Πώς ο χειμώνας στα cryptos έγινε… Εποχή των Παγετώνων

Πώς ο χειμώνας στα cryptos έγινε… Εποχή των Παγετώνων
pexels
Αυτό που προξενεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο αφήγημα

Η τιμή του πρώτου τη τάξει κρυπτονομίσματος, του bitcoin, κυμαίνεται γύρω από την περιοχή των 20.000 δολαρίων, ενώ πριν έναν χρόνο κατέγραφε ιστορικά υψηλά, στις 70.000 δολάρια.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Ether, δεν κατάφερε να σημειώσει ράλι, παρά την πολυαναμενόμενη αναβάθμισή του και τη μετάβαση στο πιο πράσινο πρωτόκολλο Proof of Stake.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα ανάλυσης CryptoCompare, πλέον, μέση μεταβλητότητα για το bitcoin, σε ετήσια βάση, είναι η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχικά, η πτώση των τιμών στα tokens χαρακτηρίστηκε «χειμώνας». Όμως, η διάρκεια αυτής της δύσκολης πλέον φάσης, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας στον κλάδο τους τελευταίους μήνες, υποδηλώνει ότι πρόκειται περισσότερο για μια Εποχή Παγετώνων.

Αυτό που προξενεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο αφήγημα το οποίο θα οδηγούσε, πιθανόν, σε νέα άνοδο. «Η σιωπή είναι εκκωφαντική», δήλωσε ο Edmond Goh, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στην B2C2. «Ελπίζουμε, τελικά, να υπάρξει ένα αφήγημα που θα [σπάσει το αδιέξοδο] — ίσως πληθωρισμός ή μια μεγάλη ρυθμιστική ανακοίνωση. Ίσως κάτι εντελώς απροσδόκητο».

Εν μέρει, τα κρυπτονομίσματα χτυπήθηκαν όπως και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, από τότε που κατέστη σαφές, σχεδόν πριν από ένα χρόνο, ότι τα επιτόκια θα έπρεπε να αυξηθούν για να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει 30% από πέρυσι – μία από τις χειρότερες επιδόσεις σε ανεπτυγμένες αγορές. Ωστόσο, η πτώση του bitcoin, σχεδόν κατά 70%, την ίδια περίοδο, είναι πιο απότομη, ενώ η κατάρρευση του token luna και του stablecoin terraUSD προκάλεσαν απώλειες περίπου 40 δισ. δολαρίων, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στα κρυπτονομίσματα. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του κλάδου έχει συρρικνωθεί από 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κάτω από 1 τρισ. ​​δολάρια.

Χιλιάδες έχασαν τις δουλειές τους σε μεγάλα ανταλλακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Coinbase και Gemini, που περιέκοψαν μεγάλα τμήματα του εργατικού τους δυναμικού, ενώ τα hedge fund Three Arrows Capital και η πλατφόρμα δανεισμού Celsius Network κατέρρευσαν. Στελέχη υψηλού προφίλ έχουν επίσης εγκαταλείψει τις θέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των πρώην διευθύνων στελεχών του κλάδου Jesse Powell του Kraken, Michael Saylor της MicroStrategy και Alex Mashinsky της Celsius.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σταθερότητα στις τιμές αποθαρρύνουν τους κερδοσκόπους, αφήνοντας την αγορά στους μακροπρόθεσμους ταύρους. Γνωστοί στη βιομηχανία ως «Hodl-ers», συντομογραφία για το Holding On for Dear Life, φαίνεται να κάνουν ακριβώς αυτό. Η Morgan Stanley εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι το 78% όλων των bitcoin δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για καμία συναλλαγή τους τελευταίους έξι μήνες.

Σημειώνεται πως το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ με το bitcoin ως επίσημο νόμισμα φαίνεται να αποτυγχάνει, ενώ η κρυπτογράφηση δεν λειτουργεί ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

Επενδυτικό καταφύγιο

«Το [Bitcoin] δεν λειτούργησε, τα τελευταία δύο χρόνια, ως αντιστάθμιση του πληθωρισμο ή επενδυτικό καταφύγιο», δήλωσε ο Alkesh Shah, αναλυτής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην Bank of America. Ακόμη και επιτυχημένες μετατοπίσεις από ενεργοβόρες πρακτικές εξόρυξης κρυπτονομισμάτων σε άλλες λύσεις δεν έχουν βοηθήσει. Τον Σεπτέμβριο, το δίκτυο Ethereum πραγματοποίησε τη λεγόμενη Συγχώνευση, μεταπηδώντας σε ένα πιο πράσινο blockchain.

Η κίνηση μείωσε τη χρήση ενέργειας του δικτύου κατά περίπου 99%, αλλά δεν έχει ακόμη προκαλέσει αύξηση της αξίας του Ether, του token που συνδέεται με το blockchain. Ο πόνος  μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα. Οι εξορύκτες, οι οποίοι γενικά χρησιμοποιούν υπολογιστές για να λύσουν μαθηματικούς γρίφους με αντάλλαγμα tokens, επίσης πιέζονται. Ενώ ξοδεύονται συνεχώς χρηματικά ποσά για ενέργεια, τα tokens με τα οποία ανταμείβονται είναι καταθλιπτικά. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ εταιρεία εξόρυξης Core Scientific αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι μπορεί να ξεμείνει από μετρητά μέχρι το τέλος του έτους και να χρειαστεί να κηρύξει πτώχευση, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να πέφτουν πάνω από 70%.  

Παρά την κατάρρευση, ορισμένοι παραμένουν αισιόδοξοι. Ο Dan Ives, διευθύνων σύμβουλος της Wedbush Securities, δήλωσε ότι «αυτή ήταν μια βίαιη περίοδος για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων. . . αλλά τα cryptos ήλθαν για να μείνουν».  

Τον Αύγουστο, η Coinbase ανακοίνωσε μια συμφωνία με την BlackRock, σε μια κίνηση που θεωρείται ορόσημο για την κρυπτογράφηση. Ο επενδυτικός κολοσσός διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων δήλωσε ότι «βλέπει ακόμη σημαντικό ενδιαφέρον» από θεσμικούς πελάτες παρά την ύφεση της αγοράς. Η Nasdaq, η Mastercard και η BNY Mellon ανακοίνωσαν επίσης υπηρεσίες κρυπτογράφησης τις τελευταίες εβδομάδες, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι το θεσμικό ενδιαφέρον για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία παραμένει παρά τη φετινή κατάρρευση. Αλλά μπορεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι το ενδιαφέρον μετατραπεί σε κάτι πιο σταθερό. «Δεν υπάρχουν θεμελιώδη στοιχεία που να αποτελούν τη βάση της κρυπτογράφησης ή στον βαθμό που υπάρχουν δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», δήλωσε ο Charley Cooper, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία blockchain R3. «Η ιδέα ότι ξαφνικά πρόκειται να δούμε κάποιο bull run προτού η ευρύτερη οικονομία  σταθεροποιηθεί νομίζω ότι είναι ουτοπική».