Πώς οι δηλώσεις του Τραμπ για την Ταϊβάν έφεραν… πανικό στη μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο;

Πώς οι δηλώσεις του Τραμπ για την Ταϊβάν έφεραν… πανικό στη μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο;
epa07626390 The logo of Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) is displayed during the TSMC Annual general meeting in Hsinchu, Taiwan, 05 June 2019. According to news reports, TSMC is the world's largest dedicated semiconductor foundry, providing the industry's leading process technology and foundry's largest portfolio of process-proven libraries, IPs, design tools and reference flows. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η TSMC είναι ο κυρίαρχος κατασκευαστής προηγμένων τσιπ που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έως smartphones και μαχητικά αεροσκάφη.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε την Τετάρτη η μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), του κορυφαίου κατασκευαστή ημιαγωγών στον κόσμο, μετά από δηλώσεις του υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, για το ότι η Ταϊβάν πρέπει να πληρώνει την Ουάσινγκτον για την ασφάλεια της.

«Γνωρίζω πολύ καλά τους ανθρώπους, τους σέβομαι πολύ. Όντως πήραν περίπου το 100% των δραστηριοτήτων μας στον τομέα των τσιπ. Νομίζω, ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να μας πληρώσει για την άμυνα» είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek στις 25 Ιουνίου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Ξέρετε, δεν διαφέρουμε από μια ασφαλιστική εταιρεία. Η Ταϊβάν δεν μας δίνει τίποτα» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Τσο Τζονγκ-τάι, απαντώντας στα σχόλια του Τραμπ, δήλωσε ότι η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ έχουν καλές σχέσεις παρά την έλλειψη επίσημων δεσμών και είναι αφοσιωμένη στην ενίσχυση της δικής της άμυνας.

«Η Ταϊβάν έχει ενισχύσει σταθερά τον αμυντικό της προϋπολογισμό και έχει επιδείξει την υπευθυνότητά της απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες- υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας και διασφαλίζουμε την ασφάλειά μας» συμπλήρωσε

Το Reuters σημειώνει πως οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, αλλά δεν υπάρχει επίσημη αμυντική συμφωνία. Οι ΗΠΑ δεσμεύονται ωστόσο από τον νόμο να παρέχουν στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει θέσει ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των δικών της υποβρυχίων, και έχει πει πολλές φορές ότι η ασφάλεια του νησιού βρίσκεται στα χέρια της.

Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί ως δικό της έδαφος, έχει διαμαρτυρηθεί για επανειλημμένες κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να ασκήσει πίεση στο δημοκρατικά διοικούμενο νησί, το οποίο απορρίπτει τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αναστατώσει την κινεζική κυβέρνηση με σχόλια που φάνηκε να υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση, μια παρέκκλιση από τη μακροχρόνια αμερικανική θέση της “στρατηγικής ασάφειας”.

Η Ουάσινγκτον και η Ταϊπέι δεν έχουν καμία επίσημη διπλωματική ή στρατιωτική σχέση από το 1979, όταν οι ΗΠΑ άλλαξαν την αναγνώριση στο Πεκίνο και τερμάτισαν μια συνθήκη αμοιβαίας άμυνας.

Η TSMC είναι ο κυρίαρχος κατασκευαστής προηγμένων τσιπ που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έως smartphones και μαχητικά αεροσκάφη, και οι αναλυτές πιστεύουν ότι οποιαδήποτε σύγκρουση για την Ταϊβάν θα αποδεκατίσει την παγκόσμια οικονομία.

Η μετοχή της TSMC, βασικού προμηθευτή της Apple και της Nvidia, έκλεισε με πτώση 2,4% την Τετάρτη.

«Τα σχόλια του Τραμπ ήταν ξεκάθαρα ωμά. Τα βλέπουμε ως πολιτική ρητορική», δήλωσε ο Άλεν Χουάνγκ, αντιπρόεδρος της Mega International Investment Service. «Η TSMC είναι μια εξαιρετική εταιρεία και έχει επικρατήσει στην αγορά έναντι πολλών ανταγωνιστικών εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η TSMC ξοδεύει δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρία εργοστάσια στην αμερικανική πολιτεία της Αριζόνα, αν και λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα παραμείνει στην Ταϊβάν.

Πηγή: reuters.com