Πώς όλος ο κόσμος έγινε εθισμένος στο χρέος

Πώς όλος ο κόσμος έγινε εθισμένος στο χρέος

Ο αποπληθωρισμός και η συρρίκνωση των οικονομιών οδηγούν την παγκόσμια οικονομία σε μια μοιραία πορεία.

Στα 57 τρισεκατομμύρια δολάρια έχει φτάσει η συνολική αύξηση του παγκόσμιου χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου, από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οκτώ χρόνια πριν. Στο ποσό αυτό καταλήγει η πολυετής έρευνα του ινστιτούτου οικονομικών αναλύσεων McKinsey Global Institute, όπως παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό, κατά στην τελευταία δημοσίευση των αποτελεσμάτων της. Την έρευνα παρουσίασε τη Δευτέρα και η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, παραθέτοντας τα δικά της χρήσιμα συμπεράσματα.

Κοιτώντας τον παρακάτω χάρτη μπορεί κάποιος να παρατηρήσει εύκολα τα αποτελέσματα αυτής της οκταετούς περιόδου. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες βρίσκονται πνιγμένες στα χρέη, ενώ ο ανεπτυγμένος κόσμος παλεύει να απαλλαγεί από το βάρος που του άφησε η περίοδος στασιμότητας της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey, το παγκόσμιο κρατικό χρέος αυξήθηκε κατά 25 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2007, ενώ αν συνυπολογιστεί και το χρέος των ιδιωτών το ποσό εκτοξεύεται στα 57 τρισεκατομμύρια. Μια αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 17%.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών υπολογίζει πως όλη αυτή την περίοδο το κρατικό χρέος των χωρών του G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ)  αυξήθηκε από το 40% στο 120% του συνολικού ΑΕΠ τους. Επιπλέον, η Κίνα είδε το χρέος της να αυξάνει από τα 7 στα 28 τρισεκατομμύρια.

Καμία από τις αναπτυγμένες οικονομίες δεν μπόρεσε να μειώσει το συνολικό της χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο) σε σχέση με το ΑΕΠ της. Ενδεικτικά μόλις πέντε από τις αναπτυσσόμενες αγορές (Ισραήλ, Αργεντινή, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ρουμανία) μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν κάτι τέτοιο.

Η παγκόσμια αποπληθωριστική τάση έχει αυξήσει τις χώρες που χρωστούν και τα επιτόκια που πληρώνουν για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Η μίξη του αποπληθωρισμού και της συρρίκνωσης της οικονομίας, που παρατηρείται κυρίως στην Ευρωζώνη, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η μείωση του χρέους είναι κάτι πολύ δύσκολο να συμβεί, καθώς οι λύσεις είναι ελάχιστες.

Όπως θυμίζει η Daily Telegraph, η κατάσταση με τις χρεωμένες χώρες πλησιάζει στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 200 ετών. Το συμπέρασμα αυτό, άλλωστε, οδήγησε στις αρχές του 2014 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δηλώσει πως το μόνο που μπορεί να σώσει πια την παγκόσμια παρτίδα είναι ένα κύμα «κουρέματος» των χρεών, φορολόγησης των καταθέσεων και αύξησης του πληθωρισμού.