Πώς ο κορωνοϊός βάζει σε καραντίνα την παγκόσμια οικονομία

Πώς ο κορωνοϊός βάζει σε καραντίνα την παγκόσμια οικονομία
epa08272689 A staff washes his hands before entering his workstation in Hytera factory in Shenzhen, Guangdong province, China, 05 March 2020. Established in 1993, Hytera is dedicated to providing customised and complete professional and private wireless communications solutions for government and public security, utility, transportation, enterprise & business to improve organisational efficiency and make the world safer. In 2017, Sepura Group PLC (in UK) and its subsidiary Teltronic S.A.U. (in Spain) became a part of Hytera in May, and Norsat International Inc. (in Canada) and its Sinclair Division became part of Hytera in July. During Covid-19 outbreak they are trying to keep their production which at the moment has reached about 90 percent of capacity and company is controlling and advising their employees about coronavirus protection on regular basis. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι και 2 τρισ. δολάρια μπορεί να φτάσουν οι απώλειες από τον νέο κορωνοϊό σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΟΗΕ σε νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD/ CNUCED) βεβαιώνει ότι η επιδημία του Covid-19, που αναστατώνει την οικονομική ζωή και την καθημερινότητα πολλών χωρών, θα προκαλέσει ύφεση σε ορισμένες χώρες και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μικρότερη του 2,5%, που γενικά θεωρείται το όριο της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.

«Αναμένουμε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλότερη του 2% φέτος», που σημαίνει διαφυγόντα κέρδη ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίησης και Στρατηγικών Ανάπτυξης της UNCTAD Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ σε συνέντευξη Τύπου.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτή η πρόβλεψη μήπως αποδειχθεί κάπως αισιόδοξη», είπε προσθέτοντας ότι το δραματικό σενάριο προβλέπει διαφυγόντα κέρδη έως δύο τρισεκατομμύρια δολάρια.

Απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών, επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, αύξηση του χρέους, νευρικότητα στις αγορές… είναι τόσα τα σύννεφα που επισκιάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και που μπορεί να καταλήξουν σε ένα καταστροφικό σενάριο με μια «γενικευμένη αφερεγγυότητα» και «κατάρρευση της αξίας των μετοχών», προβλέπει η UNCTAD.

Σε ένα δραματικό σενάριο, οι πλέον πληγείσες οικονομίες θα είναι οι εξαγωγικές χώρες πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών καθώς και αυτές που έχουν στενούς εμπορικούς δεσμούς με τις οικονομίες που επλήγησαν αρχικά, σύμφωνα τους οικονομολόγους του ΟΗΕ.

Η διάρκεια και το εύρος της κρίσης θα εξαρτηθεί από την εξάπλωση του ιού, τον χρόνο που θα χρειαστεί για να βρεθεί εμβόλιο, τη νευρικότητα του πληθυσμού και τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία και την υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εκτιμώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να επιλύσουν μόνες τους αυτή την κρίση, η UNCTAD ζητεί διεθνή συντονισμένη απάντηση από την G20, την Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, με «επιθετικές δημοσιονομικές δαπάνες» και «σημαντικές δημόσιες επενδύσεις» για να αντισταθμιστεί η πτώση της κατανάλωσης και των επενδύσεων των επιχειρήσεων.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να ξοδέψουν για να αποτρέψουν ένα σενάριο αποκάλυψης, στο οποίο η παγκόσμια οικονομία δεν θα αναπτυχθεί παρά 0,5% φέτος», έχοντας δηλαδή διαφυγόντα κέρδη 2 τρισεκ. δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ.

Απαισιόδοξη η Moody’s για την παγκόσμια οικονομία

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στο βασικό σενάριό του, μίας σημαντικής παγκόσμιας αποδιάρθρωσης, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των οικονομιών της G-20 το 2020 έναντι 2,4% που προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες (16 Φεβρουαρίου), ενώ για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,5% έναντι 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα.

Για την Ιταλία, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία της βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος μετά τη συρρίκνωσή της κατά 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Για το 2021, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας – στο 2,8% για τη G-20, στο 1,5% για την Ευρωζώνη και στο 1,9% για τις ΗΠΑ.

Η υπόθεση που κάνει ο οίκος στο βασικό σενάριό του είναι ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού και, ίσως, ο πιο ζεστός καιρός στο Βόρειο Ημισφαίριο την άνοιξη και το καλοκαίρι θα επιτρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού, ο Moody’s έχει καταρτίσει και ένα δυσμενέστερο σενάριο, το οποίο αφορά μία εκτεταμένη και παρατεταμένη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο σενάριο αυτό, ο ρυθμός ανάπτυξης της G-20 συνολικά περιορίζεται στο 1,4%, της Ευρωζώνης στο 0,4% και των ΗΠΑ στο 0,9%, ενώ προβλέπεται και στην περίπτωση αυτή ανάκαμψή του για το 2021 – στο 2,7% για τη G-20, στο 1,4% για την Ευρωζώνη και το 1,8% για τις ΗΠΑ.

«Η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού οδηγεί σε ταυτόχρονα σοκ προσφοράς και ζήτησης. Αναμένουμε τα σοκ αυτά να επιβραδύνουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο του έτους», αναφέρει ο Moody’s. «Η πλήρης έκταση του οικονομικού κόστους θα είναι αβέβαιη για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο φόβος της μετάδοσης θα μειώσει την καταναλωτική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Όσο περισσότερο χρόνο χρειασθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να επανέλθουν στην κανονική δραστηριότητά τους, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος», προσθέτει.

O Moody’s αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι μίας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, σημειώνοντας ότι «όσο περισσότερο χρόνο επηρεασθεί η οικονομική δραστηριότητα από την έξαρση του ιού, τόσο περισσότερο θα κυριαρχεί το σοκ ζήτησης και θα οδηγεί σε υφεσιακές δυναμικές».

Για τα μέτρα που λαμβάνουν ή ετοιμάζονται να λάβουν οι χώρες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, ο οίκος αναφέρει ότι θα περιορίσουν τη ζημιά. «Τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής θα βοηθήσουν να περιορισθεί η ζημιά στις επιμέρους οικονομίες. Οι ανακοινώσεις από τις δημοσιονομικές Αρχές, τις κεντρικές τράπεζες και του διεθνείς οργανισμούς έως τώρα υποδηλώνουν ότι η αντίδραση της πολιτικής θα είναι πιθανόν ισχυρή στις επηρεαζόμενες χώρες», σημειώνει.