα εμείς θα μεταφέρουμε στον επενδυτικό μας λογαριασμό τα 50€. Ό,τι και αν γίνει, εμείς κάνουμε την κατάθεση (είπαμε, συνέπεια). Μόλις το υπόλοιπο μας (κάθε δύο μήνες π.χ.) αρκεί για την αγορά ενός VUAA, τότε προχωράμε. Και κάπως έτσι συνεχίζουμε και τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3. Εκπαίδευση και πληροφόρηση

Η γνώση είναι δύναμη, ιδιαίτερα στον επενδυτικό κόσμο. Είναι λοιπόν σημαντικό να εκπαιδευόμαστε σχετικά με τις διάφορες επενδυτικές επιλογές και τις στρατηγικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Και όχι, δεν χρειάζεται να πληρώσουμε για αυτά. Υπάρχουν πολλές δωρεάν πηγές, όπως διαδικτυακά σεμινάρια, άρθρα και φυσικά το κανάλι μου στο YouTube, που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις επενδύσεις.

Επενδύουμε λοιπόν τον ελεύθερο μας χρόνο, για να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα.

4. Συνεχής αποταμίευση και επένδυση

Όπως ήδη είπαμε, η συνέπεια είναι το κλειδί στην επενδυτική διαδικασία. Καθιερώνουμε λοιπόν, τη συνήθεια να αποταμιεύουμε και να επενδύουμε τακτικά. Η τακτική επένδυση, γνωστή και ως «dollar-cost averaging», μας βοηθά να μειώσουμε τον κίνδυνο από τα σκαμπανεβάσματα των αγορών, καθώς αγοράζουμε μετοχές ή ETF σε διάφορες τιμές με την πάροδο του χρόνου.

Παράλληλα, προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους ώστε να αυξάνουμε το εισόδημα μας και να αποταμιεύουμε περισσότερα, με μοναδικό στόχο, να αυξήσουμε το ποσό που επενδύουμε κάθε μήνα.

5. Επανεξέταση και αναπροσαρμογή στρατηγικής

Καθώς αποκτούμε περισσότερη εμπειρία και το χαρτοφυλάκιό μας μεγαλώνει, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουμε και να αναπροσαρμόσουμε την επενδυτική μας στρατηγική. Προφανώς και μετά από 2-3 χρόνια, θα έχουν αλλάξει αρκετά στη ζωή και το εισόδημα μας, οπότε θα πρέπει να προσαρμόσουμε και τις επενδύσεις μας στα νέα δεδομένα.

Είναι λοιπόν σημαντικό, να επανεξετάζουμε τους στόχους και τη στρατηγική μας τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ώστε να βεβαιωθούμε ότι παραμένουν ευθυγραμμισμένες με τους στόχους μας.

Συνοψίζοντας, το να ξεκινήσουμε τις επενδύσεις με μικρό κεφάλαιο μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά είναι απόλυτα εφικτό και μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποδοτικό μακροπρόθεσμα. Με καθορισμένους στόχους, τακτική αποταμίευση, κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία και συνεχή εκπαίδευση, μπορούμε να θέσουμε τα θεμέλια για οικονομική ευημερία.

Εξάλλου, οι επενδύσεις είναι μαραθώνιος και όχι εκατοστάρι…

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: