Πώς πρέπει να μιλούν οι CEOs όταν η μετοχή της εταιρείας τους «βουτάει»
- 11/04/2025, 16:01
- SHARE

Της Lila MacLellan
Σε μια κρίση, οι ηγέτες πρέπει να είναι ειλικρινείς. Οι εργαζόμενοι σέβονται τους διευθύνοντες συμβούλους που αντιστέκονται στην παρόρμηση να κρύψουν τη σοβαρότητα μιας ασταθούς κατάστασης και προτιμούν να ακούν αλήθειες από έναν διευθύνοντα σύμβουλο σε περιόδους αναταραχών, ακόμη και όταν το μήνυμα είναι μια αναγνώριση ανησυχιών.
«Υπάρχουν τόσοι πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι που πιστεύουν ότι πρέπει να μιλάμε χαρούμενα, ή να δείχνουμε αισιοδοξία ή να αφήνουμε τους ανθρώπους να κοιτάζουν τη θετική πλευρά», λέει ο David Dotlich, πρόεδρος και ανώτερος συνεργάτης της Korn Ferry, ο οποίος συμβουλεύει τους CEO εταιρειών που ανήκουν στη λίστα Fortune 500. Όμως, ενώ οι ηγέτες πρέπει να φιλοδοξούν να είναι αισιόδοξοι και το να έχουν ψυχραιμία είναι συχνά απαραίτητο, προσθέτει: «νομίζω επίσης ότι ως ηγέτης, πρέπει να είσαι ρεαλιστής».
Να τι λένε οι κορυφαίοι ειδικοί επί θεμάτων ηγεσίας σχετικά με την επικοινωνία με τους υπαλλήλους σε ασταθείς περιόδους.
Να θυμάστε ότι οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται τους εργοδότες τους για πληροφορίες – και μιλήστε τους
Ο Peter Cappelli, καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι έρευνες έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι έψαχναν στους ηγέτες της εταιρείας τους πληροφορίες σχετικά με τον ιό, τα εμβόλια και την ασφάλεια. Γνωρίζοντας αυτό το πλαίσιο, λέει ο Cappelli, οι ηγέτες δεν θα πρέπει να διστάζουν να μιλήσουν στους υπαλλήλους για το τρέχον χάος στις αγορές.
«Οι άνθρωποι επινοούν απαντήσεις και εξηγήσεις όταν δεν τους λες τίποτα», λέει. «Πείτε, ‘Κοιτάξτε, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Πιστεύουμε ότι η επιχείρησή μας φαίνεται να πηγαίνει καλά. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα τα άλλα γεγονότα και δεν έχουμε σχέδια να κάνουμε κάτι δραματικό εκτός από το να περιμένουμε και να δούμε’», λέει.
Αναγνωρίστε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για τη δουλειά τους και τα συνταξιοδοτικά πακέτα τους
Οι εργαζόμενοι σε όλες τις ΗΠΑ είναι αγχωμένοι αυτή τη στιγμή καθώς παρακολουθούν τις αποταμιεύσεις τους για τη συνταξιοδότηση και την αξία των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών τους να μειώνονται. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να δείχνουν ενσυναίσθηση στους εργαζομένους τους χωρίς να δίνουν υποσχέσεις που δεν είναι ρεαλιστικές, λέει ο Dotlich.
Δείξτε στους επενδυτές ότι δίνετε προσοχή
Σε κάποιο βαθμό, οι επενδυτές δεν διαφέρουν τόσο από τους υπαλλήλους: Ψάχνουν για σημάδια ότι ένας ηγέτης αξιολογεί την κατάσταση.
«Με τους επενδυτές, μπορείτε να παρουσιάσετε ένα σωρό σενάρια που καταλαβαίνετε», λέει ο Cappelli. «Πρέπει να τους πείτε ότι κατανοείτε τι θα έκαναν οι δασμοί στην επιχείρησή σας και ότι προσπαθείτε να καταλάβετε πώς να ανταποκριθείτε καλύτερα σε αυτούς».
Ο Adam Galinsky, καθηγητής στο Columbia Business School, συμφωνεί, υποστηρίζοντας ότι οι CEO μπορεί να θέλουν να μοιραστούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους με τους επενδυτές. Για παράδειγμα, μπορούν να πουν κάτι του τύπου: «Αυτά είναι τα δύο βήματα που πιθανότατα πρόκειται να λάβουμε εάν ισχύσουν οι δασμοί και ορίστε τι θα κάνουμε εάν υπάρξει παύση 90 ημερών», λέει ο Galinsky. Οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ηγέτες «σκέφτονται κατά περίπτωση και στρατηγικά», προσθέτει.
Μην αναβάλλετε την επικοινωνία όσο περιμένετε περισσότερες πληροφορίες
Ο Galinsky τονίζει την αξία της επικοινωνίας αυτή τη στιγμή, ακόμα κι αν είναι δελεαστικό να πείτε στον εαυτό σας ότι θα έχετε περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις του προέδρου αύριο.
«Δεν είναι αυτό που θέλει ο κόσμος», επισημαίνει. «Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε για πλήρεις πληροφορίες πριν επικοινωνήσετε το μήνυμά σας».
Επικεντρωθείτε στην αντιστροφή των δασμών
Αν και οι δασμοί έχουν σίγουρα κάποιους υποστηρικτές, η συντριπτική πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου είναι εναντίον τους. Η Kelly Shue, καθηγήτρια οικονομικών στο Yale School of Management, πιστεύει ότι είναι «ηλίθιοι» και προτείνει στους CEO που διαφωνούν με τους δασμούς να αναλάβουν δράση ενόψει μιας επικείμενης κρίσης.
«Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν για τις επιχειρήσεις τους, για να σώσουν τους εργαζομένους τους και να κρατήσουν ανοιχτό τον δρόμο τους προς τα μελλοντικά κέρδη, είναι να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτούς τους δασμούς», λέει.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να αφιερώνουν τον χρόνο και την ενέργειά τους στην άσκηση πιέσεων για ανατροπή των δασμών, λέει, στηριζόμενοι σε οποιαδήποτε εξουσία έχουν μέσω πολιτικών δωρεών, πολιτικής επιρροής ή αγωγών.
«Δεν είναι ώρα για παρηγορητικά λόγια», λέει η Shue. «Πρέπει να αναλάβουν δράση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ συντονίζουν τις δράσεις τους για τους δασμούς του Τραμπ
- Η πίεση των δισεκατομμυριούχων και η… ευελιξία χωρίς πλάνο – Το παρασκήνιο της αναδίπλωσης Τραμπ
Πηγή: Fortune.com