Πώς ο Έντουαρντ Σνόουντεν έγινε το «βαθύ λαρύγγι»
- 14/08/2014, 12:03
- SHARE
Η αποκαλυπτική συνέντευξη του πρώην υπαλλήλου της NSA στο Wired προκαλεί νέες αντιδράσεις στις ΗΠΑ.
Μια μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Wired παραχώρησε ο φυγάς πρώην υπάλληλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο Σνόουντεν φωτογραφίζεται στη Μόσχα, κρατώντας την αμερικανική σημαία, δηλώνει πατριώτης και υποστηρίζει ότι θα επέστρεφε στις ΗΠΑ και θα έμπαινε και φυλακή αλλά «για τους σωστούς λόγους».
Αποκαλύπτει τι τον οδήγησε στο να γίνει «βαθύ λαρύγγι», προχωράει σε νέες αποκαλύψεις και απαντάει στις κατηγορίες όσον υποστηρίζουν ότι λειτουργεί «σαν σταρ».
«Νιώθω πατριώτης, αγαπώ την Αμερική» δηλώσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν που πριν λίγες ημέρες πήρε παράταση ασύλου για τριετή παραμονή στη Ρωσία. Υποστηρίζει πάντως ότι θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ και θα το έκανε ακόμη και για να μπει φυλακή.
«Νοιάζομαι περισσότερο για τη χώρα μου παρά για το τι πρόκειται να συμβεί σε μένα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει ο νόμος πολιτικό όπλο ή να φοβίζουμε τους ανθρώπους και να τους αποτρέπουμε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όσο καλή κι αν είναι η συμφωνία. Δεν θα μπω ποτέ σε αυτή την διαδικασία» αναφέρει στη συνέντευξη του.
Συνέντευξη υπό άκρα μυστικότητα
Η συνέντευξη έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα μετά από ένα χρόνο προσπάθειας του δημοσιογράφου και με την εφαρμογή όλων των συνομοτικών κανόνων, όπως η αφαίρεση της μπαταρίας από το κινητό τηλέφωνο.
Ο Σνόουντεν ζει σε ώρα Νέας Υόρκη ώστε να επικοινωνεί καλύτερα με τους υποστηρικτές τους και αποφεύγει περιοχές της Μόσχας που συχνάζουν δυτικοί.
Οι πρώτες ανησυχίες για τις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δημιουργήθηκαν στον Σνόουντεν την περίοδο της κυβέρνησης Μπους όταν «βασανίζαμε ανθρώπους και είχαμε παρακολουθήσεις χωρίς εντάλματα».
Αλλά και η έλευση Ομπάμα στον Λευκό Οίκο τον απογοήτευσε: «Έλεγε ότι δεν επρόκειτο να θυσιάσει τα δικαιώματά μας. Ότι δεν θα αλλάξουμε αυτό που είμαστε απλά για να συλλάβουμε ένα μικρό ποσοστό τρομοκρατών…Τράβηξαν τον εντελώς αντίθετο δρόμο. Τι σημαίνει για τη δημοκρατία και για μια κοινωνία όταν οι άνθρωποι που εκλέγεις στη βάση των δεσμεύσεων τους μπορούν να εξαγοράσουν τη θέληση των ψηφοφόρων;» αναρωτιέται.
Το επόμενο χτύπημα ήρθε τον Μάρτιο του 2012 όταν ο Σνόουντεν ανακάλυψε ότι η NSA διοχέτευε χωρίς επεξεργασία επικοινωνίες και δεδομένα στην Ισραηλινή αντικατασκοπεία. Αυτά αφορούσαν κυρίως τα email και τα τηλεφωνήματα εκατομμυρίων αμερικανών αραβικής και παλαιστινιακής καταγωγής οι συγγενείς των οποίων στην Παλαιστίνη θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι μόνο βάση των επικοινωνιών τους.
Αποκαλύψεις για το πρόγραμμα Monster Mind
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Wired, προχωρά σε αποκαλύψεις για το πρόγραμμα Monster Mind το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόλεμο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αυτοματοποιημένης κυβερνοεπίθεσης από τις ΗΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Σύμφωνα με τον χακ-ακτιβιστή το πρόγραμμα δίνει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. «Θα μπορούσε κάποιος να βρίσκεται στην Κίνα και να κάνει την επίθεσή του και να φανεί ότι ξεκινά από τη Ρωσία. Και τότε εμείς θα καταλήγαμε να βομβαρδίσουμε κάποιο ρωσικό νοσοκομείο από το οποίο αυτός που κάνει την επίθεση θα έκανε να φανεί ότι προέρχεται. Τι γίνεται τότε;» σημειώνει σχετικά.
Επιπλέον υποστηρίζει ότι το 2012 μια ομάδα χάκερς στους κόλπους της NSA (TAO) επιχείρησε να εισβάλλει σε μια μεγάλη εταιρεία-πάροχο ίντερνετ τη Συρία εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Με το πρόγραμμα που θα εγκαθιστούσε η ομάδα η NSA θα είχε πρόσβαση στη διαδικτυακή «κίνηση» όλης της χώρας και θα μπορούσαν να ελέγξουν τις διαδικτυακές επικοινωνίες και τα e-mails όλης της χώρας. Αλλά κάτι πήγε λάθος και τελικά με την παρέμβασή τους οι χάκερς έριξαν ολόκληρο το ίντερνετ στη Συρία μολονότι οι Σύροι δεν κατάλαβαν ποτέ ότι πίσω από την κίνηση αυτή ήταν η αμερικανική κυβέρνηση.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Σνόουντεν αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ότι υπέκλεψε 1,7 εκατ. έγγραφα, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό «παραφουσκωμένο». Υποστήριξε δε ότι φρόντισε οι ερευνητές να βρουν ποια στοιχεία αντέγραψε, ποια υπέκλεψε και ποια έγγραφα απλώς ακούμπησε. Από τις έρευνες που έγιναν πάντως δεν βρέθηκαν ίχνη.
«Πίστευα ότι θα δυσκολευτούν. Δεν σκέφτηκα ότι θα είναι εντελώς ανίκανοι» σημείωσε.
Διαβάστε ακόμη:
Ο Σνόουντεν εξασφάλισε τρίχρονη παραμονή στη Ρωσία
Ποιος θα είναι ο επόμενος… Σνόουντεν;