Πώς οι αφορολόγητες παροχές μπορούν να δώσουν ανάσα στον Έλληνα εργαζόμενο

Πώς οι αφορολόγητες παροχές μπορούν να δώσουν ανάσα στον Έλληνα εργαζόμενο
Photo: pixabay.com
Τι ισχύει σε άλλα Κράτη και γιατί η χώρα μας παραμένει ουραγός στην Ευρώπη

Φέτος ένας στους δύο Έλληνες δεν κατάφερε να πάει διακοπές, έχει περιορίσει δραματικά τα έξοδα που αφορούν την ψυχαγωγία του, ενώ το σουπερμάρκετ καθίσταται αποτρεπτικό, όταν ο πληθωρισμός έχει ανεβάσει τις τιμές βασικών αγαθών στα ύψη. Για εκείνους δε που με τον μισθό τους συντηρούν ολόκληρη οικογένεια, η καθημερινή επιβίωση είναι δύσκολη.

Η Ελλάδα καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση – μία θέση πάνω από την Βουλγαρία – σε ότι αφορά την αγοραστική δύναμη.

Για να μπορέσει να βγει η εξίσωση και να κινηθεί ζεστό χρήμα στην αγορά, όπερ να αυξηθεί η καταναλωτική δαπάνη, είναι αναγκαίο το Κράτος να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να δώσουν επιπλέον οικονομικά κίνητρα στους εργαζόμενους τους, απαλλασσόμενες από το βάρος της πρόσθετης φορολόγησης. Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι χωρίς να αυξήσουν τα κόστη τους, οι εταιρείες θα είναι σε θέση να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό τους, να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές ανισότητες και την ανταγωνιστικότητά τους συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Αρχικά θα πρέπει να αυξηθεί το σημερινό πλαίσιο το οποίο παραμένει το ίδιο από το 2004, δηλαδή 6 € ανά ημέρα, με την Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται τόσο χαμηλά. Αύξηση του εν λόγω ποσού γίνεται, είτε όταν ανεβαίνει ο πληθωρισμός, είτε όταν ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός και στην Ελλάδα έχουν συμβεί και τα δύο» εξηγεί στο Fortune Greece η CEO της Edenred, Μαρία Βερούχη, διευκρινίζοντας πως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές το πόσο κυμαίνεται από 8 έως 11 €, σχεδόν στο 22% του μισθού, όταν η αντίστοιχη παροχή στην Ελλάδα αγγίζει το 15%.

Το ποσοστό της μηνιαίας παροχής συγκριτικά με τον κατώτατο μισθό μετά τη νέα αύξηση του τελευταίου στην Ελλάδα, έχει υποχωρήσει στο 13.6% φέρνοντας την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Ακόμη και μετά την αύξηση της ημερήσιας παροχής στα 8€, η Ελλάδα θα συνεχίζει να βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις με αναλογία μηνιαίας παροχής/κατώτατου μισθού στο 18%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ΣΕΒ έχει ζητήσει από τα 6 να πάμε στα 12 ευρώ και αντίστοιχα ο ΣΔΑΔΕ στα 10 ευρώ. Παρότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μελέτες για το ποια θα είναι τα οφέλη από μία τέτοια κίνηση, ενδεχομένως φοβάται ότι θα χάσει τις φορολογικές – εργοδοτικές εισφορές. Όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στην πράξη καθώς οι επιχειρήσεις δε δίνουν εύκολα οριζόντιες αυξήσεις και εμείς μιλάμε για έξτρα κίνητρα που θα διευκολύνουν τη ζωή των εργαζομένων.

Προσθέτει, πως μολονότι δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, στην Ελλάδα υπολογίζεται, κατά προσέγγιση, ότι εκμεταλλεύονται αυτή την παροχή 700.000 με 750.000 εργαζόμενοι, ήτοι το 25% – 30% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, η διόρθωση του ποσού από τα 6€ στα 8€ είναι επικερδής για το κράτος αν αυτή υιοθετηθεί για το 25% των δικαιούχων. Παραδοχή η οποία φαίνεται να είναι αρκετά ρεαλιστική, καθώς από έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 σε συνεργασία με τον ΣΔΑΔΕ και την Focus Barri μόλις μία στις τρεις επιχειρήσεις προχώρησαν σε οριζόντιες αυξήσεις για το σύνολο του προσωπικού τους. Αυτό φυσικά το αποτέλεσμα μπορεί να έχει σημαντικά θετικότερο αποτύπωμα στα κρατικά έσοδα αν συνοδευτεί και από την ψηφιοποίηση των διατακτικών, καθώς στην περίπτωση αυτή διασφαλίζεται η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ στο 100%, καθώς το σύνολο των συναλλαγών θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.

«Από την πλευρά μας έχουμε προτείνει τρόπους έτσι ώστε τα κίνητρα αυτά να μη γίνονται εις βάρος του κράτους, αλλά οι κάρτες αυτές να είναι ψηφιακές, να υπάρχει ονομαστικοποίηση, να είναι σε μηνιαίο επίπεδο – και όχι να δίνονται μαζεμένα χρήματα – προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια ως προς την αξιοποίησή τους».

Επομένως μιλάμε για μια διόρθωση της ημερήσιας παροχής με πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα (προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενίσχυση της διαφάνειας και αύξηση εσόδων από τον ΦΠΑ και φυσικά ένα σημαντικό κοινωνικό μέτρο με άμεσο όφελος σε ότι αφορά στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων).

Πώς θα ενισχυθεί η γυναικεία απασχόληση

Πέρα από τις διατακτικές που μπορεί κάποιος να τις αξιοποιήσει για την καθημερινή του σίτιση ή για αγορά αγαθών σε σούπερ μάρκετ, η παροχή κινήτρων έχει μια ευρύτερη έννοια, κοινωνική. Ειδικά, στη σημερινή εποχή που η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, πολλές γυναίκες καθηλώνονται στο σπίτι, είτε επειδή δεν βρίσκουν παιδικό σταθμό, είτε επειδή η πρόσληψη μιας νταντάς είναι πολύ ακριβό σπορ, και το να κάνει κανείς οικογένεια βασιζόμενος σε έναν και μόνο μισθό, αυτόν του συζύγου, είναι … ρώσικη ρουλέτα.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είναι ουραγός καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό στην Γηραιά Ήπειρο σε ότι αφορά τη γυναικεία απασχόληση, με την κα Βερούχη να τονίζει ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως επίδομα για παιδικό σταθμό, εξοπλισμό για εξ αποστάσεως εργασία, οικονομική βοήθεια για γυναίκα στο σπίτι.

Τέλος, αναφέρει ενδεικτικά ως παράδειγμα τη Γαλλία, η οποία εκτός των διατακτικών σίτισης, οι οποίες έχουν αυξηθεί περαιτέρω και φτάνουν τις 3,791€ ετησίως, έχει θεσμοθετήσει και μία σειρά άλλων εκπτιπτόμενων παροχών για εργαζομένους οι οποίες αθροίζουν συνολικά μη φορολογήσιμες παροχές σε είδος που ξεπερνούν τις 6,000€ ετησίως, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ετήσιο ποσό μη φορολογήσιμων παροχών ανέρχεται στα 1,752€ και αναλύεται στο ποσό των διατακτικών σίτισης (6€*22 εργάσιμες ημέρες *11 μήνες) και στην παροχή σε είδος (300€).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: