Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να συμπληρώσουν τα κενά του παζλ

Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να συμπληρώσουν τα κενά του παζλ
Business team meeting present, investor colleagues consultation and conference new strategy plan business and market growth on financial document graph report, Meeting and Talking. Photo: Shutterstock
Μπορούν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και να ευδοκιμήσουν σε αυτή την εποχή της πρωτοφανούς αναστάτωσης;

Ο περίπλοκος ιστός του παγκόσμιου εμπορίου, που κάποτε θεωρούνταν καταλύτης για την ευημερία, είναι τώρα γεμάτος προκλήσεις που απειλούν τη λεπτή ισορροπία του. Από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την κλιματική αλλαγή έως τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και την οικονομική αβεβαιότητα, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως αντιμετωπίζουν μια πολύπλοκη σειρά ζητημάτων που αναδιαμορφώνουν το τοπίο του διεθνούς εμπορίου. Καθώς ο κόσμος παλεύει με αυτές τις προκλήσεις, το ερώτημα παραμένει: Μπορούν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και να ευδοκιμήσουν σε αυτή την εποχή της πρωτοφανούς αναστάτωσης;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΑΟΝ (https://img.response.aonunited.com/Web/AonUnited/%7B642bad7e-1d1d-4011-a45d-92ebc7cf3f06%7D_Aon_ClientTrendsReport2024_Trade.pdf?utm_source=eloqua&utm_medium=email&utm_campaign=b_0_fi__all_crs_em-mac_emea_r2&utm_content=__) η γεωπολιτική αστάθεια είναι η κύρια ανησυχία για τις επιχειρήσεις. Είδαμε τον αντίκτυπό του τους τελευταίους μήνες στη Μέση Ανατολή και — για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα — στην Ουκρανία. Το εμπόριο μεταξύ γεωπολιτικά απομακρυσμένων οικονομιών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών, αλλά σχεδόν το 40% του εμπορίου σε παγκόσμια συγκεντρωμένα προϊόντα.

Η Διώρυγα του Σουέζ χρησιμοποιείται από περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων φορτηγών πλοίων. Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης, που συνδέονται με τον πόλεμο στη Γάζα, το μέσο παγκόσμιο κόστος για τη μεταφορά ενός εμπορευματοκιβωτίου μήκους 40 ποδιών έχει διπλασιαστεί καθώς τα πλοία, που παραδοσιακά ακολουθούσαν τη διαδρομή Ερυθρά Θάλασσα-Διώρυγα του Σουέζ, επέλεξαν να διασχίσουν την Αφρική.

Αυτή η παράκαμψη προσθέτει επιπλέον δύο εβδομάδες στο ταξίδι, με αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος καυσίμων και εργασίας — το οποίο τελικά μετακυλίεται στην επιχείρηση και στους καταναλωτές. Είναι σαφές ότι η αλλαγή δρομολόγησης των ναυτιλιακών λωρίδων έχει τη δυνατότητα για εκτεταμένες συνέπειες πέρα ​​από επηρεάζονται άμεσες τοποθεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» από τους εμπορικούς περιορισμούς

Εκτός από τη γεωπολιτική ένταση, ο αριθμός των νέων παγκόσμιων εμπορικών περιορισμών αυξάνεται σταθερά από έτος σε έτος. Υπήρξαν περισσότεροι από 3.000 νέοι περιορισμοί το 2023, από περίπου 650 περιορισμούς που εισήχθησαν το 2017.

Εν τω μεταξύ, οι υποχρεώσεις για το κλίμα αποτελούν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις που διακινούν αγαθά και εμπορεύματα παγκοσμίως. Ο ναυτιλιακός κανονισμός που θεσπίστηκε το 2020 απαιτεί από τους πλοιοκτήτες και τους φορείς εκμετάλλευσης να μειώσουν τις εκπομπές θείου κατά 85%. Τα νέα καθαρότερα καύσιμα μπορεί να είναι πάνω από 25% πιο ακριβά, αντιπροσωπεύοντας άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Ο κίνδυνος της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι περίπλοκος, πολύπλευρος και δαπανηρός, με διακοπές που επηρεάζουν σημαντικά τόσο την επιχειρηματική όσο και την οικονομική απόδοση. Κοιτάζοντας το μέλλον, οι οργανισμοί πρέπει να λάβουν υπόψη τους επιχειρηματικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον προμηθευτή τους στρατηγική τοποθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού κινδύνου και της τρομοκρατίας, της διαφθοράς και της δωροδοκίας, καθώς και των κινδύνων που σχετίζονται με αδύναμους νομικούς και ρυθμιστικούς ελέγχους, επισημαίνεται στην έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως επηρεάζονται οι εξαγορές και συγχωνεύσεις

Η μακροοικονομική αστάθεια και τα ολοένα και πιο περίπλοκα ρυθμιστικά καθεστώτα έχουν επηρεάσει τη δυναμική της αγοράς συγχωνεύσεων και εξαγορών τα τελευταία δύο χρόνια. Η πρόσβαση σε κεφάλαια γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με τα αυξημένα επιτόκια να κάνουν το κόστος δανεισμού πιο ακριβό.

Σε απάντηση, ορισμένοι dealmakers διερεύνησαν εναλλακτικές πηγές κεφαλαίου, ενώ άλλοι σταμάτησαν τη συναλλακτική δραστηριότητα μέχρι να αρχίσει να εξομαλύνεται η οικονομική αστάθεια. Αυτό οδήγησε σε μείωση του όγκου συναλλαγών κατά 11% το πρώτο εξάμηνο του 2023, 35% κάτω από τα υψηλά του 2021, σύμφωνα με το R&A 2023 Risk in Review της Aon.

«Οι μακροοικονομικοί παράγοντες πιέζουν πράγματι τους πελάτες και δημιουργούν αντίθετους ανέμους για συγχωνεύσεις και εξαγορές», λέει ο Gary Blitz, Συνδιευθύνων Σύμβουλος για τις Υπηρεσίες Συναλλαγών Μ&Α. «Όμως τους τελευταίους τρεις έως έξι μήνες, βλέπουμε την αγορά να ανακάμπτει καθώς η αστάθεια που προέρχεται από αυτούς τους παράγοντες υποχωρεί». Αυτό θα πρέπει να αποτελεί καλό οιωνό για την ευρύτερη δυναμική του εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο παράγοντας του ESG

Εκτός από τις οικονομικές και λειτουργικές επιπτώσεις της μακροοικονομικής αστάθειας, οι περιβαλλοντικές κοινωνικές πιέσεις και οι πιέσεις διακυβέρνησης (ESG) βρίσκονται στο επίκεντρο των dealmakers παγκοσμίως. Δεν είναι απλώς μια υπεύθυνη επιλογή, αλλά μια στρατηγική επιταγή. Από την προσέλκυση επενδυτών και καταναλωτών, μέχρι την προώθηση της δέσμευσης των εργαζομένων και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, η υιοθέτηση των αρχών ESG έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι για τις μελλοντικές επιχειρήσεις.

Οι επενδυτές, επίσης, ανεβάζουν τον πήχη και απαιτούν την αποκάλυψη πιο αναλυτικών πληροφοριών ESG από ποτέ. Ποσοστό 96% των dealmakers που ερωτήθηκαν στην πρόσφατη αναθεώρηση κινδύνου συγχωνεύσεων και εξαγορών της Aon αναμένουν ότι ο έλεγχος ESG στις συμφωνίες θα αυξηθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Ενώ το 24% λέει τώρα ότι οι περιβαλλοντικές διαφορές είναι η πιο πιεστική ανησυχία τους για ESG. Οι συνετοί επενδυτές που κεφαλαιοποιούν τις τρέχουσες συνθήκες και παραμένουν μπροστά από τις αναπτυσσόμενες τάσεις θα βρουν δρόμους προς την επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να προετοιμαστούν για την αλλαγή

Υπάρχουν τρεις ευκαιρίες που πρέπει να λάβουν υπόψη οι επιχειρήσεις κατά την πλοήγηση στον κίνδυνο για το παγκόσμιο εμπόριο. Η ενίσχυση της ορατότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τον μετριασμό του κινδύνου σύμφωνα με την ΑΟΝ. Η αξιοποίηση δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων για την οικοδόμηση διαφάνειας γύρω από τους πιο σημαντικούς προμηθευτές της κάθε επιχείρησης, τη γεωγραφική τους θέση και την εξάρτησή τους από τρίτους θα είναι κρίσιμη καθώς εξελίσσονται οι κίνδυνοι. Η επίγνωση του κόστους των αστοχιών της εφοδιαστικής αλυσίδας θα βοηθήσει τους ηγέτες να λάβουν προληπτικά μέτρα για να επενδύσουν στον μετριασμό των υφιστάμενων κινδύνων και των πιθανών επιπτώσεών τους.

Ενώ οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να επηρεάσουν το πότε και πώς οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται τα κεφάλαιά τους, είτε μέσω εσωτερικών επενδύσεων ή εξωτερικών συναλλαγών τα δεδομένα και τα αναλυτικά στοιχεία θα παραμείνουν το θεμέλιο για καλύτερες αποφάσεις.

Η ΑΟΝ αναφέρει επίσης πως οι εξειδικευμένες λύσεις είναι κρίσιμες για να βοηθήσουν τους οργανισμούς να περιηγηθούν στην αστάθεια και να μετριάσουν τους κινδύνους που ενυπάρχουν στο εμπόριο μέσω της διαχείρισης κινδύνου της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της επιδίωξης περίπλοκων συναλλαγών συγχωνεύσεων και εξαγορών. Οι γνώσεις που βασίζονται σε δεδομένα επιτρέπουν στους ηγέτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τους σημαντικούς κινδύνους και τον τρόπο αντιμετώπισης πιθανών ανοιγμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: