Πώς οι δασμοί Τραμπ πλήττουν εργοστάσια και εργαζομένους στην Κίνα – Πώς αντιδρούν οι εταιρείες
- 28/04/2025, 16:45
- SHARE

Ραγδαίες αναταράξεις στην παραγωγή και στο εργατικό δυναμικό της Κίνας προκαλούν οι δασμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. Πολλά εργοστάσια στους βασικούς εξαγωγικούς κόμβους Yiwu και Dongguan αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους, στέλνοντας το μισό προσωπικό σε άτυπες άδειες, ενώ η παραγωγή ειδών χαμηλού κόστους, όπως παιχνίδια και αθλητικά είδη, έχει περιοριστεί δραματικά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Κίνα σχετίζονται με εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ενώ ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις κινεζικές πόλεις φτάνει τα 473 εκατομμύρια. Οι νέοι δασμοί, που αγγίζουν συνολικά πάνω από το 100% της αξίας πολλών προϊόντων, επιτείνουν την κρίση, καθώς οι ελπίδες για μείωση παραμένουν αβέβαιες παρά τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον περί διαλόγου.
Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος: «Η ζημιά από τους νέους δασμούς είναι μεγαλύτερη ακόμα και από αυτήν που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19», υπογραμμίζει ο Ash Monga, CEO της Imex Sourcing Services στην Guangzhou. Οι μικρές επιχειρήσεις, με περιορισμένα αποθέματα ρευστότητας, βρίσκονται αντιμέτωπες με κίνδυνο αφανισμού.
Σε αυτό το κλίμα, οι κινεζικές επιχειρήσεις επιστρατεύουν νέες στρατηγικές. Κατασκευαστές όπως η Woodswool στράφηκαν σε πλατφόρμες livestreaming μέσω Baidu, σημειώνοντας μικρές αλλά κρίσιμες πωλήσεις στην εγχώρια αγορά. Η Baidu προσφέρει πλέον δωρεάν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ εταιρείες όπως η JD.com και η Meituan προσπαθούν να διοχετεύσουν εγχώρια τα προϊόντα που προορίζονταν για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, τα κονδύλια αυτά καλύπτουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνολικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, πολλές εταιρείες εξετάζουν τη μεταφορά παραγωγής σε Ινδία και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ή τη στροφή σε νέες αγορές, όπως η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική. Ενδεικτικά, οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Βραζιλία και την Γκάνα έχουν διπλασιαστεί από το 2018 μέχρι σήμερα.
Η πίεση στις κινεζικές βιομηχανίες αναμένεται να ενταθεί εάν οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ συνεχιστούν, απειλώντας να αναδιαμορφώσουν πλήρως τον παγκόσμιο χάρτη της εφοδιαστικής και της παραγωγής.