Πώς ο Τραμπ αναδιαμορφώνει το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη; – Προς 2 μειώσεις επιτοκίων η ΕΚΤ
- 11/04/2025, 09:01
- SHARE

Στους τρόπους με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επηρεάζει το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη αναφέρεται την Παρασκευή το Bloomberg, με σχετική δημοσκόπηση μεταξύ αναλυτών να προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε 2 ακόμα μειώσεις των επιτοκίων της μέσα στο 2025.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι ερωτηθέντες αναμένουν διαδοχικές μειώσεις κατά ένα 0,25% τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, πριν το επιτόκιο καταθέσεων παραμείνει στη συνέχεια στο 2% τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2026.
Προειδοποιούν ότι η πολιτική των ΗΠΑ ενέχει σημαντικούς κινδύνους, απειλώντας να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Αναφέρουν ως κύριο υπεύθυνο τις αλλοπρόσαλλες προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να αναδιατάξει την παγκόσμια τάξη. Ο εμπορικός του πόλεμος έχει αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, έχει τροφοδοτήσει τους φόβους για μια μεγάλη οικονομική κατάρρευση και έχει αφήσει τους διεθνείς ηγέτες σε αμηχανία για το πώς να αντιδράσουν.
«Η νομισματική πολιτική καθορίζεται πλέον από τον Τραμπ», δήλωσε ο Άρνε Πετιμέζας, αναλυτής της AFS Interest στο Άμστερνταμ. «Η ΕΚΤ θα περιμένει μάταια περισσότερη σαφήνεια για τους δασμούς».
Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να απολαύσουν την αμήχανη ανακωχή που επικρατεί αυτή τη στιγμή, αφού ο Τραμπ ανέστειλε τους περισσότερους δασμούς που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα για 90 ημέρες, ώστε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε αναμονή τα αντίμετρα. Η αντιπαράθεσή του με την Κίνα συνέχισε να κλιμακώνεται.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ σε αυτή την κατάσταση, λέει ο Άλαστερ Γουίντερ της Argyll Europe, είναι «να πρέπει να φανεί ότι ξέρει τι να κάνει απέναντι στην ιδιοτροπία του Τραμπ».
Ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος της ζώνης του ευρώ, ανέφερε πως «η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ριζικά διαφορετικό κόσμο από ό,τι την τελευταία φορά που συνεδρίασε, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ γίνονται πραγματικότητα, και η νομισματική πολιτική για τη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να προσαρμοστεί. Αναμένουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή του στις 17 Απριλίου, πριν από μια σειρά μειώσεων που θα ακολουθήσουν αργότερα μέσα στο έτος».
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ πιθανόν να έχει διευκολύνει πολύ την απόφαση των φορέων χάραξης πολιτικής, δήλωσε ο Αντρέι Στσεπάνιακ της Nomura.
Ένας απολογισμός της τελευταίας επίσημης συνεδρίασής τους έδειξε ότι είναι ανοιχτοί είτε σε μια παύση τον Απρίλιο είτε σε μια νέα μείωση, με ισχυρές πεποιθήσεις και για τις δύο πλευρές.
Δεδομένου του ξεπουλήματος της αγοράς που προκάλεσαν οι ενέργειες του Τραμπ, με τον δείκτη STOXX Europe 600 να εξακολουθεί να υποχωρεί περίπου 8% από την περίοδο πριν την παρουσίαση των παγκόσμιων δασμών, η δυναμική για μια μείωση έχει ενταθεί».
«Ο Τραμπ έκρινε την απόφαση πολιτικής της ΕΚΤ τον Απρίλιο. Το ερώτημα τώρα είναι αν η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει κάτω από το ουδέτερο επίπεδο για να στηρίξει την οικονομία» συμπλήρωσε.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα βλέπει τα επιτόκια σε διευκολυντικό έδαφος έως το τρίτο τρίμηνο. Ενώ ακριβώς οι μισοί τοποθετούν το επίπεδο που ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την ανάπτυξη στο 2%, σχεδόν άλλοι τόσοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι υψηλότερο.
Μια κίνηση κάτω από το λεγόμενο ουδέτερο μπορεί να είναι το είδος της στήριξης που χρειάζεται η οικονομία της Ευρωζώνης. Οι οικονομολόγοι βλέπουν κινδύνους για την ανάπτυξη προς τα κάτω για φέτος και το επόμενο έτος, προτού οι υψηλότερες δαπάνες για υποδομές και άμυνα, ιδίως στη Γερμανία, στηρίξουν σημαντικά τη ζήτηση.
Δεν είναι τόσο ξεκάθαροι σχετικά με το αν ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί όπως προβλέπεται, με τους ερωτηθέντες να είναι εξίσου διχασμένοι ως προς το αν η υπέρβαση ή η υποεκπλήρωση του στόχου αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
«Οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν τόσο αβέβαιες που μόνο μια πολύ προσεκτική προσέγγιση μπορεί να ακολουθηθεί – χωρίς να δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε κάποια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων», δήλωσε η Ουλρίκε Κάστενς, ανώτερη οικονομολόγος της DWS.
Η ίδια συγκαταλέγεται στην πλειοψηφία των ερωτηθέντων που δεν αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διευκρινίσει πότε τα επιτόκια έχουν φτάσει στο κατώτατο όριο.
Το κόστος δανεισμού μπορεί να μην παραμείνει εκεί για πολύ καιρό. Περισσότερο από το 20% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν τουλάχιστον μία αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του επόμενου έτους, με την πρωιμότερη πρόβλεψη για τον Φεβρουάριο του 2026 – ένα μήνα πριν από τη λήξη των μειώσεων που προβλέπει ο τελευταίος οικονομολόγος.
«Η ΕΚΤ θα χρειαστεί πράγματι σημαντική ευελιξία τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Σιλβέν Μπρόγιερ της S&P Global Ratings. «Ενώ η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να δικαιολογήσουν μειώσεις των επιτοκίων τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, τα σημαντικά δημοσιονομικά κίνητρα της Γερμανίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα».