Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Eυρωζώνης
- 23/06/2015, 17:15
- SHARE
Οι ελληνικές προτάσεις στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Εκτενώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Eυρωζώνης κατά την οποία σημειώθηκε πρόοδος προς την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.
«Τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt.
Η Ελλάδα έλαβε μια τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει τη χρεοκοπία, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας συμφώνησαν κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής να παρουσιάσουν αποτελέσματα ως το πρωί της Πέμπτης.
Γι’ αυτόν τον σκοπό θα συγκληθεί την Τετάρτη το βράδυ μια σύνοδος του Eurogroup. Μέχρι τότε επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι «απαραίτητη πολύ εντατική δουλειά».
Σε ό,τι αφορά τις νέες ελληνικές προτάσεις η Μέρκελ σχολίασε ότι αποτελούν «κάποια πρόοδο», όμως ξεκαθάρισε ότι «μένει να γίνει πολλή δουλειά και ο χρόνος για αυτό είναι πολύ σύντομος».
Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε εξάλλου ότι ελπίζει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν να λάβουν «τις απαραίτητες αποφάσεις».
Πάντως προς το παρόν, σχολιάζει η Welt, δεν είναι γνωστό τι επιπτώσεις θα έχει η νέα διορία, ως την Πέμπτη το πρωί, στους Έλληνες πολίτες, καθώς σημειώνει ότι ήδη έχουν αρχίσει να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες φοβούμενοι μια έξοδο της Ελλάδας από την Eυρωζώνη.
Πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι το θέμα της επιβολής ελέγχου κίνησης κεφαλαίων δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή σύνοδο.
Παράλληλα, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, δεν θα μπορέσουν να επιλυθούν όλα τα ζητήματα ως την Τετάρτη το βράδυ. Για παράδειγμα, εξηγεί, δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο διάστημα θα πρέπει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα ή αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Επιπλέον υπάρχει και η επιθυμία της Αθήνας για μια αναδιάρθρωση του χρέους της ή ακόμη και για μια απομείωση.
Κατά τη χθεσινή σύνοδο δεν συζητήθηκε καθόλου το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα υπογράμμισε η Μέρκελ, αλλά μόνο η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για αυτό.
Εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος είπε: «Δεν τίθεται προς συζήτηση η αναδιάρθρωση χρεών», ενώ ο Γιούνκερ σημείωσε ότι προς το παρόν δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να συζητηθεί το θέμα μιας απομείωσης του χρέους της Ελλάδας.
Τώρα, καταλήγει η Welt, παραμένει το ερώτημα αν θα διατηρηθεί η θετική δυναμική και τις επόμενες 48 ώρες. Κατά την αποχώρησή του από τη χθεσινή σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανακουφισμένος αλλά και σίγουρος για τον εαυτό του, επισημαίνοντας ότι τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των πιστωτών, σχολιάζει η εφημερίδα.
«Διάσωση το τελευταίο λεπτό», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι λίγο πριν από το κλείσιμο της θύρας σημειώθηκε μια απρόσμενη τροπή: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρε τα εμπόδια και απευθύνθηκε στους πιστωτές του. Απομένει μια δύσκολη αλλά εφικτή κούρσα προς την επίλυση της κρίσης, προσθέτει η Handelsblatt.
Ο Πολωνός πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ είχε συγκαλέσει τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο ώστε να αποφευχθούν «τα χειρότερα», δηλαδή ένα χαοτικό Graxident, κάτι το οποίο τελικά ίσως πετύχει, σχολιάζει η εφημερίδα.
Η Frankfurter Allgemeine χαρακτηρίζει τη χθεσινή σύνοδο έναν «δύσκολο τοκετό», ενώ η Suddeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι «Τώρα ο Τσίπρας πρέπει να δράσει».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν υπόψη τους σοβαρά την Αθήνα, όπως έδειξε η χθεσινή έκτακτη σύνοδος. Όμως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τώρα επιτέλους να υιοθετήσει μέτρα περιορισμού των δαπανών, μόνο έτσι θα μπορέσει να αποφύγει αυτό που κανείς δεν θέλει, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung.
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η χθεσινή σύνοδος αποτέλεσε επιτυχία τουλάχιστον για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μετά την εκλογή του ζητούσε από τους Ευρωπαίους εταίρους του να συζητήσουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο το ζήτημα της κρίσης χρέους της Αθήνας. Ο Τσίπρας ήθελε να συνομιλήσει, ήθελε να τον ακούσουν. Και αυτό ακριβώς πέτυχε χθες το βράδυ, συνεχίζει η εφημερίδα.
Όμως σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, η Αθήνα πρέπει να κερδίσει και πάλι τη χαμένη της αξιοπιστία. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετήσει επιτέλους μέτρα περιορισμού των δαπανών.
Τώρα, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, εναπόκειται στους πιστωτές της Ελλάδας να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό με τον οποίο και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να ζήσουν, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Διότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να δείξουν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι έκαναν μέχρι τελευταία στιγμή τα πάντα, αλλά πραγματικά τα πάντα, ώστε να καταλήξουν στον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό. Μόνο έτσι τα κοινοβούλια στην Αθήνα, το Ελσίνκι, το Βερολίνο και οπουδήποτε αλλού θα δεχθούν αυτόν τον συμβιβασμό.