Πώς ο ανταγωνισμός των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας «απειλεί την ίδια τη φύση της αλήθειας»

Πώς ο ανταγωνισμός των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας «απειλεί την ίδια τη φύση της αλήθειας»
ChatGPT sign on OpenAI website displayed on a screen is seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on January 31, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης Γιόσουα Μπέντζιο, δηλώνει ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας «απειλεί την ίδια τη φύση της αλήθειας».

Αν η επιστήμη υποτίθεται ότι είναι η αναζήτηση της αλήθειας, ίσως να υπάρχει κάτι σαφώς αντιεπιστημονικό, και ενδεχομένως ακόμη και επικίνδυνο, στην εμπορική εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με έναν κορυφαίο εμπειρογνώμονα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η OpenAI μπορεί να άφησε το «τζίνι» της τεχνητής νοημοσύνης να βγει από το μπουκάλι τον Νοέμβριο, όταν κυκλοφόρησε το ChatGPT, ένα chatbot που βασίζεται στο πρωτοποριακό σύστημα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης της νεοφυούς εταιρείας. Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft και η Google έχουν από τότε εισέλθει στην κούρσα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των δικών τους προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, μερικά από τα οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει.

Όμως ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι επικίνδυνο, ειδικά με μια τεχνολογία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία συνεχίζει να διχάζει τους ειδικούς ως προς το αν θα είναι θετική για την ανθρωπότητα ή θα εξελιχθεί σε καταστροφή του πολιτισμού. Ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, δήλωσε σε ακρόαση στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επωφεληθεί από περισσότερη ρύθμιση και κυβερνητική εποπτεία απ’ ό,τι αν αφεθεί μόνο στις εταιρείες. Αλλά είναι δύσκολο να σταματήσει η κούρσα από τη στιγμή που έχει ήδη ξεκινήσει, και η κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετατρέπεται ταχύτατα σε «φαύλο κύκλο», δήλωσε στους Financial Times ο Γιόσουα Μπέντζιο, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και κορυφαίος εμπειρογνώμονας σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και βαθιάς μάθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπέντζιο ήταν ένας από τους περισσότερους από 1.000 εμπειρογνώμονες που υπέγραψαν τον Μάρτιο ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν εξάμηνο μορατόριουμ στην προηγμένη έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη. Για την πρωτοποριακή έρευνά του στη βαθιά μάθηση, ο Μπέντζιο ήταν ένας από τους νικητές του βραβείου Turing 2018, που συγκαταλέγεται στις υψηλότερες διακρίσεις στην επιστήμη των υπολογιστών, και αναφέρεται ως ένας από τους «νονούς της τεχνητής νοημοσύνη» μαζί με τους Τζέφρι Χίντον και Γιαν ΛεΚουν, οι οποίοι μοιράστηκαν επίσης το βραβείο.

Όμως, ο Μπέντζιο προειδοποιεί τώρα ότι η τρέχουσα προσέγγιση για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ενέχει σημαντικούς κινδύνους, λέγοντας στους FT ότι η ανταγωνιστική στρατηγική των τεχνολογικών εταιρειών σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι «μη υγιής», προσθέτοντας ότι έχει αρχίσει να διαβλέπει «κίνδυνο για τα πολιτικά συστήματα, για τη δημοκρατία, για την ίδια τη φύση της αλήθειας».

Τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε ένας μακρύς κατάλογος κινδύνων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Η τρέχουσα γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία εκπαιδεύεται σε σωρεία δεδομένων για την πρόβλεψη κειμένων και εικόνων, είναι μέχρι στιγμής γεμάτη λάθη και ασυνέπειες και είναι γνωστό ότι διαδίδει παραπληροφόρηση. Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη και χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους παράγοντες, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την σκόπιμη παραπλάνηση των ανθρώπων, κατέθεσε ο Άλτμαν της OpenAI, προειδοποιώντας ότι το ChatGPT θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «διαδραστική παραπληροφόρηση» κατά τη διάρκεια των εκλογών του επόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά οι κίνδυνοι θα γίνουν πιθανότατα μεγαλύτεροι καθώς η τεχνολογία θα εξελίσσεται. Αν οι ερευνητές μπορέσουν να σπάσουν τον κώδικα της γενικής τεχνητής νοημοσύνης, γνωστής και ως AGI, οι μηχανές θα μπορούν να σκέφτονται και να αιτιολογούν τόσο καλά όσο ένας άνθρωπος. Στελέχη της τεχνολογίας έχουν υποστηρίξει ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην AGI απ’ ό,τι πιστεύαμε κάποτε, αλλά ειδικοί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο Χίντον, έχουν προειδοποιήσει ότι η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα.

Ο Μπέντζιο δήλωσε στους FT ότι, μέσα σε αυτή τη δεκαετία, οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο των πιο προηγμένων μορφών τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι δυνητικά ικανές για πιο ανεξάρτητη σκέψη. Εντωμεταξύ, συνέστησε στις ρυθμιστικές αρχές να πατάξουν τα υπάρχοντα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και να δημιουργήσουν κανόνες για την τεχνολογία και τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευσή της. Επεσήμανε επίσης ότι οι διαφωνίες στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης είναι φυσιολογικές στην επιστημονική έρευνα, αλλά θα πρέπει να ωθούν τις εταιρείες να κάνουν παύσεις και να προβληματίζονται.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά συναισθήματα, πολλές φωνές στην ευρύτερη κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερες έρευνες και περισσότερη σκέψη για το πώς θα προσαρμοστούμε σε αυτό που έρχεται. Αυτός είναι ο επιστημονικός τρόπος» κατέληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: