Πώς Ολυμπιακοί Αγώνες και Euro «απογειώνουν» τη γαλλική και τη γερμανική οικονομία

Πώς Ολυμπιακοί Αγώνες και Euro «απογειώνουν» τη γαλλική και τη γερμανική οικονομία
epa11408843 A view of the Eiffel tower with the Olympic rings in Paris, France, 13 June 2024. The Olympic rings were installed on the Eiffel Tower 50 days before the start of the Paris 2024 Olympic and Paralympic Games. EPA/Mohammed Badra Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα εκατομμύρια των τουριστών που θα συρρεύσουν στη γαλλική πρωτεύουσα θα δημιουργήσουν μια άνευ προηγουμένου ζήτηση για διαμονή, με τις τιμές των ξενοδοχείων να εκτοξεύονται.

Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι από τις 16 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, αναμένεται να προσελκύσουν τη μερίδα του λέοντος του διεθνούς τουρισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της DBRS Morningstar.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα από τα αθλητικά γεγονότα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο. Τα εκατομμύρια των τουριστών που θα συρρεύσουν στη γαλλική πρωτεύουσα θα δημιουργήσουν μια άνευ προηγουμένου ζήτηση για διαμονή, με τις τιμές των ξενοδοχείων να εκτοξεύονται. Η Accor, η μεγαλύτερη εταιρεία ξενοδοχείων στην Ευρώπη με περίπου 1.700 ξενοδοχεία στη Γαλλία, αναμένει αύξηση 2% στα έσοδα του γαλλικού τμήματός της, παρά την οριακή βελτίωση στις παγκόσμιες δραστηριότητές της.

Στο Παρίσι, οι τιμές των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν αυξηθεί έως και 70% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2024. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στη Γερμανία, όπου οι τιμές των ξενοδοχείων στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν το EURO 2024 έχουν αυξηθεί κατά 57%.

Αν και η πλειονότητα των τουριστών θα κατευθυνθεί στο Παρίσι, οι οικονομικές επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη τη Γαλλία. Η Oxford Economics αναμένει αύξηση 5% στους επισκέπτες σε όλη τη χώρα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αεροπορικές εταιρείες στη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και άλλες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είναι πιθανό να επωφεληθούν, αυξάνοντας τη χωρητικότητα των θέσεων στις πόλεις της διοργάνωσης και προσφέροντας υψηλότερα κέρδη και καλύτερους συντελεστές πληρότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και οι λοιποί πάροχοι καταλυμάτων είναι οι μεγαλύτεροι άμεσα ωφελημένοι από την αύξηση των δαπανών, ενώ τα εστιατόρια και τα μπαρ θα καταγράψουν επίσης ώθηση. Σύμφωνα με την Euromonitor International, οι επισκέπτες αυτών των αθλητικών εκδηλώσεων ξοδεύουν περισσότερα από τους κανονικούς τουρίστες.

Η SSP Group Plc, παγκόσμιος φορέας εκμετάλλευσης καταστημάτων εστίασης σε χώρους μεταφορών, αναμένει ένα ισχυρό καλοκαίρι καθώς ο τομέας ανακάμπτει μετά την πανδημία, με τον αριθμό των ευρωπαίων επιβατών να αυξάνεται λόγω αυτών των αθλητικών εκδηλώσεων.

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair, η easyJet και η Wizz Air, αναμένουν ρεκόρ αριθμού επιβατών και κερδών για το φετινό καλοκαίρι. Επιπλέον, η Air France αναμένει να μεταφέρει 125.000 πελάτες ημερησίως αυτό το καλοκαίρι, αριθμός παρόμοιος με τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Όσον αφορά στις λιανικές πωλήσεις, οι αναλυτές αναμένουν θετική επίδραση για τους λιανοπωλητές που ειδικεύονται σε τρόφιμα, ποτά και είδη αθλητικής ένδυσης, ενώ οι υπόλοιποι λιανοπωλητές είναι πιθανό να δουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται ελαφρώς.

Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της UEFA είναι από τα πιο δημοφιλή αθλητικά γεγονότα στον κόσμο, προσελκύοντας δισεκατομμύρια θεατές. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το EURO 2024 θα ενισχύσει τις πωλήσεις των μπαρ και των παμπ. Παρά τη βραχυπρόθεσμη ώθηση σε όλους τους κλάδους των ταξιδιών και της φιλοξενίας, δεν προβλέπουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μετά το τέλος των δύο αυτών εκδηλώσεων, με τα πρότυπα των εσόδων να επιστρέφουν στις κανονικές τους τάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: