Πώς περνούν χιλιάδες επιχειρήσεις στα χέρια των τραπεζών
- 16/10/2016, 14:39
- SHARE
Το «γερμανικό μοντέλο» εξυγίανσης των «κόκκινων» επιχειρήσεων που επιθυμούν τράπεζες και δανειστές.
Στις τράπεζες αναμένεται να περάσουν πάνω από 300 – 400 χιλιάδες «κόκκινες» επιχειρήσεις με την επιβολή του λεγόμενου και «γερμανικού μοντέλου».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας του Σαββάτου», εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατατεθεί διάταξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα για άμεση μετατροπή του χρέους σε μετοχές σε περίπτωση που ο βασικός μέτοχος ή οι μέτοχοι χρωστούν.
Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες θα αναλαμβάνουν τη διοίκηση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, θα ορίζουν δικούς τους επιτρόπους, θα λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις και θα προχωρούν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που κρίνουν βιώσιμο.
Σύμφωνα με την Ημερησία, το «γερμανικό μοντέλο» προτάθηκε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, ενώ φέρεται να το ζητά επιμόνως τόσο η πλευρά των δανειστών όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που έχουν δώσει δισεκατομμύρια ως δάνεια σε επιχειρήσεις.
Άλλωστο ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας ανοιξε παράθυρο για τη μετοχοποίηση των χρεών των επιχειρήσεων στις τράπεζες. Μιλώντας στην εξεταστική επιττροπή της Βουλής, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετοχοποίηση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να εισέρχονται νέοι μέτοχοι στις επιχειρήσεις. Και ανέφερε ότι στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια», εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού, είναι και το μέτρο της αποχώρησης των μετόχων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην εξυγίανση των εταιρειών.
Δηλαδή οι τράπεζες θα μπορούν να μετοχοποιούν τα δάνεια μιας υπερχρεωμένης εταιρείας, να αποκτούν το πλειοψηφικό πακέτο και να καθορίζουν το business plan εξυγίανσης. Αν ο μεγαλομέτοχος δεν συνεργάζεται στο σχέδιο, θα μπορεί να αποβληθεί με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι τράπεζες θα μπορούν στην κυριολεξία να εκδιώξουν όποιον ή όποιους μετόχους δεν αποδέχονται προτάσεις που θα οδηγήσουν στη σωτηρία της επιχείρησης. Οι διοικήσεις των τραπεζών θα μπορούν να ορίζουν διοίκηση, καθώς λόγω των υψηλών δανείων σε καθυστέρηση είναι ουσιαστικά τα «αφεντικά» της εκάστοτε εταιρείας.