Πώς σχεδιάζουν τα ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν «restart» στις οικονομίες τους
- 19/04/2020, 09:02
- SHARE
του Ben Sills, Bloomberg
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να καταστρώνουν τη στρατηγική τους για να επαναφέρουν σε λειτουργία τις οικονομίες τους μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του κορωνοϊού.
Η Αυστρία και η Δανία ανοίγουν σταδιακά κάποια σχολεία και καταστήματα αυτή την εβδομάδα και ο Πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι θέλει οι περιορισμοί στη Γαλλία να αρχίσουν να περιορίζονται από τις 11 Μαΐου. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε ένα σχέδιο συντονισμού των κινήσεων.
Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της ανάγκης περιορισμού του πλήγματος στην οικονομία, αφενός, και του κινδύνου επανόδου της πανδημίας, αφετέρου. Ο αριθμός νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί, αν και πάνω από 50.000 άτομα έχουν ήδη πεθάνει στην ευρωπαϊκή ήπειρο και οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται.
Την Τρίτη, η Ισπανία ανακοίνωσε τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τις 20 Μαρτίου, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης.
Οι ηγέτες σχεδιάζουν μια σταδιακή άρση των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα. Η Ευρ. Επιτροπή, όπως μεταδίδει το Bloomberg, προειδοποιεί ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να επαναφέρουν το lockdown εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αρχίσει να αυξάνεται.
«Πότε θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κατάσταση που ήμασταν πριν;» αναρωτήθηκε ο Macron στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Ειλικρινά, δεν έχουμε μια οριστική απάντηση σε αυτό».
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς η κρίση που θα προκύψει εκτιμάται ότι θα είναι σοβαρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008. Πάντως, ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν ότι θα προκύψει κάποιος διεθνής συντονισμός μεταξύ της Ομάδας των Επτά ή των κυβερνήσεων του G-20, παρόλο που η κλίμακα του ιού είναι παγκόσμια.
Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 10% το πρώτο μισό του έτους, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Bloomberg. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire εκτιμά ότι η ύφεση στη χώρα του θα αγγίξει το 8%.
Η Αυστρία ήταν μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που περιόρισαν τις οικονομικές και άλλες λειτουργίες, και τώρα παρακολουθείται από τους παρατηρητές ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει για το εκ νέου «άνοιγμα». Η διαδικασία θα είναι επίπονα αργή και σύνθετη.
Η χώρα ήδη επέλεξε να χαλαρώσει τα μέτρα του lockdown και οι Αυστριακοί πολίτες έσπευσαν στα μαγαζιά πώλησης ηλεκτρικών ειδών και ειδών κηπουρικής. Καταστήματα μικρότερα των 400 τετραγωνικών μέτρων θα μπορούν να ανοίξουν επίσης, εφόσον όμως διατηρούν τους κανόνες αποστασιοποίησης. Οι μάσκες προσώπου είναι υποχρεωτικές σε όλα τα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς.
Και εάν δεν παρατηρηθεί αύξηση στα κρούσματα, όλα τα καταστήματα θα μπορέσουν να ανοίξουν στις 2 Μαΐου με τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία να ακολουθούν στα μέσα του μήνα.