Πώς πραγματικά βλέπει ο Τραμπ την Μέρκελ και την Ευρώπη
- 04/06/2017, 10:36
- SHARE
Μια ανάλυση των κινήσεων του Αμερικανού προέδρου που δείχνει από την πρώτη σχεδόν μέρα τις διαθέσεις του για τον υπόλοιπο κόσμο.
Η έξοδος των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα ήταν χειρονομία για τους ψηφοφόρους του, εκτιμά στην DW ο Τζάκσον Τζέινς, διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σύγχρονων Γερμανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον Τζάκσον Τζέινς, «ο Τραμπ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ρυθμούς προεκλογικού αγώνα και θέλει να απευθύνεται σε μία και μόνο ομάδα πολιτών: στους ψηφοφόρους του. Αυτό δεν κατέστη σαφές μόνο στο θέμα της συμφωνίας του Παρισιού αλλά και κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες».
Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας επισήμανε στην DW ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «απευθύνει τον λόγο σε αυτούς που τον έφεραν στον Λευκό Οίκο, σε ανθρώπους που νιώθουν αδικημένοι» και «στους ανέργους ή σε όσους φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους».
Η σκληρή κριτική του Ντόναλντ Τραμπ κατά των ευρωπαϊκών χωρών -ιδιαίτερα της Γερμανίας κυρίως με αφορμή το εξαιρετικά υψηλό εμπορικό της πλεόνασμα- εξηγείται σύμφωνα με τον Τζάκσον Τζέινς ως εξής: «Η Άνγκελα Μέρκελ δεν σημαίνει για τον Τραμπ μόνο Γερμανία αλλά Ευρώπη. Και αυτός θεωρεί την Ευρώπη ανταγωνιστή, όχι εταίρο. Προφανώς δεν κατανοεί τι σημαίνει η Ευρώπη ως σύνολο και πόσο σύνθετο είναι αυτό. Η Μέρκελ δεν είναι αντίπαλος μεν, αλλά ανταγωνίστρια γι’ αυτόν».
Ο Τζάκσον Τζέινς θεωρεί απίθανο να υπάρξει πολιτική διαδικασία καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου και καλεί την Ευρώπη να παραμείνει δραστήρια
Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας δεν ελπίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει τακτική, θεωρεί ωστόσο ρεαλιστικό ότι όσο εξακολουθεί να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο θα προκαλεί αντιδράσεις, όχι μόνο εκ μέρους των Δημοκρατικών αλλά και από μέλη των Ρεπουμπλικάνων που θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ «να μην απομονωθούν».
Ο Τζάκσον Τζέινς θεωρεί απίθανο να υπάρξει πολιτική διαδικασία καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου και καλεί την Ευρώπη να παραμείνει ενεργή και δραστήρια απέναντι στις ΗΠΑ του Τραμπ. «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υπενθυμίζουν στις ΗΠΑ ξανά και ξανά ότι είναι καλύτερο τα προβλήματα να επιλύονται από κοινού –είτε πρόκειται για το Ιράν, είτε για τη Συρία, είτε για το παγκόσμιο κλίμα. Είναι καθήκον των Ευρωπαίων να είναι ενεργοί σε αυτό το πεδίο.»
Πηγή: DW
Διαβάστε ακόμη: Τι σημαίνει πραγματικά η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού