Πώς ομάδες και πρωταθλήματα υιοθετούν την τεχνολογία για τους φιλάθλους με προβλήματα όρασης

Πώς ομάδες και πρωταθλήματα υιοθετούν την τεχνολογία για τους φιλάθλους με προβλήματα όρασης
Photo: Shutterstock
Το NBA, η Premier League και άλλα κορυφαία πρωταθλήματα συνεργάζονται με startups για να προσφέρουν σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης μια νέα, απτική εμπειρία αγώνα σε πραγματικό χρόνο.

Μια νέα εποχή προσβασιμότητας ξημερώνει στα παγκόσμια γήπεδα, καθώς οι επαγγελματικές αθλητικές ομάδες ενώνουν δυνάμεις με startups τεχνολογίας για να προσφέρουν στους τυφλούς και σε άτομα με μειωμένη όραση μια νέα, βιωματική εμπειρία αγώνα. Μέσα από καινοτόμες συσκευές αφής —όπως οι ταμπλέτες της OneCourt και άλλων εταιρειών— οι φίλαθλοι μπορούν να “αισθανθούν” το παιχνίδι, να ακολουθήσουν την πορεία της μπάλας σε πραγματικό χρόνο και να συμμετέχουν στη δράση, ακόμη κι αν δεν μπορούν να τη δουν.

Η OneCourt, startup με έδρα το Σιάτλ, πρωτοπορεί με τα «tactile tablets» της: επιφάνειες που αναπαριστούν τον αγωνιστικό χώρο και δονείται εκεί όπου εξελίσσεται το παιχνίδι. Όταν, για παράδειγμα, γίνεται σουτ ή μπαίνει καλάθι, το σημείο της ταμπλέτας αντιδρά με δόνηση. Οι συσκευές συνδέονται με τα επίσημα real-time δεδομένα του NBA και επιτρέπουν στο χρήστη να βιώσει κάθε φάση του παιχνιδιού με απτικό τρόπο.

Ομάδες του NBA όπως οι Phoenix Suns, οι Portland Trail Blazers και οι Sacramento Kings έχουν ενσωματώσει τη χρήση της τεχνολογίας σε όλους τους εντός έδρας αγώνες τους, με τη στήριξη της Ticketmaster και του ιδρύματος Phoenix Suns/Mercury. Το ίδιο ισχύει και για οργανισμούς όπως η Major League Baseball, η Premier League και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που πειραματίζονται με παρόμοιες λύσεις.

Παρόμοιες τεχνολογίες εφαρμόζουν και άλλες εταιρείες: η γαλλική Touch2see, που συνεργάζεται με το MLS και το Ράγκμπι, χρησιμοποιεί μαγνητικό δείκτη που κινείται επάνω σε ανάγλυφη επιφάνεια, ενώ η ιρλανδική Field of Vision δίνει έμφαση στην ελαφριά κατασκευή και φορητότητα των συσκευών της.

Η εμπειρία των χρηστών είναι συγκινητική. Ο Jordan Moon, διευθυντής του οργανισμού Saavi Services for the Blind στο Φοίνιξ, περιέγραψε πώς ένιωσε για πρώτη φορά «μέσα στο παιχνίδι» χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσει κάποιον τι συνέβη. Άλλοι χρήστες, όπως ο πρώην βλέπων Macaulay Beasley, τόνισαν πόσο τους βοήθησε να ξαναζήσουν την ένταση και τον παλμό που είχαν χάσει.

Ωστόσο, η τεχνολογία δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Προβλήματα σύνδεσης, περιορισμένος αριθμός συσκευών ανά αγώνα και ελλιπής εκπαίδευση προσωπικού εξυπηρέτησης φιλάθλων παραμένουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Επιπλέον, οι συσκευές είναι προς το παρόν διαθέσιμες μέσω χορηγιών ή σύντομων συνεργασιών, κάτι που γεννά ανησυχίες για τη βιωσιμότητά τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο να καταλήξουν αυτές οι λύσεις ως «disability dongles» — καλοπροαίρετες αλλά πρόχειρες τεχνολογίες που εγκαταλείπονται γρήγορα.

Ο ιδρυτής της OneCourt, Jerred Mace, δηλώνει αποφασισμένος να αποφύγει αυτό το σενάριο, επεκτείνοντας την τεχνολογία και για οικιακή χρήση από το 2026, ώστε οι φίλαθλοι να έχουν πρόσβαση ανεξαρτήτως τοποθεσίας. Άλλες εταιρείες δίνουν έμφαση στη βελτίωση της αλληλεπίδρασης, στην ακουστική περιγραφή και στη φορητότητα.

Παρά τις δυσκολίες, το κίνημα για καθολική πρόσβαση στον αθλητισμό κερδίζει έδαφος. Οι φίλαθλοι με οπτική αναπηρία δεν περιορίζονται πια στην περιγραφή τρίτων — μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, να αισθάνονται τον παλμό του γηπέδου και να απολαμβάνουν τη μαγεία του αθλητισμού όπως όλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com