Πώς τα 11 εκατ. δολάρια της Google βοήθησαν τους πρόσφυγες
- 26/10/2015, 20:30
- SHARE
Η τεχνολογική εταιρεία εξηγεί πώς χρησιμοποίησε το σημαντικό ποσό που μάζεψε από τις δωρεές χρηστών.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Google ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να συγκεντρώσει χρήματα για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.
48 ώρες μετά, η εταιρεία τεχνολογίας κάλυψε τον στόχο της. Συγκέντρωσε 5,5 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές, και στη συνέχεια προσέφερε η ίδια άλλα τόσα για να συγκεντρωθεί το συνολικό ποσό των 11 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τώρα, η Google μας εξηγεί τι ακριβώς έκανε με αυτά τα χρήματα.
Καταρχήν, δημιούργησε το Crisis Info Hub, μια ιστοσελίδα που μπορούν να επισκεφθούν μετανάστες και πρόσφυγες για να βρουν πληροφορίες σε σχέση με τη στέγαση και με την παροχή υπηρεσιών όταν φτάνουν σε μια νέα χώρα. Το πρότζεκτ, που είναι ανοιχτού κώδικα, έχει πληροφορίες για την Λέσβο, ενώ επιπλέον περιοχές πρόκειται να προστεθούν σύντομα.
Η ιστοσελίδα είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να φορτώνει γρήγορα και να μην ξοδεύεται πολύτιμη μπαταρία, εφόσον είναι δύσκολο για τους πρόσφυγες να φορτίζουν τις τηλεφωνικές συσκευές τους.
«Σε αντίθεση με άλλες καταστροφές, εδώ πρόκειται για μια περίπτωση όπου οι πληγέντες έχουν ήδη τηλέφωνα και τα χρησιμοποιούν για να λάβουν πληροφορίες» λέει η Ζακλίν Φάλερ, διευθύντρια της Google.org., της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Google.
Επίσης, η Google.org συνεργάστηκε με την NetHope, μια ομάδα που προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε χώρους έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. οι χώροι στέγασης προσφύγων.
Η οργάνωση συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες για να στέλνει χρήματα σε άτομα στην Ιορδανία και τον Λίβανο.
«Στην πραγματικότητα είναι πολύ σπάνιο να δίνεις χρήματα άμεσα στους φτωχούς και να τους αφήνεις να επιλέξουν αυτοί πώς να τα ξοδέψουν» λέει η Φάλερ.
Η Google.org επενδύει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ανθρωπιστικά έργα μέσω χορηγήσεων, κι άλλο 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε προϊόντα.
«Κάποιες φορές βοηθάμε με ρευστό, άλλες φορές με τους μηχανολόγους μας, κι άλλες και με τα δύο» καταλήγει η Φάλερ.