POS: Πόσο ενίσχυσε τα κρατικά έσοδα η διασύνδεση με τις ταμειακές

POS: Πόσο ενίσχυσε τα κρατικά έσοδα η διασύνδεση με τις ταμειακές
Customer using credit card for payment to owner at cafe restaurant, cashless technology and credit card payment concept Photo: Shutterstock
Στα 47,7 δισ. ευρώ οι εισπράξεις το 2024. «Κλειδί» η εξάλειψη των μετρητών στον τριτογενή τομέα.

Στα 2,66 δισ. ευρώ ανήλθαν τα δημόσια έσοδα από την πλήρη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, μεταρρύθμιση που οδήγησε σε έκρηξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην οικονομία και ειδικά σε κλάδους που βασίζονται σε συναλλαγές με τελικούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το 2024 οι εισπράξεις μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών ανήλθαν σε 47,7 δισ. ευρώ με αύξηση κατά 8,3 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2023.

Η ΑΑΔΕ διαπίστωσε σημαντική βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και ενίσχυση των δημοσίων εσόδων χάρης στην ηλεκτρονική τιμολόγηση που εξασφαλίζει ότι οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω καρτών συνοδεύονται από φορολογικά παραστατικά. Τα οφέλη αποτυπώθηκαν σε μείωση της φοροδιαφυγής, ειδικά στον τριτογενή τομέα, δηλαδή επιχειρήσεις από το χώρο του εμπορίου, της εστίασης, των υπηρεσιών, των μεταφορών που συναλλάσσονται κυρίως με τους καταναλωτές. Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές διεύρυνε τη χρήση καρτών στις συναλλαγές και ταυτόχρονα τη διαφάνεια φέρνοντας έτσι περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία από ΦΠΑ και φορολογητέα ύλη που υπό άλλες συνθήκες θα είχα αποκρυβεί.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 8,3 δισ. ευρώ σε ηλεκτρονικές πληρωμές ενώ από αυτά τα 7,5 δισ. ευρώ αφορούν υπηρεσίες στον τριτογενή τομέα. Συνολικά περιορίστηκε πέρυσι η χρήση μετρητών και συναλλαγές αξίας 5,3 δισ. ευρώ που θα γίνονταν με μετρητά έγιναν ηλεκτρονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε 215 από τους 282 κλάδους του τριτογενούς τομέα, μειώθηκε η χρήση μετρητών ενώ σε 241 κλάδους καταγράφηκε αύξηση φορολογικών εσόδων. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων σε απόλυτο μέγεθος καταγράφηκαν σε δραστηριότητες λιανικού εμπορίου, πάνω από 3 δισ. ευρώ και στην εστίαση, σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ ενώ σε ποσοστό προηγείται ο τομέας παροχής συμβουλών για Η/Υ (+2.459%), η εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων (+469%), η εκμετάλλευση ταξί (+221%) κ.α.. Η μείωση της χρήσης μετρητών σε 215 κλάδους του τριτογενή τομέα ευνόησε την σημαντική αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Μάλιστα σύμφωνα με τη μελέτη της ΑΑΔΕ εκτιμάται ότι το 1/3 από τα επιπλέον 2,66 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν οφείλεται στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και το υπόλοιπο στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο τζίρος (εισπράξεις) που δήλωσαν οι επιχειρήσεις το 2024 αυξήθηκε κατά 22,23 δισ. ή 5,8%, από 381,4 δισ. το 2023 σε 403,66 δισ. το 2024. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ανάπτυξη, αλλά και στην αποκάλυψη φορολογητέας ύλης. Επίσης, ο καθαρός τζίρος (έσοδα μείον έξοδα) στον οποίο επιβάλλεται ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 9,88 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο ή σε ποσοστό 12%. Δηλαδή, ως ποσοστό, σημείωσε διπλάσια αύξηση από την ετήσια αύξηση του 5,8% που είχαν τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της ΑΑΔΕ βασίζεται στην εκτίμηση του ΙΟΒΕ ότι κάθε 10 ευρώ αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών αποδίδουν 0,67 ευρώ από έσοδα ΦΠΑ που έμεναν αδήλωτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: