Πώς ο κοροναϊός ανεβάζει την τιμή του χρυσού και τρομάζει τις αγορές
- 27/01/2020, 17:34
- SHARE
Ισχυρούς κλυδωνισμούς στα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη προκαλεί η ταχύτατη εξάπλωση του κοροναϊού, με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα να εκφράζει φόβους για το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων του νέου ιού.
Στον αντίποδα ο χρυσός βλέπει την τιμή του να ανεβαίνει έως και 1,1%, την ώρα που η Κίνα απαγόρευσε όλα τα εξερχόμενα ομαδικά ταξίδια στο εξωτερικό, προκειμένου να αποφευχθεί η συμβολή των ταξιδιωτών στην εξάπλωσή του.
Αν και η επιστροφή της αποφυγής κινδύνου υποστηρίζει τα περιουσιακά στοιχεία – ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τον βαθμό στον οποίο ο ιός μπορεί να κρατήσει τους καταναλωτές μακριά από τα καταστήματα, υπονομεύοντας τη συνηθισμένη αύξηση των αγορών χρυσού κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του κοροναϊού αυξάνονται, οι επενδυτές έχουν αυξήσει τις συμμετοχές τους σε exchange-traded funds που στηρίζονται στον χρυσό στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, με τα περιουσιακά στοιχεία να είναι τώρα λιγότερους από 25 τόνους μακριά από το ιστορικό ρεκόρ.
Η τιμή spot του χρυσού διαπραγματευόταν κατά 0,5% υψηλότερα στα 1.578,54 δολάρια ανά ουγγιά στις 3:26 μ.μ. στο Χονγκ Κονγκ. Το ασήμι ενισχυότανθηκε κατά 0,5% και η πλατίνα υποχωρούσε.
«Η ροή ειδήσεων για τον ιό πιέζει τις αγορές ασφαλών καταφυγίων», δήλωσε ο Gnanasekar Thiagarajan, διευθυντής της Commtrendz Risk Management Services, από τη Βομβάη. «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι χρηματιστηριακές αγορές θα μπορούσαν να πέσουν απότομα και αυτός ο φόβος ενισχύει το κλίμα αποφυγής κινδύνου. Οι προοπτικές είναι αισιόδοξες για το χρυσό, με τιμή-στόχο τα 1.610 δολάρια στο εγγύς μέλλον».
Τα ευρωπαϊκά futures υποχώρησαν πάνω από 1% και τα αντίστοιχα του S&P 500 παρουσίασαν ελαφρώς μικρότερες απώλειες, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί κινεζικών μετοχών υποχώρησαν περισσότερο από 5%. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων και το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο και το γιέν ανέβηκε.
«Οι αγορές επικεντρώνονται στις ειδήσεις γύρω από τον θανατηφόρο κοροναϊό», ανέφερε η τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας σε μια έκθεση. «Θα υπάρξει σαφώς σημαντικός οικονομικός αντίκτυπος, με επίκεντρο την Κίνα. Μια βασική ερώτηση είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να περιοριστεί ο ιός και μόνο να υποθέτει μπορεί κανείς σε αυτό το στάδιο».