Πώς τα Ανώγεια θα κατακτήσουν την ελληνική αγορά με την παραδοσιακή τυροκομία
- 10/10/2024, 18:33
- SHARE
Αποστολή Κρήτη
Την επιχειρηματική διάσταση των Ανωγείων επιθυμούν να προβάλουν οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων της περιοχής, προτάσσοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα τη μοναδική γεύση και την υψηλή ποιότητα που οφείλονται, τόσο στον ιδιαίτερο τρόπο εκτροφής των αμνοεριφίων, όσο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους.
Υποστηρικτής της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία έχει εντάξει στα ράφια της κρητικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, τα οποία σκοπεύει να διαχύσει σε ολόκληρο το δίκτυό της.
«Στα Ανώγεια παράγουμε τα καλύτερα τυροκομικά προϊόντα, τα οποία χαρακτηρίζονται για την αυθεντικότητά τους και τη μηδενική ανθρώπινη παρέμβαση στο στάδιο της βοσκής. Δεν αποκαλούμε τους εαυτούς μας κτηνοτρόφους, καθώς σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, εμείς δεν έχουμε έγκλειστα ζώα τα έχουμε ελεύθερα στη φύση, όπως ελεύθεροι είμαστε και εμείς» ανέφερε ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ, Στεφανής Χαιρέτης, κατά την επίσκεψη δημοσιογράφων στην περιοχή.
Σε ένα μέρος που χρονολογείται 850 ετών και κατοικήθηκε από τους αντάρτες οι οποίοι δεν άντεξαν τον Τουρκικό ζυγό, που κάηκε δύο φορές επί τουρκοκρατίας και μια φορά από τους Γερμανούς, στα Ανώγεια, σήμερα υπάρχουν περί τα 110.000 αιγοπρόβατα που προάγουν την παραδοσιακή τυροκομική.
«Πρόκειται για ένα φτωχό μέρος που έχει αντέξει στη διάρκεια του χρόνου και έχει βγάλει μεγάλες προσωπικότητες στις τέχνες και στα γράμματα, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Ξυλούρης. Σε ετούτα τα μέρη ακόμη όμως και ο βοσκός παράγει πολιτισμό. Οι ξερολιθιές, οι παράγκες, τα μιτάτα μας είναι εναρμονισμένα στο φυσικό περιβάλλον. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στο φυσικό τοπίο. Η μόνη παρέμβαση που έγινε ποτέ ήταν οι δρόμοι και αυτό γιατί ήταν αναγκαίο για την ευκολότερη μετακίνησή μας».
Τα μιτάτα είναι στην πραγματικότητα πέτρινα θολωτά οικοδομήματα στα βουνά της Κρήτης τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στα Μινωικά χρόνια. Τα συναντούμε κυρίως στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη.
Ο κ. Χαιρέτης αναφερόμενος στις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίσσεται το επάγγελμα του βοσκού, έκανε λόγο για έντονη λειψυδρία, για την αντιμετώπιση της οποίας κρίθηκε από τον Δήμο Ανωγείων απαραίτητη η δημιουργία υδατοδεξαμενής.
«Σε ημερήσια βάση ένα αμνοερίφιο μπορεί να παράξει 700 – 800 γραμμάρια γάλα. Η πλούσια γεύση του γάλακτος οφείλεται στο γεγονός ότι τα ζώα τρέφονται αποκλειστικά με κλαδί από τα δέντρα, ενώ έχουν καταγραφεί στην περιοχή 70 βότανα τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο».
Έμφαση στον βιωματικό τουρισμό
Η δημοσιογραφική ξενάγηση ολοκληρώθηκε στον “Τόπο του Βοσκού”, ένα θεματικό πάρκο που στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της τοπικής κτηνοτροφικής παράδοσης, η οποία επιβιώνει χιλιάδες χρόνια στην περιοχή του Ψηλορείτη, καθώς και όλων τα παράγωγων ή των σχετιζόμενων με αυτήν προϊόντων (τυροκομικά προϊόντα, υφαντά, χειροποίητες κατασκευές από μαλλί κ.λπ.).
Η κεντρική ιδέα του “Πάρκου” είναι η δημιουργία μιας βιωματικής διαδρομής, μέσω ενός μονοπατιού, που συνδέει τα διάφορα τμήματά του. Η διαδρομή αυτή συμβολίζει την πορεία των βοσκών στα όρη. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους χώρους του πάρκου, να συμμετάσχει σε βιωματικές διαδικασίες και εργαστήρια που αφορούν την παραδοσιακή ποιμενική ζωή, να γευτεί τοπικά προϊόντα, να απολαύσει την τοπική μουσική, να συμμετάσχει σε κτηνοτροφικές δραστηριότητες π.χ. κουρές και τέλος να φιλοξενηθεί βραχυπρόθεσμα στα καταλύματα των βοσκών (μιτάτα).
«Η τυροκομική εμπεριέχει το στοιχείο της εμπορίας, αλλά και της κοινωνικοποίησης. Μέσα από τον Τόπο του Βοσκού, θέλουμε ο τουρίστας να έχει βιωματική εμπειρία και για τον τρόπο που λειτουργεί ο βοσκός, αλλά και για το πώς βγαίνει το προϊόν» κατέληξε ο κ. Χαιρέτης.