Πώς ο «Συνήγορος του Πολίτη» μπορεί να σας βγάλει από το αδιέξοδο
- 07/04/2017, 18:01
- SHARE
Ο Ανδρέας Ποττάκης μιλά για το έργο του Οργανισμού στα χρόνια της κρίσης και τα οφέλη που λαμβάνουν οι πολίτες.
Αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα με κάποια ελληνική δημόσια υπηρεσία συμπεριλαμβανομένου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των δημοσίων επιχειρήσεων και δεν γνωρίζετε ποια είναι τα δικαιώματά σας και πώς να τα υπερασπιστείτε; Η λύση είναι μια και ακούει στο όνομα «Συνήγορος του Πολίτη».
Οι περισσότεροι έχουμε ακουστά τον εν λόγω θεσμό, λίγοι όμως ξέρουμε τις δράσεις και το έργο του. Από την αρχή της σύστασής του, και ειδικά στα χρόνια της κρίσης, όπου το κόστος ενός δικηγόρου για την ανάληψη μιας υπόθεσης θα φάνταζε ασύμφορο, αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν δει τις υποθέσεις τους να λύνονται χωρίς οι ίδιοι να χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν ψυχικά και οικονομικά. Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com ο «Συνήγορος του Πολίτη» Ανδρέας Ποττάκης τα ποσοστά επιτυχούς διαμεσολάβησης ξεπερνούν το 80% των αναφορών που δέχονται, νούμερο που καταδεικνύει πως δεν πρόκειται για έναν διακοσμητικό θεσμό, αλλά για ένα Όργανο με αρμοδιότητα παρέμβασης.
“Μέσα στην κρίση δεχόμαστε 12.000 αναφορές ετησίως”
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως, από την αρχή της οικονομικής κρίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχτεί σε έναν ετήσιο μέσο όρο λίγο πάνω από τις 12.000 αναφορές. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι τον χρόνο καλούν την τηλεφωνική γραμμή και ζητούν βοήθεια ενώ πολλοί περνούν από τα γραφεία του θεσμού για να ρωτήσουν πώς μπορούν να βρουν λύση στα προβλήματα που τους έχουν παρουσιαστεί, συνήθως στις επαφές τους με το δημόσιο.
Tο μεγαλύτερο μέρος των αναφορών έχει να κάνει με συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προνοιακά επιδόματα και φορολογικά ζητήματα. Άλλο μεγάλο τμήμα των καταγγελιών των πολιτών αφορά ζητήματα χωροταξίας, πολεοδομίας και περιβάλλοντος. «Αυτές είναι κλασικές περιπτώσεις διαμεσολάβησης. Η άλλη μεγάλη ομάδα έχει να κάνει με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ίσης μεταχείρισης. Τα τελευταία χρόνια με τις μεγάλες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές έχουμε δεχτεί πολλές αναφορές αλλοδαπών που καταγγέλλουν παραβιάσεις δικαιωμάτων τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πρόσβασης στο άσυλο».
Όλοι έχουν δικαίωμα στο Συνήγορο του Πολίτη
Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως για να κάνει κάποιος αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, δεν είναι απαραίτητο να είναι ούτε Έλληνας πολίτης ούτε κάτοικος της Ελλάδας. Επίσης, εκτός από υποθέσεις που αφορούν τον Δημόσιο Τομέα, κατ’ εξαίρεση, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα του παιδιού ή θέματα ίσης μεταχείρισης, μπορεί κάποιος να ζητήσει βοήθεια και για υποθέσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Στην πράξη ο Συνήγορος προσφέρει σε Έλληνες και αλλοδαπούς τη δυνατότητα μιας δωρεάν, έγκυρης, αποτελεσματικής και σχετικά γρήγορης διαμεσολάβησης για την επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν και εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, τις πιο πολλές φορές δέχονται την τεκμηριωμένη εισήγηση του Συνηγόρου και ανταποκρίνονται έτσι θετικά στο αίτημα του πολίτη. «Η επιτυχής κατάληξη της μεσολάβησής μας και η δημοσιοποίησή της έχει και ευρύτερες συνέπειες καθώς επηρεάζει θετικά όχι μόνο τον συγκεκριμένο πολίτη του οποίου λύθηκε το πρόβλημα αλλά και άλλους πολίτες στο μέλλον που θα απευθυνθούν στην εν λόγω υπηρεσία με το ίδιο αίτημα».
Όσο για το τι πρέπει να περιέχει μία αναφορά προκειμένου να γίνει αποδεκτή, ο κ. Ποττάκης απαντά πως πρέπει να είναι έγγραφη και ενυπόγραφη, να απευθύνεται προς τον Συνήγορο, να μην είναι δηλαδή απλώς κοινοποίηση εγγράφου που απευθύνεται αλλού, και να έχει αφενός τα στοιχεία της υπηρεσίας που φέρεται ότι προκαλεί το πρόβλημα αφετέρου τα στοιχεία επικοινωνίας του πολίτη. Τέλος χρειάζεται μια σύντομη περιγραφή του προβλήματος και ενδεχομένως απλά φωτοαντίγραφα (δε χρειάζεται επικύρωση) εγγράφων που ο πολίτης κρίνει απαραίτητα για την εξέταση της υπόθεσης. «Ως προς την ουσία, θα πρέπει η υπόθεση να εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας και ο πολίτης προηγουμένως να έχει απευθυνθεί εγγράφως, εντός του τελευταίου εξαμήνου, προς π.χ. την υπηρεσία που τον απασχολεί, και είτε να μην έχει λάβει καμία απάντηση είτε να έχει λάβει απάντηση που όμως θεωρεί ότι προσβάλλει κάποιο δικαίωμά του».
Τι γίνεται στην περίπτωση που για κάποια υπόθεση υπάρχει εκκρεμότητα στα δικαστήρια; Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει καταγγελία και στον Συνήγορο του Πολίτη; Ο κ. Ποττάκης ξεκαθαρίζει πως ο Συνήγορος δεν υποκαθιστά τον δικηγόρο ούτε μπορεί να ελέγξει τη δικαιοσύνη. Εξηγεί πως αν έχουν ήδη ξεκινήσει την εξέταση μιας υπόθεσης και αυτή εισαχθεί ενώπιον δικαστηρίου, είναι υποχρεωμένοι να την αναστείλουν. «Η δική μας διαμεσολάβηση είναι εξωδικαστική και δεν αναστέλλει τυχόν προθεσμίες» λέει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως τα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη βρίσκονται Χαλκοκονδύλη 17 κοντά στην Ομόνοια και λειτουργούν καθημερινά 8.30 πμ έως 2μμ, πλην της Τετάρτης που το ωράριο είναι διευρυμένο από τις 8.30 πμ έως 4.30 μμ. Ειδικοί επιστήμονες θα ακούσουν το πρόβλημα του πολίτη, θα του εξηγήσουν τις αρμοδιότητες του Συνηγόρου, και θα τον βοηθήσουν να καταθέσει την αναφορά του εάν ο Συνήγορος έχει περιθώριο από τον νόμο να μεσολαβήσει.