Πώς ψηφίζουν τα ελληνικά αντισυστημικά κόμματα τους νόμους της ΕΕ

Πώς ψηφίζουν τα ελληνικά αντισυστημικά κόμματα τους νόμους της ΕΕ
Images of the Greek parliament that used to be the Old Royal Palace, overlooking Syntagma Square, Athens, Greece, on 16 November 2017. Completed in 1843 it has been the home of the Greek parliament since 1934. Greek flag flying on the building. The iconic solideisr in their uniforms guarding the building and the Tomb of the Unknown Solider are called Evzones (Parliament House guards) and they are marching every half hour. There is also the famous Changing of the Guard ceremony taking place there every day. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τα βασικά συμπεράσματα ανάλυσης του ΚΕΦΙΜ.

Με χαμηλά ποσοστά ψηφίζονται οι νόμοι της ΕΕ από τα αντισυστημικά κόμματα στην Ελληνική Βουλή σύμφωνα με το κείμενο πολιτικής «Τα αντί-ευρωπαϊκά κόμματα στην Βουλή» που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Στο κείμενο πολιτικής αναλύεται ο βαθμός που κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης υπερψηφίζει ή καταψηφίζει τους νόμους που περιέχουν κυρώσεις Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης:

Από το 2004 έως το 2023, από τα 15 κόμματα που έχουν βρεθεί στην αντιπολίτευση:

– Τη μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση στα νομοσχέδια της ΕΕ σημείωσε το Ποτάμι υπερψηφίζοντας το 87%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 75,9%, η ΝΔ με 74,4% και το ΛΑΟΣ με 66,7%.
– Τη μικρότερη νομοθετική συναίνεση στα νομοσχέδια της ΕΕ σημείωσε το ΚΚΕ με 2%, ενώ ακολουθούν η ΧΑ με 6%, το ΜέΡΑ25 με 10,5% και η Ελληνική Λύση με 11,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά τη νομοθετική στάση των κομμάτων στα νομοσχέδια της ΕΕ σε σύγκριση με τη στάση τους στο σύνολο των νομοσχεδίων:

– Το ποσοστό στο οποίο το Ποτάμι υπερψήφισε τα νομοσχέδια της ΕΕ είναι κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο απ’ ό,τι στο σύνολο των νομοσχεδίων, ενώ ακολουθούν το ΛΑΟΣ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων.
– Το ποσοστό στο οποίο η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε τα νομοσχέδια της ΕΕ είναι 19 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο απ’ ό,τι στο σύνολο των νομοσχεδίων, ενώ ακολουθούν οι Σπαρτιάτες, η Πλεύση Ελευθερίας και οι ΑΝΕΛ.

Τα κόμματα που χαρακτηρίζονται στην επιστημονική βιβλιογραφία ως αντισυστημικά (λαϊκιστικά, αντι-φιλελεύθερα, ευρωσκεπτικιστικά) σημειώνουν σημαντικά χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση στο σύνολο των νομοσχεδίων σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κόμματα, και επιπλέον σημειώνουν ακόμα χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση στα νομοσχέδια της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: